Όταν δεν σερφάρεις στο νερό, σέρφαρε στο Lovesurfing.gr
Λάτρεις του surf, ενωθείτε και ενημερωθείτε για ό,τι συμβαίνει στον κλάδο του αγαπημένου σας σπορ (που μεταξύ μας το surf είναι πολλά περισσότερα από ένα χόμπι, είναι στάση ζωής) από το πρώτο ελληνικό site αφιερωμένο στο surf, από το Lovesurfing.gr.
- 26/02/2018
- Κείμενο: NouPou.gr
Από την Ηλιάνα Τσακίρη
Το surf είναι ένα από τα σπορ που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Συνδέεται με ένα στιλ, μια κουλτούρα και την επαφή με τη θάλασσα, που ταιριάζει με τη νοοτροπία των ανθρώπων των νοτίων προαστίων. Πριν από μερικούς μήνες έκανε την εμφάνισή της στο διαδίκτυο μία νέα ιστοσελίδα, που ασχολείται αποκλειστικά με το surf στην Ελλάδα. Η δημοσιογράφος Χριστίνα Μορφογένη, υπεύθυνη για το Lovesurfing.gr, μάς εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα και τι μπορεί να διαβάσει κανείς σε αυτό.
«Το Lovesurfing.gr προέκυψε από την αγάπη μου για τη θάλασσα και το surf, σε συνδυασμό με τη δημοσιογραφική ιδιότητά μου. Αναζητώντας η ίδια πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με το surf στην Ελλάδα, παρατήρησα ότι δεν υπήρχε κάποια ελληνική ιστοσελίδα αφιερωμένη αποκλειστικά σε αυτό. Έτσι, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα σημείο συνάντησης και αναφοράς όλων όσων ασχολούνται με το εθιστικό αυτό σπορ, με καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και με όσο το δυνατό πληρέστερες πληροφορίες για ό, τι συμβαίνει στο χώρο του surf στην Ελλάδα.»
Ποια είναι τα ιδανικά μέρη για surf στην Ελλάδα
«Υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορεί κανείς να σερφάρει, ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες, την ένταση των ανέμων και τη διεύθυνση του κύματος στο κάθε spot. Πολλές φορές το χειμώνα οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές.»
Κοντά στην Αθήνα, από Νοέμβριο ως Μάρτιο, με δυνατούς νότιους ανέμους, ενδείκνυνται η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα, ενώ με δυνατό βοριά μπορεί κανείς να τσουλήσει στη Ραφήνα. Πέρα από την Αττική, στο Ιόνιο υπάρχουν τα πιο δημοφιλή σημεία για surf στις περιοχές από την Πρέβεζα μέχρι την Πάργα και στην Πελοπόννησο, από την Κυπαρίσσια μέχρι τη Μεσσηνιακή Μάνη. Στη Θεσσαλονίκη, από τα πιο γνωστά spot είναι η Ασπροβάλτα. Το καλοκαίρι, κυρίως, στο Αιγαίο, και όταν φυσάει βοριάς, υπάρχει κύμα στην Ικαρία, την Τήνο και την Εύβοια, ενώ στην Κρήτη μπορείς να βρεις ωραίο κύμα σχεδόν όλο το χρόνο, με βοριά, δυτικό ή νοτιά.
Πότε το surf ξεκίνησε να τραβάει τους Έλληνες και αν η οικονομική κρίση επηρέασε το σπορ;
Το surf ήρθε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60, από τον Κώστα Πικρό. Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 άρχισαν να γίνονται κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες, αλλά άρχισε να γίνεται γνωστό από τις αρχές του 2000. Στο πέρασμα των χρόνων και ιδίως από το 2005 και μετά, εξαπλώθηκε αρκετά. Σήμερα το surf είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα και συνεχίζει να κερδίζει ολοένα περισσότερους φίλους. Η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει το surf, αν αναλογιστεί κανείς ότι η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Έχουν ανοίξει πολλές σχολές, υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι στο νερό. Ο κόσμος ανακαλύπτει ότι χρειάζεσαι μόνο μια στολή, σανίδα και κερί προκειμένου να απολαύσεις την επαφή με τη θάλασσα. Επίσης, καθώς ως σπορ είναι παρεΐστικο, ακόμη και τα έξοδα για ένα surf trip εντός Ελλάδας, μοιράζονται.
