Τρακαδάς: Οι ειδικοί στο χρώμα μάς βοηθούν να αποφύγουμε τα πιο συχνά λάθη
Οι επαγγελματίες της Τρακαδάς, της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας χρωματοπωλείων, μοιράστηκαν μαζί μας τις πιο χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουμε να βάψουμε μόνοι μας το σπίτι: Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε και πώς θα τα αποφύγουμε;
- 27/09/2024
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
«Θα το βάψω μόνος μου!» μας ανακοίνωσε με ενθουσιασμό ο Γιώργος, καθώς έπινε τον πρωινό καφέ στο γραφείο, μια μέρα στα μέσα του Σεπτέμβρη. Τις τελευταίες εβδομάδες ονειρευόταν πώς θα μεταμορφώσει το σαλόνι του με ένα νέο, τολμηρό χρώμα.
Όσο το συζητούσε όμως, τόσο άρχισαν να εμφανίζονται οι ανησυχίες: Ποιο χρώμα να επιλέξει; Πώς θα το απλώσει σωστά; Πόσα «χέρια» χρώμα να βάλει; Κι αν τελικά το αποτέλεσμα δεν βγει όπως φαντάζεται; Εκεί ήταν που όλοι του προτείναμε το ίδιο: «Πήγαινε στον Τρακαδά». Οι ειδικοί της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας χρωματοπωλείων έχουν τις γνώσεις και τα μυστικά για να αποφύγει κανείς τα λάθη που κρύβει το βάψιμο – και να πετύχει το ιδανικό αποτέλεσμα, ακόμα κι αν το κάνει εντελώς μόνος του.
Με πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση στις τάσεις και τις τεχνικές, οι ειδικοί της Τρακαδάς ήταν κυριολεκτικά δίπλα μας, αφού το flagship store της εταιρίας επί της οδού Γούναρη στη Γλυφάδα απέχει λιγότερο από τρία λεπτά από τα γραφεία μας. Έτσι ο Γιώργος – και σύσσωμο το γραφείο μαζί του – ήμασταν λίγη ώρα αργότερα στο τεράστιο κατάστημα των 600 περίπου τετραγωνικών μέτρων, όπου βρίσκει κανείς τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου όσον αφορά στο χρώμα – μιλάμε για κυριολεκτικά χιλιάδες κωδικούς της καλύτερης ποιότητας και επίσης πολλές budget friendly επιλογές.
Ξεκινώντας από τα βασικά (χρώμα και πινέλα)
Όπως μας είπαν, αυτό που έχει σημασία καταρχάς είναι η καλή προετοιμασία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε πρώτα είναι να υπολογίσουμε την ποσότητα χρώματος που θα χρειαστούμε, μετρώντας το μήκος του τοίχου, επί το ύψος και αντίστοιχα κινούμαστε για κάθε άλλη επιφάνεια (πχ. πόρτες).
Επίσης, σημαντικός είναι ο εξοπλισμός που θα διαλέξουμε ανάλογα με τις επιφάνειες τις οποίες έχουμε να βάψουμε, ξεκινώντας οπωσδήποτε από την επιλογή του σωστού βασικού εργαλείου, που δεν είναι άλλο από το πινέλο. Ανάλογα με την επιφάνεια που έχουμε να καλύψουμε, το είδος, ακόμη και η τρίχα του πινέλου ή του ρολού έχουν μεγάλη σημασία και οι ειδικοί της Τρακάδας έχουν τόσο την εμπειρία όσο και τη διάθεση να εξυπηρετήσουν κάθε πελάτη ξεχωριστά. Συνοπτικά πάντως:
– Τα υδατοδιαλυτά χρώματα απλώνονται καλύτερα με πινέλα με λεπτές συνθετικές τρίχες και ρολά από μικροΐνες. Αν το χρώμα είναι πολύ αραιό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα ρολό με σφουγγάρι.
-Τα πινέλα με μικτή τρίχα, που συνδυάζουν δηλαδή φυσική και συνθετική τρίχα, είναι κατάλληλα και για τα υδατοδιαλυτά ακρυλικά χρώματα, τα οποία είναι αρκετά πιο παχύρευστα.
– Για τα βερνικοχρώματα είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε πινέλα με φυσική τρίχα ή συνδυασμό συνθετικής και φυσικής. Κι αυτό γιατί τα «κανάλια» ανάμεσα στις τρίχες απορροφούν το χρώμα και το αποθέτουν ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια.
