«Είμαστε αντίθετοι στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης για το Ελληνικό»
Με σχετική ανακοίνωση της, η δημοτική κίνηση Αλίμου «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι», αντιτίθεται στο έργο και την ανάπτυξη του Ελληνικού.
- 01/09/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η δημοτική κίνηση Αλίμου «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι», εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετη σε συγκεκριμένα σημεία του πλάνου ανάπτυξης του Ελληνικού.
Διαβάστε παρακάτω τη δηλώση:
Δύο είναι τα σημαντικότερα ζητήματα σε σχέση με το πρ. Αεροδρόμιο στο Ελληνικό: το πρώτο αφορά στην ιδιωτικοποίηση και το δεύτερο στην τσιμεντοποίησή του.
- Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση του χώρου του πρ. Αεροδρομίου του Ελληνικού.
- Θέλουμε αξιοποίηση του Ελληνικού. Αλλά, η μόνη αξιοποίηση του πρ. Αεροδρομίου η οποία είναι συμβατή με τις ανάγκες της Αττικής είναι αυτή που συνδέεται με τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου, δημόσιου, ελεύθερου και ανοικτού, με ήπιες και συμβατές με τον προορισμό του χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού, τουρισμού και ψυχαγωγίας των πολιτών του Λεκανοπεδίου.
- Η επικαιροποιημένη πρόταση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (που επί χρόνια υιοθετούσαν και διεκδικούσαν οι τρεις όμοροι Δήμοι και που εγκατέλειψαν οι δήμαρχοι Κωνσταντάτος – Παπανικολάου – Κονδύλης) απαντά πρωτίστως στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της τσιμεντοκρατούμενης Αθήνας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα όλες τις δυνατότητες μιας ήπιας ανάπτυξης, με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την αναψυχή, τον τουρισμό.
Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) για το Ελληνικό μάς βρίσκει αντίθετους!
Η διαδικασία της διαβούλευσης που έθεσε η κυβέρνηση, εν μέσω καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκε μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Έστω και μέσα από τη διαδικασία αυτή ευελπιστούμε ότι θα φανεί περισσότερο το τερατούργημα που επιχειρείται να κατασκευαστεί δίπλα μας. Με δεδομένο ότι το ΣΟΑ δεν αποτελεί παράρτημα του master plan (όπως στην σύμβαση του 2014) αυτό σημαίνει ότι είναι ανοικτό προς διεκδίκηση, ώστε να μην υλοποιηθούν ορισμένες από τις πιο καταστροφικές προτάσεις του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Αν διατυπωθούν ισχυρές αρνητικές γνωμοδοτήσεις για το ΣΟΑ από την Περιφέρεια, τα συναρμόδια υπουργεία, τους Δήμους και την κοινωνία, θα υπάρχει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια μας, για κάθε μελλοντική προσφυγή που μπορεί να γίνει. Ήδη η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού έχει διατυπώσει τις απόψεις της.
Το σχέδιο περιλαμβάνει προτάσεις πάρα πολύ αρνητικές για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, για τις οποίες θα πρέπει σθεναρά να διεκδικήσουμε αλλαγές αλλά και καταργήσεις. Συγκεκριμένα:
- Τα τετραγωνικά μέτρα της δόμησης είναι πάρα πολλά. Μία νέα πόλη μεγέθους της πόλης του Ελληνικού θα χτιστεί μέσα στην πόλη, με κατοικίες και έξι ουρανοξύστες που αλλοιώνουν το παράκτιο αττικό τοπίο. Όλα αυτά τη στιγμή που χιλιάδες διαμερίσματα στην Αττική παραμένουν απούλητα.
- Τα κτήρια εμπορικής χρήσης (Mall) που χωροθετούνται στο μέτωπο της Λ. Βουλιαγμένης, έξι (!) στο σύνολο, θα πλήξουν τις ήδη χτυπημένες από την κρίση τοπικές αγορές. Αυτό το αίτημα μπορούμε να το παλέψουμε από κοινού με τους επαγγελματίες των όμορων δήμων. Συχνά ακούμε ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αλλά κανείς δε μιλά για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν στους γύρω Δήμους.
- Το άνοιγμα του πάρκου στην παραλία, δηλαδή στο μέτωπο του ενός χιλιομέτρου, όπως έχει σχεδιαστεί είναι πολύ μικρό, αφού προβλέπεται νέα χαμηλή δόμηση ακριβώς πίσω από την παραλία του ενός χιλιομέτρου. Ζητάμε την κατάργησή της, επειδή αποτρέπει στην ουσία την πρόσβαση από το πάρκο στην παραλία. Αυτό παραβιάζει βάναυσα την έννοια του “ανοιχτού πάρκου”, του “παράκτιου πάρκου”.
