17 γευστικές στάσεις στον Πειραιά που πρέπει να κάνεις
Τρομερά burgers, oyster bar που δεν εχεις ξαναδεί αλλού, οινομαγειρεία αυθεντικά και ψαροταβέρνες με παράδοση και πιάτα που φέρνουν το Αιγαίο στο στόμα σου. Όλα θα τα βρεις στον Πειραιά και στις γειτονιές του.
- 03/10/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Che Cocina y Barra Sudamericana
Κοίτα να δεις. Το Che το βάλαμε και στην άλλη λίστα που είχε περισσότερο μαγαζιά για ποτό. Αλλά όταν εγώ πήγα για να πιώ το cocktail μου στην υπέροχη αυλή του, είδα άπειρο κόσμο να απολαμβάνει εντυπωσιακά πιάτα. Για αυτό απλά κάνω quote την Μαργαρίτα που ξέρει κάτι παραπάνω ”Μιας και μιλήσαμε για τα κοκτέιλς, τη σκυτάλη παίρνει ο σεφ του Che Cocina y Barra Sudamericana, Δημήτρης Φέτσης με τα φανταστικά πιάτα που συνοδεύουν τα ποτά. Tacos, enchiladas και chimichangas, μάγουλο ιβηρικού χοιρινού με παπαρδέλες σε σάλτσα κακάο, πικάνια με περουβιανές πατάτες μας κάνουν όχι μόνο να θέλουμε να παραγγείλουμε τα πάντα αλλά και να θέλουμε να τα φάμε κιόλας. Για να μην αναφερθούμε στο μυλοκόπι μέσα στο μπανανόφυλλο και λιποθυμήσουμε ομαδικώς”. Ας μην αναφερθούμε, ας πάμε να το δοκιμάσουμε και μετά να λιποθυμήσουμε.
Καραΐσκου 151 τηλ: 210 4296660
Υπερωκεάνειον
Εκεί δίπλα από το Χατζηκυριάκειο, σε ένα μέρος λίγο ξέχωρο από τις πιάτσες υπάρχει ένα μαγαζί που ζέχνει Ελλάδα. Κάθε πιάτο του σε ταξιδεύει και σε ένα νησί, κάθε μπουκιά του σε κάνει να πιστεύεις πως μόλις βούτηξες στο αιγαίο. Η διακόσμησή του κλασσικού μεζεδοπωλείου και κάπου να δεσπόζει το σύνθημα “Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”. Και πως να πεθάνει με τέτοια εκπληκτικά πιάτα όπως η ψητή σαρδέλα που έρχεται πάνω σε ζυμωτό ψωμί με ντομάτα και κρεμμύδι ή τα αρμυρίκια με την ντομάτα και το τυρί. Τα κολοκυθάκια του τα τηγανητά μια αποθέωση και το καλαμάρι του σε κάνει να θυμηθείς ποια είναι η πραγματική του γεύση και γιατί έχει στοιχειώσει τα παιδικά σου χρόνια όταν η μητέρα σου σου έλεγε ότι πρέπει να τρως και ψάρι. Όλα αυτά συνοδεία μυρωδάτου τσίπουρου. Το Υπερωκεάνειο είναι η αποθέωση των ελληνικών γεύσεων. Πάει και τελείωσε.
Μαρίας Χατζηκυριακού 48 τηλ: 210 4180030
Μπαρ Μπεε Κιου
Όταν κάθεσαι σε μια παρέα και η κουβέντα πάει στο θέμα φαγητό τότε κάποιος σίγουρα θα πεταχτεί και θα πει “Πάμε στο Μπαρ Μπεε Κιού”. Και όχι αδίκως. Στην συνείδηση όλων έχει περάσει σαν ένα από τα καλύτερα μπεργκεράδικα της πόλης. Στην δικιά μου συνείδηση είναι σίγουρα το πιο κολασμένο. Εκπληκτικό ψωμί, ζουμερά μπιφτέκια, απίστευτες σάλτσες και ξελιγωτικά ονόματα. Δεν ξέρω ποιο να δοκιμάσεις εγώ έχω πάθει πλάκα με τον Βελζεβούλη. Καυτερή πιπεριά, λάχανο, καραμελωμένα κρεμμύδια και κόκκινη πικάντικη σάλτσα, αλλά εγώ είμαι και λίγο μαζόχα με τα καυτερά. Οι υπόλοιποι στην παρέα κάθε φορά που πάμε παίζουν μπάλα με τον Γενναίο με διπλό μπιφτέκι, τυρί και μπέικον συν τηγανητό αυγό, ντομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα. Κάνουν κόντρες τα παιδάκια ποιος θα το τελειώσει πρώτος και θα είναι ο ποιο γενναίος. Παιδιά, τι να τους κάνεις.
