Το μοντέλο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τα αρχαία του Ελληνικού
Ένα μοντέλο τύπου μετρό ετοιμάζεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής.
- 31/05/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Ένα βήμα προς την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βήμα ενδεχομένως κρίσιμο για την πολυαναμενόμενη εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό, πραγματοποίησε η κυβέρνηση.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της «Ελληνικό Α.Ε.», που προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλέκεται η αρχαιολογική υπηρεσία στα έργα που θα γίνονται τα επόμενα χρόνια στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.
Επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο να υπερκεραστούν τα μεγάλα εμπόδια που δυνητικά θα δημιουργούσε στην όλη επένδυση και την πρόοδο των έργων –αν δεν ναυαγούσε ολοσχερώς η επένδυση– μια διαφορετική εξέλιξη, όπως η κήρυξη της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ενα ενδεχόμενο που ανέκυψε αιφνιδιαστικά πέρυσι το καλοκαίρι εξαιτίας ενεργειών της γενικής γραμματείας του υπουργείου Πολιτισμού, μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον επενδυτή.
Επίσης η «Ελληνικό Α.Ε.», που είναι η εταιρεία που έχει τα δικαιώματα παραχώρησης και την οποία εξαγοράζει το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development, προχώρησε προ ολίγων ημερών και στην κατάθεση ένστασης κατά της απόφασης του δασαρχείου Πειραιά με την οποία χαρακτηρίστηκαν δασική έκταση 37 στρέμματα στο Ελληνικό. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση επί της ενστάσεως πρέπει να εκδοθεί εντός διμήνου, δηλαδή περί τα τέλη Ιουλίου. Η αγορά ευελπιστεί να γίνει δεκτή η ένσταση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με πλήρη ανατροπή βασικά στοιχεία του σχεδίου ανάπτυξης όπως η χωροθέτηση εμβληματικών υψηλών κτιρίων.
Οσον αφορά τα «ειδικά μνημόνια συναντίληψης και συνεργασίας» που ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ και την υπογραφή των οποίων «προτείνει» στην «Ελληνικό Α.Ε.» και στο υπουργείο Πολιτισμού, αυτά επί της ουσίας αφορούν την παρακολούθηση των εργασιών και τη συστηματοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση της διεξαγωγής των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών προστασίας μνημείων κατά τη φάση εφαρμογής του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Ελληνικού.
Το ΥΠΠΟ σε όλη τη διαδικασία των εργασιών θα παρακολουθεί και δεσμεύεται να επεμβαίνει όπου χρειαστεί και προκύψει, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. «Πρόκειται για ένα μοντέλο, μια λύση παρεμφερή με αυτή που υιοθετήθηκε για τα ολυμπιακά έργα και το μετρό της Αθήνας», ώστε να μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των έργων, εξηγούν πηγές με γνώση των σχετικών εξελίξεων.
Η σχετική απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, που ελήφθη στις 22 Μαΐου και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (1862/Β/26-5-2017), κάνει επίσης αναφορά στην έγκριση άρθρων που αφορούν «την έκταση και διάρκεια» της αρχαιολογικής έρευνας, τους «όρους της συνεργασίας», τον «προγραμματισμό της αρχαιολογικής έρευνας», το προσωπικό, την αποτύπωση – φωτογράφιση ευρημάτων, την αποθήκευση, συντήρηση και τεκμηρίωση κινητών ευρημάτων, την υλικοτεχνική υποδομή και την προστασία και ανάδειξη αρχαιοτήτων. Πηγές της «Κ» αναφέρουν πως το σύνολο των σχετικών δαπανών αναλαμβάνεται απο τον επενδυτή.
Η συγκεκριμένη απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ δεν αποτελεί αιφνίδια πρωτοβουλία της κυβέρνησης αλλά είναι ένα εκ των προαπαιτουμένων που προβλέπονται για τις ιδιωτικοποιήσεις στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τους δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Στην ίδια συμφωνία με τους δανειστές προβλέπεται επίσης για το Ελληνικό η υιοθέτηση ενός αναθεωρημένου νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση καζίνο στην Αττική. Ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης στο μνημόνιο (οικονομικό κλείσιμο) προσδιορίζεται ο Δεκέμβριος του 2017. Κάτι που σημαίνει πως μέχρι τότε θα πρέπει να έχει εκδοθεί και το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα γίνεται νόμος το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) με το οποίο θα πολεοδομηθεί και αναπτυχθεί το έργο.
Πηγή άρθρου: kathimerini.gr