Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά την ανακήρυξη του Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο
Αρχαία σε όλο το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού «ανακάλυψε» ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
- 21/08/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης για την επένδυση του Ελληνικού, το μεγαλύτερο μέρος που υπόκειται στην υπό ανάπλαση έκταση του πρώην αεροδρομίου, είναι στην πραγματικότητα ένας υπό ανακάλυψη αρχαιολογικός χώρος.
Το επιστημονικό σωματείο και η συνδικαλιστική οργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού και Αθλητισμού, με το υπόμνημα που δημοσίευσαν, ζητούν να ανακηρυχθεί η περιοχή επίσημα αρχαιολογικός χώρος. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο το πρώην αεροδρόμιο αλλά και περιοχές στον Άγιο Κοσμά και τον Άλιμο.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως οι αρχαιολόγοι του ΥΠΟΑ φέρεται να επιδιώκουν την καθυστέρηση της εξέλιξης της επένδυσης και ίσως και την ακύρωσή της. Οι ίδιοι βέβαια διατείνονται ότι η κήρυξη της έκτασης ως αρχαιολογικής, δεν αποτρέπει την εξέλιξη της επένδυσης.
Στο υπόμνημα αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής:
– Σε όλη την έκταση, ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ίχνη χρήσης του χώρου από τους γεωμετρικούς χρόνους έως και τη βυζαντινή περίοδο στον μικρό λόφο Χασάνι είχε αναπτυχθεί βυζαντινός οικισμός, κατάλοιπα του οποίου έχουν εντοπιστεί σε νεότερες αυτοψίες).
– Στη χερσόνησο του Αγ. Κοσμά ιστορικές ανασκαφές του 20ου αι. έφεραν στο φως οικισμό και νεκροταφείο προϊστορικών χρόνων.
– Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά αποτελεί την Κωλιάδα άκρα της αρχαιότητας, όπου κατά έναν αρχαίο χρησμό ο ζέφυρος έβγαλε τα αρχαία περσικά ναυάγια μετά την ναυμαχία της Σαλαμίνας.
– Η έκταση του Ελληνικού και το άμεσο περιβάλλον αυτής αποτελούσε περιαστική περιοχή και ζωτικό χώρο μεταξύ των αρχαίων Δήμων Ευωνύμου, Αλιμούντος και Αιξωνής, σύμφωνα με την οργάνωση της αθηναϊκής πολιτείας από τον Κλεισθένη κατά δήμους στα τέλη του 6ου αι. π.Χ.
– Ο ζωτικός χώρος των αρχαίων Δήμων εκτείνεται και εκτός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Η περιοχή του Αλίμου κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια.
– Στα κλασικά χρόνια στην περιοχή αναπτύχθηκε ο αρχαίος Δήμος Αλίμου, που αποτελεί την πατρίδα του πατέρα της ιστορίας Θουκυδίδη και ο αρχαίος Δήμου Ευωνύμου.
– Στην ακτή του Αγ. Κοσμά βρίσκονται τα κατάλοιπα του σημαντικότατου για την προϊστορία της Αττικής οικισμού, που έχουν αποτελέσει αντικείμενων επιστημονικών δημοσιεύσεων
Διαβάστε ολόκληρο το υπόμνημα.
Πηγή: vimaonline.gr