Δοκιμάσαμε πρώτοι το νέο μενού του Vinarte
Βρεθήκαμε στο Vinarte, δοκιμάσαμε πρώτοι το νέο του μενού αλλά και τις κλασσικά αγαπημένες μας γεύσεις και η ετυμηγορία είναι μία: το ερωτευτήκαμε.
- 23/02/2018
- Κείμενο: Mυρτώ Γεωργάκη
Ένα στέκι ιταλικού φαγητού και κρασιού βρίσκεται κρυμμένο στο στενάκι της Μαραγκού στη Γλυφάδα. Ένα διαφορετικό wine bar/restaurant, με εξαιρετικό μενού και γεύσεις αυθεντικά ιταλικές, αφού οι άνθρωποι πίσω από το Vinarte γνωρίζουν καλά τη γειτονική μας χώρα και το αποδεικνύουν καθημερινά. Ένας άκρως ατμοσφαιρικός χώρος, με χαμηλό φωτισμό και ωραία μουσική να συμπληρώνει τη ρομαντική διάθεση και ένα μενού γεμάτο από γευστικές προκλήσεις.
O Terens, chef του Vinarte, έχει δημιουργήσει ένα μενού που παντρεύει την Ιταλία με μεσογειακές πινελιές. “Παίζουμε με την αρμονία και την αντίθεση των γεύσεων.” Το μενού είναι πάρα πολύ προσεγμένο, καλά μελετημένο και με μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες, που όπως είναι γνωστό, είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά.
Οι γεύσεις που θα βρεις στο Vinarte, είναι γνήσιες ιταλικές, σαν αυτές που γεύεσαι σε μια μικρή ιταλική trattoria. Και αυτό, διότι η ιδιοκτήτρια, Ειρήνη, βρίσκεται σε σταθερή επαφή με την Ιταλία, καθώς πηγαίνει μια φορά το μήνα, για να φέρει πίσω πρωτότυπα και νέα υλικά που ανακαλύπτει για τους πελάτες του Vinarte. Παλαιωμένα τυριά -με χρήση κρασιού- και αλλαντικά, καινούργιες γεύσεις και τάσεις που καταφθάνουν στα πιάτα μας, κατευθείαν από μικρά ιταλικά χωριά, χωρίς να ταξιδεύουμε εμείς μέχρι την Ιταλία.
Στο μενού, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε tapas, για να συνοδεύσεις το κρασί σου, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, θεϊκές λεπτές πίτσες με λευκή βάση ή βάση ντομάτας, ιδιαίτερες σαλάτες, φρέσκα ζυμαρικά, ριζότο και κυρίως πιάτα με κρέας ή ψάρι. Ό,τι και να δοκίμασα, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Ήταν όλα υπέροχα.
Από tapas, δοκίμασα το bocconcini, μικρές λαχταριστές μπουκίτσες κοτόπουλου, που είναι σβησμένα σε γλυκό κρασί Marsala, με φρέσκο εστραγκόν και παλαιωμένο ξύδι, που λιώνουν στο στόμα.
Στη συνέχεια, ο Terens μου έβγαλε να δοκιμάσω ένα Carpaccio από τριλογία σολομού, σφυρίδας και τόνου, με κόκκινο πιπέρι. Mε τη συνοδεία ενός λευκού κρασιού φυσικά.
Συνεχίσαμε με μελιτζάνα caponata, ένα τυπικό ιταλικό πιάτο, με αναμειγμένα λαχανικά με λευκό τυρί Άνδρου. Ένα πιάτο γεμάτο αρώματα, που παντρεύει τέλεια την ελληνική κουζίνα με τη Νότια Ιταλία. Από το τραπέζι δεν έλειψε το μοσχαρίσιο Ragu με πολέντα alla Vinarte, ένα πιάτο επηρεασμένο από την αγαπημένη μου Βερόνα. Αργομαγειρεμένο μοσχάρι, σβησμένο σε κρασί με λαδοτύρι Μυτιλήνης. Ένα tapas που βγάζει μια σπιρτάδα, ένα πλούσιο και πλούσιο πιάτο για να συνοδεύσει τέλεια ένα κόκκινο κρασί.
Ιταλικό γεύμα χωρίς Caprese δε γίνεται. Για αυτό δοκίμασα και το caprese με φρέσκια mozzarella “burrata” και pesto. Τα λόγια είναι περιττά για το πως κάτι τόσο απλό μπορεί να είναι τόσο υπέροχο.
Από σαλάτες, ξεχώρισα τη Zucchini. Πραγματικά έπαθα πλάκα με αυτό το πιάτο. Σπαγκέτι κολοκυθιού με pop-corn γαρίδας και σιρόπι λαδολέμονο. Αυτή η σαλάτα σου αφήνει στον ουρανίσκο την ιδανική ισορροπία μεταξύ γλυκού και ξινού. Μια πρωτότυπη πρόταση για θαλασσινό, που ξεφεύγει από την κλασσική επιλογή της γαρίδας. Τα pop-corn γαρίδας προσφέρουν μια παιχνιδιάρικη διάθεση στο πιάτο, ενώ το ωμό κολοκύθι με το λαδολέμονο, κάνουν το πιάτο να αφήνει μια αίσθηση φρεσκάδας και δροσιάς στον ουρανίσκο σου.
