Trattoria Italia d’ Onofrio, ένα αρχοντικό της Σικελίας στο Μετς
Σε έναν μικρό πεζόδρομου του Μετς, ανάμεσα στην Πλατεία Προσκόπων και το Καλλιμάρμαρο, υπάρχει μια –όχι και τόσο μικρή, πλέον- trattoria που σε ταξιδεύει σε κάποιο μικρό χωριό της Νότιας Ιταλίας.
- 28/03/2018
- Κείμενο: NouPou.gr
Η Trattoria Italia d’ Onofrio (πρώην Ristorante Italia) σε ταξιδεύει στη Σικελία ή τη Νάπολη, τόσο με το μεγάλο, διώροφο αρχοντικό και την εσωτερική του διακόσμηση, όσο και με τις αυθεντικές σπιτικές δημιουργίες της κουζίνας του. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις με το που μπεις μέσα στο κτήριο, είναι η ανοιχτή κουζίνα, όπου συμβαίνει όλη η μαγεία, και μια μεγάλη ξύλινη σκάλα. Κάτω από τη σκάλα, ο Ιωσήφ χαμογελάει σαν να σε καλωσορίζει στο μικρό του εξοχικό παραδοσιακό σπίτι στην Ιταλία.
Δεξιά, ένας μικρός διάδρομος με μια μπουγάδα, και ένα μικρό σαλόνι που εύκολα σε παραπέμπει στις παλιές γειτονιές της Νάπολης, όπου οι μπουγάδες απλώνοντας από το ένα σπίτι στο άλλο, και οι ηλικιωμένες κυρίες, τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους τον περνούσαν κοιτώντας και σχολιάζοντας τους περαστικούς. Στον πρώτο όροφο, υπάρχει ο κυρίως χώρος, μερικά βινύλια και σχετικοί πίνακες, καθώς και ένα δωμάτιο για ιδιωτικές γιορτές ή επαγγελματικά δείπνα. Με λίγα λόγια, το σπίτι της Trattoria Italia d’ Onofrio σου φτιάχνει το τέλειο σενάριο της “Ιταλίδας γιαγιάς που κρύβεται στην κουζίνα” φτιάχνοντας ζυμαρικά.
Ας προχωρήσουμε όμως, στην ουσία αυτής της trattoria: τα φρέσκα ζυμαρικά της. Έχοντας δοκιμάσει τα περισσότερα πιάτα στον κατάλογο, μπορώ να πω με σιγουριά πως τα ζυμαρικά της Trattoria Italia d’ Onofrio είναι ίσως τα καλύτερα σπιτικά ζυμαρικά στην Αθήνα. Με την πιο ωραία, καυτερή πουτανέσκα που έχω φάει σε όλη μου τη ζωή, είναι το τέλειο μαγαζί για πρώτο, τρίτο και εικοστόπέμπτο ραντεβού. Τα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς, λιωμένη αντζούγια και η κόκκινη πικάντικη σάλτσα με τσίλι και όχι ταμπάσκο. Αυτό είναι κάτι που εκτιμούμε πολύ εμείς στο Νότο, βλέπεις. Στο ranking της καρδιάς μας ακολουθεί το μικρό ταψάκι στο οποίο σερβίρεται η “pere gorgonzola,” με αχλάδι, γκοργκοντζόλα και guanciale, καθώς και το άψογα ψημένο συκώτι με λαχανικά. Για αρχή, θα μπορούσες να πάρεις το εντελώς ισορροπημένο γευστικά vitello tonnato, καθώς και τη σαλάτα με το σύκο και τη γκοργκοντζόλα. Να ξέρεις, πως οτιδήποτε αποφασίσεις να παραγγείλεις σε ζυμαρικό, είναι μια μικρή εγγύηση, ενώ ως φιλική συμβουλή θα ήθελα να σου πω πως μην «αναλωθείς» στα πολλά ορεκτικά και τις σαλάτες, καθώς τα φρέσκα ζυμαρικά, είναι γνωστό πως είναι σχετικά βαριά για το στομάχι σου.
Φρόντισε να συνοδεύσεις όλα τα παραπάνω με κάποιο κρασί που θα σου προτείνει ο Ιωσήφ, καθώς ξέρει να ταιριάζει με μεγάλη τέχνη το κάθε σου πιάτο με την κατάλληλη ετικέτα. Γιατί η σωστή εμπειρία ξεκινάει με τον κατάλληλο συνδυασμό κυρίως πιάτου και κρασιού, και τελειώνει με το τέλειο επιδόρπιο. Ένα αυθεντικό tiramisu και μια φρεσκότατη pana cotta.
Trattoria Italia d’ Onofrio, Ηρώνδα 8, Καλλιμάρμαρο (Τηλ 210 7252003) // Instagram & Facebook