Kengo Kuma: Ποιος είναι ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας που ήρθε στο Ελληνικό
Το σπίτι του μέλλοντος σήμεραΟ Kengo Kuma, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ιάπωνες αρχιτέκτονες, η ενδιαφέρουσα φιλοσοφία του για μια αρχιτεκτονική που βασίζεται στις ιαπωνικές παραδόσεις και σέβεται το περιβάλλον της, αντί να κυριαρχεί σε αυτό, τα ιδιαίτερα έργα του που βρίσκει κανείς από το Τόκιο μέχρι την Καραϊβική και ο σχεδιασμός της Riviera Galleria στο Ελληνικό.
- 25/05/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Γεννημένος στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας το 1954, ο Kengo Kuma θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ιάπωνες αρχιτέκτονες. Η σχεδιαστική του φιλοσοφία εκφράζει το συναισθηματικό περιεχόμενο των υλικών, που συνδέεται με τα εγγενή χαρακτηριστικά στην κατασκευή και τις διδαχές των ιαπωνικών παραδόσεων.
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Kengo Suma
Είναι μάλιστα ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε το Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας στο Τόκιο, το οποίο κατασκευάστηκε για τους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.
Βασικά έργα του αποτελούν το Μουσείο Τέχνης Suntory στο Τόκιο, το Bamboo Wall House στην Κίνα, τα κεντρικά γραφεία του ομίλου LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) στην Ιαπωνία, το Κέντρο Τέχνης Besançon στη Γαλλία και ένα από τα μεγαλύτερα σπα στην Καραϊβική για το Mandarin Oriental Dellis Cay.
Μεταξύ των projects της εταιρίας του Ιάπωνα αρχιτέκτονα είναι και ένα που θα ανεγερθεί στη χώρα μας, και δεν είναι άλλο από το Riviera Galleria, το εμπορικό mall του Ελληνικού, το οποίο θα δημιουργηθεί ακριβώς δίπλα στη νέα μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Το κτίριο, σχεδιασμένο από τον βραβευμένο Ιάπωνα αρχιτέκτονα έχει έμπνευση τα ιστιοφόρα που διασχίζουν τις θάλασσες της Ελλάδας και είναι μία ωδή στην απλότητα και την κομψότητα. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με την υπέροχη ακτογραμμή της Αττικής, τον αστικό ιστό της πόλης και την πλούσια βλάστηση του μεγαλύτερου παραθαλάσσιου πάρκου στην Ευρώπη. Το κυματιστό στέγαστρό της αντανακλά την κίνηση του νερού και γίνεται ένα με το τοπίο, αναδεικνύοντας το φυσικό του κάλλος. Υπενθυμίζεται ότι οι κατασκευαστικές εργασίες για το Riviera Galleria θα ξεκινήσουν εντός του 2023.
Ο Kengo Kuma βρέθηκε μάλιστα αυτές τις μέρες στον χώρο της επένδυσης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του παρακολούθησε και επέβλεψε την εξέλιξη του σχεδιασμού, την πορεία των μελετών και την επιλογή των υλικών.
Ποιος είναι ο Kengo Kuma
Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο το 1979, ο Kuma σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κολομβίας για δύο χρόνια ως επισκέπτης ερευνητής, το 1985-86. Το 1987 ίδρυσε το Spatial Design Studio (σήμερα Kengo Kuma & Associates) και άνοιξε το στούντιό του στο Παρίσι το 2008. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη στιγμή η Kengo Kuma & Associates απασχολεί πάνω από 300 αρχιτέκτονες στο Τόκιο, την Κίνα (Πεκίνο και Σαγκάη) και το Παρίσι, σχεδιάζοντας έργα διαφορετικού τύπου και κλίμακας σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα με το αρχιτεκτονικό του έργο, ο Kuma έχει διαγράψει μια μακρά ακαδημαϊκή καριέρα. Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, ενώ έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κολομβίας, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και στο Πανεπιστήμιο Keio. Στις πολυάριθμες διακρίσεις του περιλαμβάνεται αυτή από το Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Ιαπωνίας το 1997, το βραβείο Spirit of Nature Wood Architecture Award στη Φινλανδία το 2002, το Διεθνές Βραβείο Αρχιτεκτονικής για το καλύτερο νέο παγκόσμιο σχέδιο το 2007 και ο τιμητικός τίτλος Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres della Repubblica Francese 2009.
Ως καθηγητής στην Μεταπτυχιακή Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Τόκιο, διεξάγει διάφορα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και τον σχεδιασμό στο εργαστήριό του, το Kuma Lab.
Η φιλοσοφία του Kuma
Ο Kengo Kuma προτείνει μια αρχιτεκτονική που αναπτύσσει νέες σχέσεις μεταξύ της φύσης, της τεχνολογίας και των ανθρώπων, συνδυάζοντας αρμονικά αυτά τα στοιχεία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στα έργα του Kuma κυριαρχεί το ξύλο, ωστόσο προτιμά συχνά τη χρήση “εναλλακτικών” υλικών, όπως η πέτρα, τα κεραμικά, το μπαμπού, το πλαστικό και το βινύλιο. Στην πραγματικότητα, η πιο αξιοσημείωτη σχεδιαστική καινοτομία στα έργα του Kuma είναι η βαθιά ριζωμένη σχέση του με την ιαπωνική παράδοση. Θεμελιώδης είναι και η χρήση του φωτός, με τη χρήση φυσικών υλικών ή γυαλί.
Όταν επιλέγει ως υλικό την πέτρα, για παράδειγμα, ο Kuma επιδεικνύει έναν διαφορετικό χαρακτήρα από τα προϋπάρχοντα κτίρια της συμπαγούς, βαριάς, παραδοσιακής τοιχοποιίας. Αντίθετα, το έργο του εκπλήσσει το μάτι, αδυνατίζοντας τους τοίχους σε μια προσπάθεια να εκφράσει μια “ελαφρότητα” και άυλη κατάσταση, υποδηλώνοντας μια ψευδαίσθηση που δεν είναι κοινή με τη στερεότητα της πέτρινης κατασκευής.
Για τον Kuma, η μελέτη του χώρου είναι απαραίτητη για την ένταξη ενός έργου στο περιβάλλον του, ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία και να φαίνεται επίσης φυσικά προερχόμενο. Σε πολλά από τα έργα του, η προσοχή δίνεται στους χώρους σύνδεσης μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, του ενός δωματίου με το άλλο.
Ένα από τα κτίρια που αντιπροσωπεύει καλύτερα το αρχιτεκτονικό στυλ του Kuma είναι το Water/Glass House στο Atami της Ιαπωνίας, ένας ξενώνας με θέα τον ωκεανό.
Ο Kuma δίνει επίσης διαλέξεις και είναι συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και άρθρων που ασκούν κριτική στις προσεγγίσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Παραδείγματος χάριν, το κείμενό του με τίτλο Anti-Object: The Dissolution and Disintegration of Architecture που γράφτηκε το 2008, κάνει λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας αρχιτεκτονικής, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον της, αντί να κυριαρχεί σε αυτό.