H πίτσα του Vinarte είναι κλασική αξία. Παραδοσιακή ναπολιτάνικη ζύμη, με ντομάτα, mozzarella, προσούτο crudo, παρμεζάνα, ρόκα και πινελιές από τρούφα. Ανεπανάληπτη πίτσα, που θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα. Κάθε μέρα όμως. Και να μην τη βαριέμαι. Μεγάλες κουβέντες, αλλά έτσι είναι.
Τώρα ας περάσουμε στα ακόμη πιο ενδιαφέροντα πιάτα ζυμαρικών και ριζότο. Οι επιλογές πολλές και τόσο λαχταριστές που είναι δύσκολο να διαλέξεις. Ωστόσο, σου έχω κάποιες δοκιμασμένες προτάσεις, που είναι απλά εξαιρετικές. Και τα δύο ριζότο που θα βρεις στον κατάλογο του Vinarte, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις προτιμήσεις μου. Το ριζότο με επίγευση ντομάτας με confit λεμονιού, φρέσκο βασιλικό και λευκό τυρί stracchino είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και για αυτό το λάτρεψα. Η αίσθηση των μυρωδικών που σου βγάζει είναι απίστευτη. Ο έρωτάς μου όμως είναι το ριζότο με Princess γλυκό κρασί Syrah κτήμα Αβαντίς, τυρί γκοργκοντζόλα, αχλάδι και παπαρουνόσπορο. Απλά χάνομαι κάθε φορά που απολαμβάνω αυτό το ριζότο.
Από φρέσκα ζυμαρικά δοκίμασα δύο εκρηκτικά πιάτα, το καθένα για διαφορετικό λόγο. Casarecci -κοντό φρέσκο ζυμαρικό- με κρέμα από τυρί γκοργκοντζόλα και radicchio. Ακόμη μια τυπική βερονέζικη συνταγή με μια ενδιαφέρουσα αντίθεση μεταξύ της ελαφράς πικράδας του ραντίτσιο, που σβήνεται αρμονικά με τη λιπαρότητα της γκοργκοντζόλας. Και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
Εάν επιλέξεις τη μαύρη Siciliana μακαρονάδα, θα έχεις όλη τη Μεσόγειο στο πιάτο σου. Μαύρες ταλιατέλες, από μελάνι σουπιάς, με φρέσκο φιλέτο τόνου, ελιά, κάπαρη, άνιθο και ντοματίνι confit, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο πιάτο γεμάτο γεύσεις και αρώματα. Το κάθε υλικό σου αφήνει και διαφορετική αίσθηση.
Για τέλος, φυσικά, άφησα τα κυρίως. Bistecca alla fiorentina -800 γραμμαρίων παρακαλώ- από λευκή αγελάδα από Τοσκάνη που συνοδεύεται από βραχάκια πατάτας, φρέσκα λαχανικά σχάρας και τριλογία αρωματικών λαδιών. Το σερβίρισμα γίνεται πάνω σε καυτή πλάκα, που ψήνει το κρέας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Τα λόγια είναι περιττά. Σε προειδοποιώ, θα χρειαστείς παρέα για να φας αυτό το πιάτο, καθώς η μερίδα είναι τεράστια. Αλλά είναι απλά κορυφαίο.
Το φιλέτο λαυράκι με πουρέ φινόκιο, αρωματισμένο με βανίλια Μαδαγασκάρης και σάλτσα λευκού κρασιού Telos ήταν μια πάρα πολύ ευχάριστη έκπληξη, ειδικά για κάποιον σαν εμένα, που δεν έχει ιδιαίτερη προτίμηση στο ψάρι. Ο Terens στο συγκεκριμένο πιάτο, κατάφερε να απογειώσει και να πάει σε άλλο επίπεδο ένα απλό λαυράκι. Ο αρωματισμένος πουρές με βανίλια και η σάλτσα λευκού κρασιού συμπληρώνουν τέλεια τη γεύση του ψαριού και προσφέρουν μια μοναδική γεύση. Μια γεύση που παρόμοιά της δεν είχα ξαναδοκιμάσει ποτέ.
Κάπου εδώ θα σταματήσω, γιατί θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τα υπέροχα πιάτα του Vinarte. Η ετυμηγορία είναι μία πάντως. Τα πιάτα είναι έργα τέχνης, με ιδιαίτερους, ευφάνταστους και εκρηκτικούς συνδυασμούς γεύσεων που προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στον ουρανίσκο. Από τις πιο κλασικές επιλογές -όπως η πίτσα και το ριζότο- μέχρι τις περίεργες μακαρονάδες και τη δροσιστική σαλάτα με τα pop-corn γαρίδας έμεινα άναυδη, ερωτεύτηκα και σίγουρα θα επιστρέψω στο Vinarte για να δοκιμάσω κι άλλα πιάτα. Θα μου πεις πως είναι δυνατόν αφού έχεις αναλύσει το μισό μενού. Κι όμως τα πιάτα είναι πολλά ακόμη και ευτυχώς η όρεξη ανοιχτή για όλα.
Info: Vinarte, Μαραγκού 18, Γλυφάδα, τηλ: 210-8941511