Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε personal trainer
Ο Κωνσταντίνος Παπούλιας, πτυχιούχος καθηγητής φυσικής αγωγής - προσωπικός γυμναστής και πρόεδρος του ΣΥΠΦΑΑ (Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής), μιλάει στο Nou-Pou για όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζουμε.
- 04/05/2018
- Κείμενο: NouPou.gr
Ποιος θεωρείται Personal Trainer
Αρχικά, να αποσαφηνίσουμε λίγο τον όρο “personal trainer”. Σε απλή μετάφραση σημαίνει προσωπικός γυμναστής. Δηλαδή γυμναστής που έχουμε προσλάβει για να μας κάνει άσκηση σε ατομικό επίπεδο, όπως στο ίδιο επίπεδο επισκέπτεται κάποιος το γιατρό του, το δικηγόρο του, ο λογιστή του, κλπ. Για την άσκηση κάθε επαγγέλματος από αυτά λοιπόν, απαιτείται η κατοχή συγκεκριμένων πτυχίων αναγνωρισμένων από το ελληνικό κράτος. Στην περίπτωση του γυμναστή (καθηγητή φυσικής αγωγής) λοιπόν και σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 219/2006 (άρθρο 3 παρ. 5), αυτό είναι ΜΟΝΟ το πτυχίο ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ, ελληνικού ή ισότιμου αλλοδαπού ΑΕΙ, ή κάτοχοι ειδικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από τον αρμόδιο κρατικό φορέα. Είναι σα να λέμε ότι μπορεί να εργάζεται ένας γιατρός χωρίς πτυχίο Ιατρικής, ένας δικηγόρος χωρίς πτυχίο Νομικής, κ.ο.κ.
Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, με την ανοχή ή την απραξία όλων των φορέων που σκοπό θεωρητικά είχαν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του κλάδου μας και την προστασία του γενικότερα, άρχισε να δηλώνει όποιος ήθελε “personal trainer”, ασκώντας παράνομα το επάγγελμα του καθηγητή φυσικής αγωγής εις βάρος ανυποψίαστων πελατών, μιας και οι δεύτεροι θεωρούν δεδομένο πως ο άνθρωπος απέναντί τους στον οποίο εμπιστεύονται την υγεία τους και τη σωματική τους κατάσταση, είναι επαγγελματίας με πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Στην έξαρση του φαινομένου συνέβαλαν διάφορες ιδιωτικές σχολές οι οποίες με πιστοποιητικά σεμιναρίων “βαφτίζουν” τον καθένα που θα τα παρακολουθήσει με ονομασίες όπως “personal trainer”, “fitness expert”, ”group instructor” κλπ. Στη συνέχεια, αρκετά γυμναστήρια λόγω συνεργασίας τους με τέτοιου είδους σχολές μιας και το θέμα έχει γίνει πλέον επιχείρηση, προσλαμβάνουν παράνομα άτομα με τέτοια πιστοποιητικά εν αγνοία φυσικά των πελατών τους. Και ελλείψει ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς, η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται.
Το πιο απλό λοιπόν που μπορεί και πρέπει να κάνει όποιος θέλει να προσλάβει ένα γυμναστή ή personal trainer, είναι να του ζητήσει να προσκομίσει το πτυχίο ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ (ή ισότιμου πανεπιστημίου του εξωτερικού). Εάν είναι πελάτης σε γυμναστήριο, πρέπει να βεβαιωθεί από τη διεύθυνση ότι οι γυμναστές που εργάζονται είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου. Μην ξεχνούν ότι τους εμπιστεύονται την υγεία τους!
Ποιο είναι οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι
Το επάγγελμα του καθηγητή φυσικής αγωγής έχει κυρίαρχο στόχο την πρόληψη της υγείας και τη βελτίωση των φυσικών ικανοτήτων του ανθρώπου. Όπως λοιπόν κι αν τον αποκαλέσουμε, personal trainer, fitness instructor, ή απλά γυμναστή, οφείλει να κατέχει τα απαραίτητα νόμιμα πιστοποιητικά, να υπηρετεί με επαγγελματισμό και ήθος το γενικότερο στόχο για βελτίωση της υγείας, για ευεξία, για ολόπλευρη, αρμονική, ισορροπημένη και ομαλή ανάπτυξη των ικανοτήτων του ατόμου που αναλαμβάνει, οποιασδήποτε ηλικίας, με αποδεκτές επιστημονικές μεθόδους, φροντίζοντας παράλληλα για την ψυχική, κοινωνική και συναισθηματική τους βελτίωση. Το πιστοποιητικό λοιπόν αυτό στην Ελλάδα, είναι όπως προαναφέραμε το πτυχίο ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ.