Τι θα δεις- βρεις στο Lovesurfing.gr
Στο Lovesurfing.gr μπορεί κανείς να διαβάσει νέα, όπως η διοργάνωση events, surf camps, surf trips, αγώνων, κλπ. , χρηστικές συμβουλές, από το πώς να διαλέξεις σανίδα και στολή, μέχρι πώς να επιλέξεις το σωστό κύμα και βέβαια πληροφορίες για όλες τις σχολές surf που λειτουργούν στη χώρα μας. Υπάρχει, επίσης, χάρτης με τα πιο δημοφιλή spots στην Ελλάδα και πληροφορίες για καθένα από αυτά, πρόγνωση καιρού, βίντεο με ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στο surf, καθώς και συνεντεύξεις ανθρώπων -αθλητές, καλλιτέχνες, shapers- με κοινό χαρακτηριστικό το πάθος τους για το surf. Τέλος, καθώς η έννοια της κοινότητας παίζει σημαντικό ρόλο, καθένας μπορεί να συμβάλλει στο περιεχόμενο του Lovesurfing.gr, στέλνοντας προς δημοσίευση μια ενδιαφέρουσα εμπειρία από ένα surf trip, φωτογραφίες ή βίντεο και βέβαια να ανεβάσει την αγγελία του για την αγορά ή πώληση μεταχειρισμένου εξοπλισμού του surf. Με λίγα λόγια, όπως είναι και το motto του site, «όταν δεν σερφάρεις στο νερό, σέρφαρε στο Lovesurfing.gr». Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια της αμεσότητας που παρέχουν τα social media, υπάρχει άμεση ενημέρωση από το Facebook και το Instagram όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός για surf στη Βουλιαγμένη, με βίντεο και φωτογραφίες».
Οδηγός για surfers
«Ένα από τα πιο βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάποιος είναι ο σεβασμός προς τη θάλασσα και οι κανόνες του surf (https://www.lovesurfing.gr/surfing-etiquette-kanones-tou-surf/). Τα υπόλοιπα, δηλαδή, πώς να σηκώνεται στη σανίδα, να στέκεται σωστά, να νιώθει σιγουριά μέσα στο νερό, να διαβάζει το κύμα κλπ, θα τα μάθει κοντά σε έναν από τους εκπαιδευτές και τις σχολές (https://www.lovesurfing.gr/surf-schools-mathe-pies-kai-pou-einai-oi-sxoles-surf/ ), που λειτουργούν σε πολλά μέρη της Ελλάδας.»
Τι διαφορές υπάρχουν με το εξωτερικό, όσον αφορά τα κύματα και την παιδεία για το surf;
Η συμπεριφορά του κόσμου είναι ίδια λίγο-πολύ παντού. Υπάρχουν οι φιλικοί surfers, αλλά και οι τοπικιστές. Αυτό που σίγουρα αλλάζει είναι οι συνθήκες, καθώς όπου υπάρχει ωκεανός υπάρχει σχεδόν πάντα κύμα, με διαφορετική δύναμη και σε διαφορετικό μέγεθος από αυτό που συνήθως συναντάς στην Ελλάδα.
Στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, τι κινδύνους μπορεί να βρει κανείς;
Σε γενικές γραμμές το surfing είναι ένα ασφαλές άθλημα και αν κάποιος ακολουθεί τους κανόνες και είναι προσεκτικός, δεν έχει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα. Παρόλα αυτά, κάθε φορά που είσαι στη θάλασσα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου τα ρεύματα που μπορεί να σε παρασύρουν, όπως συμβαίνει και όταν κολυμπάς. Επίσης, πάντα υπάρχει η πιθανότητα τραυματισμού από τη σανίδα (τη δική σου ή κάποιου άλλου). Ακόμη, όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι στο line up, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κάποιου τραυματισμού. Τέλος, αν μιλάμε για το εξωτερικό, θα πρέπει να αναφέρουμε και τους καρχαρίες.
Τι άλλο σου μαθαίνει το surf;
Θα έλεγα ότι το surf σε μαθαίνει να πιστεύεις στον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου. Να κυνηγάς τις ευκαιρίες, όπως κυνηγάς τα κύματα. Αν βλέπεις μια καλή ευκαιρία να έρχεται, είτε πρόκειται για κύμα ή για κάτι γενικότερα στη ζωή, μην την αφήσεις να περάσει χωρίς να προσπαθήσεις. Επίσης, ότι αν θέλεις να πετύχεις κάτι πρέπει να αφοσιωθείς σε αυτό (πράγμα που ισχύει για τα πάντα στη ζωή), να ωθείς τον εαυτό στα άκρα και τέλος, πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεσαι στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή.
Υπάρχει κάποιο κοινό Motto για τους surfers;
Αν και υπάρχουν αρκετά motto που αφορούν στο surf, ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το “Only a surfer knows the feeling”.