20 πράγματα που αξίζει να μάθεις για την ιστορία της Γλυφάδας
Μπορεί να χαίρεσαι καθημερινά την "πρωτεύουσα" των Νοτίων αλλά σίγουρα δεν γνωρίζεις τα πάντα για τη Γλυφάδα. Όσα στοιχεία κι αν φέρνουμε στο φως, πάντα θα υπάρχει και κάτι ακόμη για να κρατάει αλώβητο το μυστήριο της γοητείας της.
- 23/04/2018
- Κείμενο: NouPou.gr
1. Από τη Γλυφάδα ξεκίνησε η μαζική κατανάλωση της κόκα κόλα στην Ελλάδα, η διάδοση των fast food και των night clubs, λόγω της Αμερικανικής Βάσης. Το Queen, μάλιστα, που βρίσκεται στη οδό Γιαννιτσοπούλου από το 1978, ήταν το πρώτο φαστφουντάδικο της Αθήνας.
2. Ο μεγάλος ρεμπέτης Βασίλης Τσιτσάνης τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα έζησε στη Γλυφάδα, στην οδό Βάου, την οποία, πολλά χρόνια αργότερα ο Δήμος Γλυφάδας, μετονόμασε σε οδό Βασίλη Τσιτσάνη προς τιμήν του.
3. Η Γλυφάδα έχει Μοναστήρι, την Ανδρώα Κοινοβιακή Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος- Αγίου Νεκταρίου Τερψιθέας. Βρίσκεται ανάμεσα σε σπίτια στην οδό Ήβης στην ‘Ανω Γλυφάδα.
4. Πάνω από 100 χρόνια πίσω, στις αρχές του 1900 όλη η παραλιακή περιοχή της Γλυφάδας ήταν πευκόφυτη και εντελώς ακατοίκητη. Στην περιοχή υπήρχε μόνο ένα ξωκκλήσι μέσα στο δάσος προς τιμήν του Αγίου Κωνσταντίνου και ένα μικρό πανδοχείο, καταφύγιο κυνηγών.
5. Στην περιοχή λειτουργούσε ο ραδιοφωνικός σταθμός ΓΛΥΦΑΔΑ FM, από το 1977 μέχρι και το 2004. Ως μαθητές διαβάζαμε με τη μουσική του υπόκρουση, ενώ αλησμόνητα μας έχουν μείνει τα τηλεφωνήματα που λαμβάναμε στα γενέθλιά μας για Χρόνια Πολλά και τραγούδι αφιέρωση, έκπληξη από τους φίλους μας.
6. Το 1933, η εφημερίδα “Ελεύθερος Άνθρωπος” του Κωνσταντίνου Αθανάτου (από όπου και έχουν πάρει το όνομά τους οι παράλληλοι δρόμοι που ανηφορίζουν από τον Άγιο Τρύφωνα), έδινε κομμάτι γης στην περιοχή της Τερψιθέας, έναντι ορισμένων κουπονιών και ενός μικρού χρηματικού ποσού. Μια εποχή που η Τερψιθέα είχε μόνο χωματόδρομους, στάνες και πρόβατα, δεν είχε νερό και φως, δεν υπήρχε συγκοινωνία να τη συνδέει με άλλες περιοχές και δεν είχε καθόλου πράσινο.
7. Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική ιστοσελίδα του σχολείου όπου φοιτούσε, ο Γιώργος Παπανικολάου το 1994, ως πρόεδρος του 15μελούς του 3ου Λυκείου Γλυφάδας, ζητούσε τη δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου στο χώρο του σχολείου του. Το υλοποίησε το 2017, ως δήμαρχος Γλυφάδας.
8. Ο χώρος του Golf Γλυφάδας, πριν τη δημιουργία του, ήταν γνωστός ως κυνηγότοπος την εποχή των τρυγονιών. Τη δεκαετία του ‘50 χρησιμοποιούνταν ως στρατόπεδο της ίλης ιππικού, εξ’ ου και η ύπαρξη του Ναού του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είχε κτισθεί για τον εκκλησιασμό των στρατιωτών.