Φρεαττύδος 13 τηλ: 210 4518129
Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Είναι στο Κερατσίνι και όπως έχουμε πει είναι μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες εκεί έξω. Μην περιμένεις τρέντι ντεκόρ και χαϊλίκια, είναι μια κλασική παραδοσιακή ταβέρνα με έμφαση στους ψαρομεζέδες ποτ δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο. Πρόσφατα άνοιξε και αδερφάκι στα βόρεια, αλλά εμείς πηγαίνουμε για να τιμήσουμε το φαγητό του στην πηγή.
Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 2104324368
Άμπακος
Έχεις όρεξη για οτιδήποτε φαγώσιμο αρκεί να έχει σχέση με κρέας; Ζουμερές μπριζόλες, σπαλομπριζόλες, burgers και ότι τραβάει η όρεξή σου σε περιμένουν στο steakhouse της Τρούμπας.. Ξέρουμε πως εκτιμάς το κάθετι χειροποίητο. Ε, μάθε ότι στον Άμπακο δεν υπάρχει τίποτα προκάτ. Από την τηγανητή πατάτα, που κόβεται μια-μια και τηγανίζεται, μέχρι τον πουρέ και την κρέμα τυριού που συνοδεύει το ψωμάκι. Ακόμα και το ψωμί, κάθε μέρα, ζυμώνεται αποκλειστικά για το εστιατόριο και μετά ψήνεται στον ξυλόφουρνο για να καταλήξει φρέσκο και ζεστό στο τραπέζι σου. Το ίδιο ισχύει και για το ζυμωτό ψωμί του burger του καταλόγου.
Μεραρχίας 14 & Φίλωνος 66, Πειραιάς (Τρούμπα) τηλ: 2104525251
Corks & Forks
Τούτο το μαγαζί αυτοπροσδιορίζεται ως wine pub. Δεν λέει ψέμματα. Βασικά αποκρύπτει την πλήρη αλήθεια. Εδώ θα βρεις υπέροχα κρασιά κυρίως από Ελλάδα αλλά και από κάθε άκρη του κόσμου όμως αυτό που σου κρύβεται είναι η υπέροχη κουζίνα του. Στο μενού θα βρεις πάρα πολλά ενδιαφέροντα πιάτα, από σαλάτες , πλατό τυριών, και αλλαντικών, μέχρι steaks και ζυμαρικά. Ο χώρος που θα δεις να ξεδιπλώνεται τριγύρω σου δένει απίστευτα με την ατμόσφαιρα του μαγαζιού. Πήγαινε και δεν θα χάσεις.
Ακτή θεμιστοκλέους και Πάργας 1 τηλ: 215 5159792
Hams & Clams
Και δίπλα έσκασε και το αδερφάκι του Corks & Forks με όνομα παρόμοιο και μενταλιτέ που σε ταξιδεύει στα πιο γνήσια μεσογειακά χωριά. Δεν έχεις δει κάτι παρόμοιο σε μαγαζί, αφού το Hams & Clams θυμίζει κάτι μικρά οικογενειακά μαγαζιά της Βαρκελώνης και της Ανδαλουσίας, ή τα γραφικά deli της Νότιας Ιταλίας. Αν προσπαθήσουμε να το προσδιορίσουμε είναι ένα oyster bar με όστρακα που σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλά σου και από την άλλη έχει μοναδικά αλλαντικά σε μπουκιές που απογειώνουν όποιο ποτό, μπύρα ή κρασί κι αν διαλέξεις. Όταν σου έλεγα ότι δεν έχεις δει κάτι παρόμοιο δεν με πίστευες.
