Divan, το ανατολίτικο στέκι της Ζησιμοπούλου που θα σε ταξιδέψει
Ένας όμορφος χώρος, γεμάτος γεύσεις και αρώματα από την Ανατολή, φοβερά cocktails και μοναδικούς αργιλέδες έχει ανοίξει στη Γλυφάδα και μας έχει κάνει να το επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά.
- 16/04/2018
- Κείμενο: Mυρτώ Γεωργάκη
Ένα μοντέρνο all day restaurant, με γεύσεις και αρώματα από Ανατολή έχει γίνει το νέο στέκι της Ζησιμοπούλου στη Γλυφάδα. Ένας όμορφος, λιτός αλλά παράλληλα μοντέρνος χώρος, με πανέμορφη και κομψή διακόσμηση, ιδανικός για όλη την ημέρα. Από το πρωί μπορείς να απολαύσεις τον καφέ, το τσάι σου -που όπως θα διαβάσεις παρακάτω δεν είναι απλή υπόθεση- ή το χυμό σου, να χαλαρώσεις το μεσημέρι με ένα ελαφρύ γεύμα και το βράδυ να ξεσκάσεις πίνοντας ένα ποτό, δοκιμάζοντας τα γευστικά ανατολίτικα πιάτα του αλλά και απολαμβάνοντας έναν αργιλέ.
Στο Divan παντρεύονται πολλές και διαφορετικές κουλτούρες της Ανατολής. Η αίσθηση του μαγαζιού σε ταξιδεύει στην Ανατολή, ενώ η ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το φαγητό, τα cocktails, τα επιδόρπια και τον αργιλέ κάνουν την εμπειρία ανεπανάληπτη.
Γενικά η νοοτροπία του μαγαζιού εστιάζει στην εμπειρία και τον τρόπο σερβιρίσματος -όπως θα δεις άλλωστε. Επίσης, δίνεται πολύ έμφαση στις λεπτομέρειες, που ως γνωστόν, είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά.
Η αισθητική του μαγαζιού σου κεντρίζει το ενδιαφέρον αμέσως. Το πρώτο πράγμα που θα έρθει στο μυαλό σου -όπως ήρθε και σε εμένα- θα είναι να καθίσεις χαλαρός στους καναπέδες του και να απολαύσεις έναν αργιλέ. Ο αργιλές είναι μεγάλη υπόθεση στο Divan. Για την ακρίβεια εδώ απολαμβάνεις μια μοναδική εμπειρία Shisha, που δεν θα βρεις αλλού. Ο καπνός είναι αρκετά πιο καθαρός και τον φέρνουν από την Γερμανία. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε απλό αργιλέ και τον αργιλέ Meduse, που μόλις τον είδα έπαθα πλάκα.
Στον απλό αργιλέ μπορείς να επιλέξεις εξωτικές γεύσεις με τρομερά αρώματα, όπως την καρύδα ή το καρπούζι. Μπορείς ακόμη, να βάλεις ολόκληρο φρούτο -πχ ανανά ή καρύδα- για να απογειώσεις τόσο την εμπειρία, όσο και τη γεύση. Σκέψου ότι για τον αργιλέ, θα βρεις ειδικό κατάλογο. Μόνο αυτό σου λέω. Δεν έχεις ξανασυναντήσει κάτι τέτοιο.
Ο αργιλές Meduse θα σε δελεάσει μόνο και μόνο από την όψη του. Μια πολυτελής εμπειρία shisha, που θα σου μείνει αξέχαστη αν επιλέξεις να τη δοκιμάσεις. Τον Meduse μπορείς να τον απολαύσεις σε γεύσεις όπως lime, μέντα, cocktail από φρούτα, μήλο και σταφύλι.
Η Shisha Experience όμως δεν τελειώνει εδώ. Στο Divan σου προτείνουν γεύσεις που θα ταιριάξουν απόλυτα με τον αργιλέ σου. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε luxury συλλογές από σοκολατάκια, γλυκά και τσάι. Δεν μπορείς να διανοηθείς πως αυτά τα σοκολάτα απογειώνουν την όλη αίσθηση.
Εκτός από τον αργιλέ, που είναι must στο Divan, το μενού σου επιφυλάσσεται πολλές εκπλήξεις. Εκτός από τον γευστικότατο καφέ που θα βρεις, το τσάι εδώ είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Το τσάι Samovar σερβίρεται με έναν πολύ ιδιαίτερο και όμορφο τρόπο και οι ρίζες του προέρχονται από τη Ρωσία. Όλα τα τσάγια μπορούν να σερβιριστούν με τον συγκεκριμένο εντυπωσιακό τρόπο. Όσο περνάει η ώρα, το τσάι γίνεται και πιο δυνατό και μυρίζει υπέροχα.
Ας περάσουμε και στα πιο ενδιαφέροντα. Το φαγητό εννοώ προφανώς. Στο Divan θα γευτείς Ανατολίτικα πιάτα γεμάτα αρώματα. Στο μενού του παντρεύονται διαφορετικές ανατολίτικες κουλτούρες και γεύσεις. Θα δοκιμάσεις αυθεντικές και νόστιμες συνταγές, αλλά και μεγάλη ποικιλία μεζέδων από το Λίβανο, την Περσία, την Τουρκία και τη Ρωσία. Εκτός από τη γεύση, δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση και στην παρουσίαση των πιάτων. Κάτι που τα κάνει ακόμα πιο λαχταριστά.