9. Η περίοδος της Κατοχής, πέρασε για τη Γλυφάδα χωρίς πείνα (παρ΄ όλο που δεν υπήρχαν δουλειές), εξαιτίας των μεγάλων διαθέσιμων εκτάσεων για βοσκή και βλάστηση. Ενώ οι κάτοικοι βρίσκονταν σε διαμάχες με τους κτηνοτρόφους, γιατί υποστήριζαν πως υποβάθμιζαν την περιοχή, άλλαξαν στάση και τους έδωσαν άδεια να βόσκουν ακόμη και στους κήπους τους.
10. Παρότι οι Νότιοι έχουμε την εντύπωση πως ο Πειραιάς είναι δίπλα μας, εντούτοις, η Γλυφάδα είναι πιο κοντά στην Αθήνα (15 χλμ.) παρά στον Πειραιά (17 χλμ.)
11. Το νταμάρι του Βλαχου δίπλα από την Αγίου Νεκταρίου, στα όρια της Γλυφάδας με την Αργυρούπολη είναι ένα λατομείο το οποίο παραμένει ανενεργό αρκετά χρόνια τώρα.
12. “Τρουβίλ”, ονομαζόταν το κτήριο το οποίο στέγαζε το παλιό Δημαρχείο της Γλυφάδας, όταν κτίστηκε τη δεκαετία του ’20, όταν ακόμη ήταν κυνηγετικό περίπτερο, δίπλα στο κύμα, σε μια Γλυφάδα κατάφυτη από πεύκα. Το 1946, ο Άγγελος Μεταξάς, ο πρώτος Δήμαρχος Γλυφάδας, το μετέτρεψε σε Δημαρχείο και έτσι λειτούργησε μέχρι και το 1998, που χτίστηκε το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο στην οδό Άλσους.
13. Η Γλυφάδα είναι η “γενέτειρα” της ροκ μπάντας “Αντίδραση”, τα μέλη της οποίας έδωσαν την πρώτη τους συναυλία σε σχολείο υπό κατάληψη. Το συγκρότημα συστάθηκε το Δεκέμβριο του 1985 μέχρι το 1996, όταν το συγκρότημα διαλύθηκε για να ξαναβρεθεί το 2004.
14. Στη Γλυφάδα είχε σπίτι και ο Αλέκος Αλεξανδράκης, στο οποίο είχε μάλιστα φωτογραφηθεί για τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό «Φαντάζιο» το Σεπτέμβριο του 1969.
15. Από το 1924 η πώληση Γλυφαδιώτικης γης σε οργανωμένους επαγγελματικούς συλλόγους προσείλκυσε δικηγόρους. Έτσι προέκυψε και η συνοικία «Δικηγορικά».
16. Η Οικεία Ζουρούδη, στην οδό Καραπάνου, είναι από τις πιο γνωστές σχολές της Γλυφάδας. Από εκεί λέγεται πως πέρασαν και οι αδερφές Μπρόγερ.
17. Το 1927 o «Aστήρ» (Αστέρια) Γλυφάδας πρωτοστάτησε μαζί με τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη στην επίσημη καθιέρωση των bains mixtes, των μεικτών μπάνιων στην Αθήνα, αφήνοντας το Φάληρο πολύ πίσω στη νέα μόδα, την οποία και υιοθέτησε πολύ αργότερα.
18. Οι Υδροναύτες είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ένας ανεξάρτητος καταδυτικός φορέας που διοργανώνει εθελοντικές υποβρύχιες δραστηριότητες με σκοπό να διαφυλάξουν το βυθό.
19. Η Οικία Νικολούδη, απέναντι από τα Δελφίνια, στην πλατεία Βεργωτή, χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα της Στοάς Νικουλούδη του κέντρου της Αθήνας.
20. Το “Κυκλαδίτικο” εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στη νότια πλευρά του Ημηττού, πάνω από τη Γλυφάδα, κάθε χρόνο 19 και 20 Ιουλίου, προσελκύει πλήθος Γλυφαδιωτών που ανεβαίνουν εθιμοτυπικά το βουνό, σε μια διαδρομή διάρκειας περίπου μίας ώρας, για να ανάψουν ένα κερί και να θαυμάσουν τη θέα όλης της Γλυφάδας και του Αργοσαρωνικού που αποζημιώνει.