Όλα όσα θέλαμε να μάθουμε για την τεκίλα, μας τα έμαθαν τα Amigos
Στις 24 Ιουλίου που ήταν και η Εθνική Ημέρα Τεκίλα, τα Amigos στη Νέα Σμύρνη έφεραν το Μεξικό σε μας.
- 27/07/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Στις 24 Ιουλίου ήταν η Εθνική Ημέρα της Τεκίλα και δε θα μπορούσαμε να μην τη γιορτάσουμε στα Amigos. Τι και αν βρισκόμασταν μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Μεξικό; Τα Amigos της Νέας Σμύρνης, έφεραν το Μεξικό σε εμάς. Ο Στέλιος Παπαδόπουλος Jose Cuervo Brand Ambassador και Global Tequila Connoisseur, μας έμαθε όλα τα μυστικά της.
5 πράγματα που μάθαμε για την τεκίλα:
-Το έντονο και για πολλούς «επιθετικό» αυτό ποτό προέρχεται από το φυτό μπλε αγαύη (η αγαύη είναι ελληνική ονομασία και σημαίνει αξιοθαύμαστος), το οποίο παρ’ όλο που πολλοί θεωρούν κάκτο, δεν είναι, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών, μαζί με τα σπαράγγια και την αγκινάρα.
-Η αυθεντική τεκίλα παράγεται μόνο σε 5 πολιτείες (Γουαναχουάτο, Μιτσοακάν, Ναγιαρίτ, Χαλίσκο και Ταμαουλίπας) και τηρούνται σκληροί κανονισμοί για να θεωρηθεί τεκίλα. Η 100% τεκίλα αγαύης δεν έχει εμπλουτιστεί με άλλα σάκχαρα και εμφιαλώνεται στις 5 συγκεκριμένες περιοχές. Υπάρχει, όμως, και τεκίλα που περιέχει το λιγότερο 51% σάκχαρα από αγαύη και 49% από ζαχαροκάλαμο.
-Για να παραχθεί 1 μπουκάλι τεκίλα χρειάζονται τουλάχιστον 8 χρόνια.
-Η τεκίλα είναι λευκή. Το κίτρινο χρώμα που μπορεί να συναντήσουμε οφείλεται σε προσθήκη συστατικών ή γλυκαντικών και στα βαρέλια. Η παλαίωση δίνει πλήθος γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών στην τεκίλα, χάρη στα ειδικά, δρύινα βαρέλια.
-Το 2004, η Ελλάδα ήταν δεύτερη σε κατανάλωση τεκίλα στον κόσμο, πίνοντας περισσότερο και από τους… Μεξικανούς.
Ακολούθησε μία μικρή γευσιγνωσία που περιλάμβανε λευκή Jose Cuervo Tradicional, μια 1800 Reposado, δηλαδή ωριμασμένη από 2 έως 12 μήνες σε μεγάλα ή μικρά δρύινα βαρέλια, και μια Reserva de la Familia, η πρώτη extra-añejo τεκίλα του κόσμου, δηλαδή το πιο παλαιωμένo και ακριβό είδος τεκίλα. H Tradicional (100% αγαύη) μας έβγαλε άρωμα λεμονιού και καπνιστή πιπεράτη γεύση, σε αντίθεση με την reposado που αναδείκνυε νότες πορτοκαλιού και έβγαζε ένα πιο φρουτώδες και γλυκό άρωμα,με μια πιο ελαφριά και ήπια αίσθηση. Η Reserva de la Familia ήταν σίγουρα πιο καυτερή, με πολλά μπαχάρια και πιο έντονη αίσθηση μελιού, αμυγδάλου και αποξηραμένων φρούτων και κάπως έτσι καταλάβαμε ότι τόσα χρόνια πίναμε λάθος την τεκίλα και δεν την είχαμε καταλάβει ούτε στο ελάχιστο.
Ο Στέλιος Παπαδόπουλος μας είπε επίσης, πως πρέπει πάντα να προετοιμάζουμε την παλέτα μας και να μην πίνουμε απότομα μεγάλη ποσότητα τεκίλα, ώστε να μη φτάσει επιθετικά στον ουρανίσκο μας η έντονη γεύση της. Γι αυτό, ξεκινάμε με μία μικρή γουλιά και συνεχίζουμε με μεγαλύτερη.
Τέλος, δεν πρέπει να την απολαμβάνουμε πολύ παγωμένη, διότι χάνονται τα γευστικά χαρακτηριστικά της.
Amigos Mexican bar restaurants
Γλυφάδα, Kύπρου 65Α, Τ.Κ 16674, Τηλ.: 2108983167
Νέα Σμύρνη, Mεγ.Αλεξάνδρου 70, Τ.Κ. 17122, Τηλ.: 2109332220