Το μενού είναι πραγματικά υπερπλήρες και μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους ουρανίσκους. Περιλαμβάνει γευστικές και εξωτικές σαλάτες, ζεστά και κρύα ορεκτικά, πιάτα που βγαίνουν ζεστά και αχνιστά από το ξυλόφουρνο -όπως το ανατολίτικο πεϊνιρλί που είναι μούρλια- παραδοσιακά πιάτα κρεατικών και signature πιάτα, που αποτελούν τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.
Στην ανατολίτικη κουλτούρα, είναι πολύ διαδεδομένα τα ορεκτικά και οι μεζέδες. Όπως ακριβώς και στη δική μας κουζίνα. Στο Divan μπορείς να διαλέξεις μέσα από μια μεγάλη ποικιλία μεζέδων και ορεκτικών. Ότι πρέπει δηλαδή για να μαζευτείς με την παρέα σου, να απολαύσετε έναν αργιλέ και να τσιμπολογήσετε. Δοκίμασε το Rakatat -δηλαδή τα πιτάκια με γέμιση από μοτσαρέλα, φέτα που είναι αρωματισμένα με φρέσκο δυόσμο και πιπεριές- και το Kebbeh Nayeh, που είναι ένα τυπικό λιβανέζικο πιάτο και είναι το λεγόμενο ανατολίτικο ταρτάρ. Μοσχαρίσιος κιμάς, πλιγούρι, κρεμμύδι, δυόσμος, βασιλικός και μπαχαρικά από το Λίβανο. Εξαιρετικό πιάτο.
Εκτός από το τσιμπολόγημα, όπως προανέφερα, θα βρεθείς να επιλέξεις ανάμεσα σε πολλά -μα πάρα πολλά- και πεντανόστιμα πιάτα. Κάπου εδώ θέλω να κάνω επίκληση σε όλους τους καλοφαγάδες εκεί έξω. Οι μερίδες είναι τεράστιες. Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγεις από το Divan πεινασμένος.
Από τα κρεατικά ξεχώρισα το Shish Tawouk. Σκέψου μια μεγάλη σούβλα με μαριναρισμένο και λαχταριστό κοτόπουλο που συνοδεύεται από ρύζι και λαχανικά, σε μια παρουσίαση πιάτου που με έκανε απλά να το χαζεύω για λίγα λεπτά. Θα βρεις ακόμα ζουμερό γύρο με αρώματα ανατολής, αρνίσια παϊδάκια, κεμπάπ και ποικιλία κρεατικών -για να μη χρειαστεί να επιλέξεις μόνο ένα είδος κρέατος. Είδες; Σου έχω λύση για τα πάντα.
Από τις σπεσιαλιτέ του Divan τι να πρωτοδιαλέξεις. Μοσχάρι στρογκανόφ, Τας Κεμπάπ -παραδοσιακή πέρσικη συνταγή με κομματάκια μοσχαριού μαγειρεμένα σε ειδικό πύλινο σκεύος και καλυμμένο με σπιτική πίτα- ή Guzel Kuzu – παραδοσιακή τούρκικη συνταγή με κομματάκια από αρνί μαγειρεμένα στο φούρνο με ανατολίτικα μπαχαρικά και καλυμμένα με σπιτική πίτα; Πάντως ένα είναι σίγουρο. Ό,τι και να επιλέξεις, θα ξετρελαθείς.
Άμα -λέμε τώρα- σου μείνει χώρος και για γλυκό, το Divan μας εκπλήσσει και στα επιδόρπια. Ο chef έχει δημιουργήσει γλυκά που ταιριάζουν με τις ανατολίτικες γεύσεις του φαγητού. Στον κατάλογο θα βρεις Κιουνεφέ, εκμέκ, σοκολατένια γλυκά, αλλά το αποκορύφωμα είναι ο σπασμένος μπακλαβάς με τραγανά φύλλα κρούστας και ελαφριά μους από πραλίνα φυστικιού. Δεν έχεις ξαναφάει τέτοιο μπακλαβά.
Τα cocktails του; Μια ιστορία από μόνα τους. Υπάρχουν signature cocktails με πολύ ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις, όπως το Eastern Flavor, που περιέχει άρακ αρωματισμένο με φασκόμηλο σε ισορροπία με την οξύτητα του μοσχολέμονου και του κόκκινου γκρέϊπφρουτ και την γλυκύτητα της βανίλιας και των μαύρων μούρων. Εντάξει, βρίσκομαι ήδη σε αεροπλάνο έτοιμη να πετάξω προς Ανατολή. Υπάρχουν και πιο premium cocktails που είναι ακόμη πιο ιδιαίτερα. Γενικά τα cockails του Divan είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του. Μια δοκιμή θα σε πείσει. Σου είπα ότι σερβίρονται και μέσα σε καρύδα ή κολοκύθα;
Η εμπειρία που θα ζήσεις εάν επισκεφτείς το Divan θα είναι σίγουρα μοναδική. Ο χώρος, οι γεύσεις, τα αρώματα, τα ακούσματα και η συνολική αίσθηση που αποπνέει το μαγαζί και οι νότες από τα βάθη της Ανατολής θα σε συνεπάρουν και σίγουρα θα θες να ξαναγυρίσεις για να δοκιμάσεις κι άλλα.
Info: Divan, Ζησιμοπούλου 9, Γλυφάδα, Τηλ: 215 5505313, Facebook Page