Πάργας 2 και Ακτή Θεμιστοκλέους τηλ: 210 4186683
Ψαροταβέρνα ο Γιαννης
Γιάννης βρίσκεται στο ίδιο σημείο, σερβίρει τα ίδια εκπληκτικά πιάτα και έχει το δικό του φανατικό κοινό τα τελευταία 30 χρόνια. Αν είσαι Πειραιώτης δεν γίνεται να μην έχεις πάει από τα παιδικά σου χρόνια στον Γιάννη. Δεν γίνεται να μην έχεις δοκιμάσει την μοναδική πεσκανδρίτσα, την αχινόσουπα και το παραδοσιακά μαγειρεμένο συμιακό γαριδάκι. Δεν γίνεται να μην έχεις μυρίσει την θάλασσα στην κουζίνα του και σε κάθε πιάτο του ξεχωριστά.
Λεωφ. Χατζηκυριακού 107 Τηλ.: 210 4180160
Η Μαργαρώ
Με ζωή 8 δεκαετιών δεν υπάρχουν πολλοί που να μην ξέρουν την Μαργαρώ. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την σχολή Ναυτικών Δοκίμων και αν κάτσεις να αναλύσεις την διακόσμησή της δεν έχει και πολλά να πεις. Κλασσικό αιγιοπελαγίτικο οινοπωλείο όπως αυτοπροσδιορίζεται. Η Μαργαρώ όμως δεν έχει κερδίσει τις καρδιές των Πειραιωτών. Θα δεις ανθρώπους από κάθε γωνιά της Αττικής να ξενιτεύονται για τους μεζέδες της, αλλά αυτό που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό είναι ότι ακόμα και οι New York Times έχουν αποθεώσει τα πιάτα της. Αν δεν έχεις πάει ακόμα, τότε τρέξε γρήγορα. Α! και μην ζητήσεις τηγανητές πατάτες, δεν σερβίρει το μαγαζί.
Χατζηκυριάκου 126 και Αθανασίου Μιαούλη τηλ: 210 4514226
Βαρούλκο Seaside
Το πρώτο εστιατόριο με ελληνική κουζίνα που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin. Το εστιατόριο που άνοιξε ο Λευτέρης Λαζάρου για να αποδείξει ότι η ελληνική θάλασσα και τα ψάρια της μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα με την υψηλή γαστρονομία. Το Βαρούλκο δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Όλοι το ξέρουν είτε έχουν πάει είτε όχι. Από αυτό το καλοκαίρι έχει και έναν ακόμα λόγο να το επισκεφτείς. Το bar στην ταράτσα του που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος από άποψη ποιότητας και κάνει καριέρα με το όνομα Mary Pickford.
Ακτή Κουμουνδούρου 52 Μικρολίμανο τηλ: 210 5228400
Ιμαλάια Hot Dog
Αν τριγυρνάς στο Πασαλιμάνι, έχεις πιεί τα ποτάκια σου και θες να φας κάτι τότε η επιλογή είναι μονόδρομος. Όλοι θα σου πουν να πας Ιμαλάια. Όχι στα βουνά αλλά στο hot dog. Το πιο τρελό hot dog οπως λένε οι ίδιοι, το καλύτερο όπως λέμε εμείς. Σίγουρα όσο περνάει η ώρα θα βρεις ουρές αλλά πίστεψέ με είναι πραγματικό βάλσαμο. Δοκίμασε και κρέπα αν είσαι αυτής της φάσης ή αναζητάς κάτι γλυκό.