Όσοι λοιπόν αυτοαποκαλούνται personal trainers ή γυμναστές, χωρίς να διαθέτουν πτυχίο Πανεπιστημίου, στην καλύτερη των περιπτώσεων βασίζουν τις γνώσεις τους σε σεμινάρια λίγων ωρών, σε προσωπική εμπειρία, και πολλές φορές σε τίποτα από αυτά. Αναρωτηθείτε αν θα πηγαίνατε να σας χειρουργήσει ένας γιατρός ο οποίος δεν έχει πτυχίο Ιατρικής, ή να σας εκπροσωπήσει σε δίκη ένας δικηγόρος που έχει απλά παρακολουθήσει δίκες στην τηλεόραση, ή να αναλάβει το παιδί σας ένας ψυχολόγος που απλά αγαπάει τα παιδιά αλλά δεν έχει καμία ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
Αυτοί λοιπόν οι κατά φαντασίαν γυμναστές, κατ’εξακολούθησιν εφαρμόζουν κάκιστες μεθόδους άσκησης στους ασκούμενους που αναλαμβάνουν, τα αποτελέσματα των οποίων δυστυχώς δεν είναι πάντα άμεσα ορατά. Οι ασκούμενοι εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο τραυματισμών, χρόνιων μυοσκελετικών ή καρδιαγγειακών παθήσεων, με αποτέλεσμα να διακόψουν δια παντός κάθε απλή φυσική δραστηριότητα και να “γυρίσουν την πλάτη τους” στην άσκηση, επιβαρύνοντας έτσι τη φυσική, σωματική και ψυχολογική τους κατάσταση. Μπορεί να ακούγονται λίγο υπερβολικά όλα αυτά, αλλά πιστέψτε με, η συνεργασία μας με γιατρούς, ψυχολόγους και φυσικοθεραπευτές μας επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους.
Ποιος είναι ο φορέας που μπορεί να συμβουλεύεται ο κόσμος
Επειδή το θέμα πήρε επικίνδυνες διαστάσεις και λόγω άγνοιας του κόσμου ως προς το ποιος είναι τελικά ο personal trainer, συσπειρωθήκαμε με σκοπό να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο προστατεύοντας αρχικά τον κόσμο που αποτελεί το ανυποψίαστο θύμα μιας παράνομης κατάστασης, και ακολούθως το κύρος και την αξιοπιστία μας απέναντί του. Προχωρήσαμε στην ίδρυση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΤΥΧΙΟYΧΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥΠΦΑΑ) με την υπ’αριθμόν 528/20-10-2017 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, και σίγουρα θα φροντίζουμε εκτός των άλλων να ενημερώνουμε το κοινό για τη σωστή επιλογή επαγγελματιών, μέχρι να πετύχουμε την πάταξη του φαινομένου της “πειρατείας”.
Επειδή όμως οι ενέργειες αυτές απαιτούν χρόνο, μέχρι τότε οι πολίτες πρέπει προστατεύουν τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους, επιλέγοντας μόνο αυτούς για τους οποίους έχουν γνώση της επιστημονικής τους αρτιότητας. Ένα καλλίγραμμο σώμα, χιλιάδες followers στο instagram και ακατανόητοι τίτλοι στα βιογραφικά τους στο facebook, σίγουρα δεν είναι κριτήρια επιλογής. Ακόμα και οι γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε αθλητικούς συλλόγους, οφείλουν να είναι βέβαιοι για την κατάρτιση των προπονητών τους.
Σύντομα θα δημοσιοποιηθούν το καταστατικό μας , το διοικητικό συμβούλιο, η έδρα και τρόποι επικοινωνίας με το σύλλογό μας. Προς το παρόν για τυχόν απορίες το προσωπικό μου e-mail είναι στη διάθεσή σας. Δώστε στην υγεία σας και τον εαυτό σας το σεβασμό που τους αξίζει, και μην αφήνετε κανέναν να “παίξει” με αυτά παραπλανώντας σας.