- Μέσα στο πάρκο προβλέπεται νέα δόμηση 351 περίπου στρεμμάτων, από τα οποία τα 300 θα είναι αθλητικοί χώροι (γήπεδα κλπ). Εδώ, το πλέον επιβαρυντικό και απαράδεκτο είναι ότι στην άκρη που πάρκου αλλά και εντός αυτού προβλέπεται η κατασκευή ενός τεράστιου θεάτρου και συναυλιακού χώρου τύπου ΑΡΕΝΑ, πενταπλάσιου δηλαδή του Μπάντμιγκτον! Το θέατρο αυτό θα αλλοιώσει με το φαραωνικό του μέγεθος τον χαρακτήρα του πάρκου και ζητάμε την κατάργησή του ή τουλάχιστον την απομάκρυνσή του από την περιοχή του πάρκου με μείωση του όγκου του.
- Διαφωνούμε με τη λειτουργία Καζίνο από θέση αρχής. Αλλά, και όταν βρίσκεται μέσα στα όρια της πόλης, τότε οι πολίτες είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον τζόγο με καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή τους.
- Να συνεχίσουμε να διεκδικήσουμε τη διατήρηση του κτηρίου του Κολλεγίουπου μπορεί να αξιοποιηθεί, π.χ. ως μουσείο, ξενοδοχείο. Να προστατευτούν τα νεώτερα μνημεία. Να διαφυλαχθεί το δασικό τοπίο στην ΥΠΑ.
- Δεν έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός ο χώρος. Να διασφαλιστεί ότι κατά την έναρξη κάθε οικοδομικής εργασίας σε όλα τα σημεία της έκτασης θα είναι παρούσα εκ των προτέρων η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε να είναι απολύτως σίγουρη η διαφύλαξη των αρχαιοτήτων.
- Δεν καταγράφονται συγκεκριμένα σημεία όπου θα γίνουν α) το αρχαιολογικό μουσείο, β) ο χώρος μεταφόρτωσης των απορριμμάτων και γ) το διαδημοτικό Πράσινο Σημείο στη βάση του σχεδιασμού της Περιφέρειας.
- Ζητάμε να προβλεφθεί χώρος κοιμητηρίου του Δήμου μας και διαδημοτικός χώρος καύσης νεκρών.
- Ζητάμε να δοθεί χώρος για τη στέγαση του Διεθνούς Κέντρου Θουκυδίδη καθώς και να παραμείνουν οι Συλλόγων Ερμής, Νίκη, Αμυμώνη και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.
Αυτή την ώρα πρέπει να εντείνουμε κάθε προσπάθεια να ακυρωθεί αυτό το έργο και να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Αντίθετα, ο δήμαρχος Αλίμου φρόντισε να αφήσει στην αφάνεια το Σχέδιο με τις προτάσεις. Αρκέστηκε στο να αποστείλει στους δημοτικούς συμβούλους και στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης τα σχέδια και τα έγγραφα με τις προτάσεις του ΣΟΑ. Έναν μήνα μετά, συγκάλεσε την Επιτροπή Διαβούλευσης… αυθημερόν σε έκτακτη συνεδρίαση! Αναρωτιόμαστε, ποιος άνθρωπος -που μάλιστα δεν διαθέτει και τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις- είναι σε θέση να μελετήσει χιλιάδες σελίδες και σχέδια και μέσα από μία διαδικασία ολίγων ωρών να ενημερωθεί, να λύσει απορίες, να πάρει θέση και να καταθέσει και προτάσεις;
Κατά τη γνώμη μας, μέσα στον μήνα Ιούλιο υπήρχαν χρονικά περιθώρια να γίνουν δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης, μία για ενημέρωση-επεξήγηση του ΣΟΑ από τις υπηρεσίες και τους θεσμικά αρμόδιους και β) μία για ανταλλαγή απόψεων και κατάθεσης προτάσεων, που άλλωστε είναι και ο στόχος της διαβούλευσης.
Επιπλέον, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης δεν μπήκε καν στην ιστοσελίδα του Δήμου για ενημέρωση και για ηλεκτρονική διαβούλευση, έστω και κατά το μικρό χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας. Για δημόσια ενημερωτική εκδήλωση, βέβαια, ούτε λόγος! Ας όψεται το καλοκαιράκι, που είναι πάντα μια καλή δικαιολογία!
Το δε δημοτικό συμβούλιο που συζήτησε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης θα έπρεπε να αποτελέσει ένα από τα πλέον προβεβλημένα συμβούλια με κάλεσμα των πολιτών να το παρακολουθήσουν.
Δεν μας εκπλήσσει η συγκεκριμένη πρακτική. Ουδέποτε η διοίκηση Κονδύλη ενδιαφέρθηκε να ενημερώνονται ουσιαστικά οι πολίτες, να συμμετέχουν και να συμβάλουν στα δημοτικά πράγματα, ιδιαιτέρως για ένα έργο που θα κρίνει την εικόνα της νότιας Αθήνας και το μέλλον των επόμενων γενεών της πρωτεύουσας.
Στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης διαπιστώνονται αλλαγές από την αρχική πρόταση, ως αποτέλεσμα των σημαντικών πιέσεων, πολιτικών και κοινωνικών. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα για να αποτρέψουμε την καταστροφή.
Άλιμος, 30/8/2017