Ακτή Μουτσοπούλου 50, Πασαλιμάνι τηλ: 21 0428 7662
Tαβερνα Ο Ρηγας
Βρίσκεσαι στο αμάξι και περνάς το ΣΕΦ πηγαίνοντας προς Πειραιά. Αν κάνεις την ερώτηση “Που θα φάω καλά παιδάκια ρε παιδιά;” η απάντηση θα είναι μια. “Στον Ρήγα στην Καστέλλα ρε”. Αυτό το μέρος είναι ο ναός του κρεατοφάγου. Μοναδικά παιδάκια, κοντοσούβλι, κοκορέτσι και ότι άλλο κρεατικό θελήσει η ψυχούλα σου. Επίσης δοκίμασε την τρομερή μανιταρόπιτά του ενώ στο τέλος μην φύγεις βιαστικά, περίμενε τους αφράτους λουκουμάδες του. Και όλα αυτά στην ταρατσα του με την φοβερή θέα. Τι νόμιζες ότι ο Πειραιάς είναι μόνο ψάρια και όστρακα;
Ίδης 14, Καστέλλα τηλ: 210 4112936
Rouan Thai
Μήπως βρίσκεσαι στον Πειραιά και έχεις όρεξη για κάτι πιο οριένταλ, για κάτι πιο ασιατικό, για κάτι πιο spicy; Αν είσαι λάτρης της ασιατικής κουζίνας, δεν γίνεται να μην έχεις φάει έστω μια φορά στη ζωή σου στο Rouan Thai. Αν και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι έτσι και πας μια φορά, θα πηγαίνεις συνέχεια, αφού εκτός όλων των άλλων, εδώ θα φας το νοστιμότερο και πιο αυθεντικό pad thai της πόλης.
Νοταρα 131, Πειραιάς τηλ: 210-4294494
Tony Bonanno
Τούτο το μαγαζί έχει εκπληκτική θέα, έχει αυθεντικά ιταλικά πιάτα και μαφιόζικη διακόσμηση. Ότι σου είπα είναι αλήθεια. Πάνω ακριβώς από την Καστέλλα, αν κάτσεις στο Tony Bonnano θα έχεις πιάτο όλο τον κόλπο που ειδικά στο σούρουπο είναι μαγευτικός. Μακαρονάδες, ριζότο και φυσικά πίτσες που σε ταξιδεύουν απευθείας στην Ιταλία και μάλιστα προς Νάπολη μεριά. Και τέλος οι τοίχοι του είναι γεμάτοι από ασπρόμαυρές φωτογραφίες μεγάλων κινηματογραφικών αλλά και πραγματικών μαφιόζων που άφησαν εποχή.
Βασ. Παύλου 63 (Παπαναστασίου), Καστέλλα τηλ: 210 4111901
Ζωοδόχος Πηγή
Από την ιστορική μπακαλοταβέρνα του Πειραιά έχουν περάσει στρατιές καλοφαγάδων και όχι τυχαία. Τούτη εδώ η μπακαλοταβέρνα είναι ανοιχτή από το 1944, σερβίροντας μεζέ και ρετσίνα. Σήμερα καλά κρατεί και η νέα γενιά ιδιοκτητών έχει πειράξει τις παραδοσιακές συνταγές που έμαθαν από την γιαγιά τους αλλά σεβόμενοι πάντα την ιστορία του μαγαζιού. Άλλωστε όποιον καλοφαγά και να ρωτήσεις που τρώει στον Πειραιά, σε αυτή την μπακαλοταβέρνα θα σε οδηγήσει. Έχει κάτι το ιδιαίτερο αυτό το σπιτικό φαγητό που τόσο μας έχει λείψει και γνωρίζει την αποθέωσή του σε αυτή την γωνιά του Πειραιά.
Ιωάννου Κατσούλη 77 τηλ: 210 4814438
Μαστρονικόλας
Ξέρεις ότι εμείς στα νότια έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με το γαλακτομπούρεκο. Ε, ο Πειραιάς έχει το δικό του μαγαζί που επιβάλλεται να δοκιμάσεις το γαλακτομπούρεκό του. Το συγκεκριμένο γαλακτομπούρεκο αποτελεί το θρίαμβο της κρέμας επί του φύλλου! Το φύλλο του τραγανό, η κρέμα του μοναδική αφού έχει μια πιο μαστιχωτή επίγευση. Φυσικά στο άρωμα κυριαρχεί το βούτυρο. Οι άνθρωποι έχουν παράδοση στο γάλα. Βλέπεις ο παππούς Μαστρονικόλας ήταν “γαλατάς” από το 1909. Σήμερα το μαγαζί τρέχει η τέταρτη γενιά και στο γαλακτομπούρεκό τους χρησιμοποιούν πρόβειο βούτυρο. Δοκίμασε και θα ξεχάσεις το όνομά σου.
Καραολή και Δημητρίου 68 τηλ: 210 4123783