– Για τα χρώματα με διαλύτες διαλέγουμε καλύτερα ένα πινέλο με φυσική τρίχα.
– Υπάρχουν ειδικοί τύποι πινέλων για διάφορες εφαρμογές που ξεφεύγουν κάπως από τα βαψίματα ρουτίνας, όπως στενά πινέλα για κοψίματα και διορθώσεις, στραβοπίνελα για σώματα καλοριφέρ κλπ.
– Τα ρολά είναι δδανικά για βάψιμο μεγάλων επιφανειών (τοίχοι και ταβάνια), καθώς προσφέρουν μεγάλη καλυπτικότητα. Για μικρότερες επιφάνειες (π.χ. πόρτες) επίλεξε ρολά μικρότερης διαμέτρου. Τα υφασμάτινα και τα αφρώδη ρολά είναι κατάλληλα για χρώματα νερού. Για ματ χρώματα καλύτερα είναι τα αφρώδη ρολά.
– Σε περίπτωση που θέλεις να βάψεις με κάποια τεχνοτροπία, πρέπει να χρησιμοποιήσεις το κατάλληλο εξειδικευμένο ρολό που θα δημιουργήσει το επιθυμητό εφέ.
Τα γάντια μπορεί να μην επηρεάζουν τη διαμόρφωση του αποτελέσματος του βαψίματος του τοίχου, γι’ αυτό και πολλοί, ίσως, λανθασμένα, τα παραλείπουμε. Όπως μας εξήγησαν όμως οι επαγγελματίες της εταιρίας Τρακαδάς, ένα ζευγάρι γάντια που μας βολεύουν θα αποδειχθούν πιθανότατα σωτήρια, αφού η αφαίρεση του χρώματος από τα χέρια μετά το βάψιμο απαιτεί ιδιαίτερα επίμονο πλύσιμο.
Όσο για το είδος των γαντιών που θα επιλέξεις, αυτό είναι μάλλον υποκειμενικό: Κάποιους τους βολεύουν τα γάντια μιας χρήσης, γιατί έχουν καλύτερη εφαρμογή και αλλάζουν όσα ζευγάρια θέλουν. Άλλοι προτιμούν γάντια νιτριλίου για κάλυψη μέχρι τον βραχίονα και άλλοι τα γνωστά γάντια εργασίας για μαστορέματα.
Η προετοιμασία του χώρου πριν από το βάψιμο
Η προετοιμασία βέβαια δεν τελειώνει εδώ. Ένα από τα συχνότερα λάθη είναι να παραλείψουμε σημαντικά βήματα πριν από την εφαρμογή της βαφής, τα οποία αφορούν την προετοιμασία του χώρου. Η προστασία δαπέδου και επίπλων είναι βασική και χρειάζεται σχολαστικότητα και επιμέλεια.
«Θα πρέπει να καλυφθούν το δάπεδο και τα έπιπλα με νάιλον προστασίας για να μην λερωθούν και στη συνέχεια να καθαρίσουμε με ένα πανί επιμελώς τους τοίχους, ενώ αν υπάρχει επίμονη βρωμιά θα πρέπει να τους πλύνουμε ελαφρά με ένα σφουγγαράκι και αραιό διάλυμα απορρυπαντικού. Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να ελέγξουμε προσεκτικά τους τοίχους για τρύπες ή ρωγμές. Αν υπάρχουν, τότε θα πρέπει να τις σφραγίσουμε με στόκο σπατουλαρίσματος. Το επόμενο βήμα είναι να καλύψουμε με χαρτοταινία τις κορνίζες στις πόρτες και τα παράθυρα και βέβαια περιμετρικά για να προστατέψουμε και να οριοθετήσουμε τις γειτονικές επιφάνειες. Ακόμη και πριν ξεκινήσουμε να βάφουμε, θα πρέπει να βγάλουμε φωτιστικά και πρίζες. Μόνο έτσι είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι», σύμφωνα με τους ανθρώπους της Τρακαδάς.
Όσον αφορά στην προετοιμασία του τοίχου, σημαντικό είναι επίσης το καλό τρίψιμο με γυαλόχαρτο, καθώς επιτυγχάνουμε με αυτόν τον τρόπο επιπλέον λείανση, πράγμα απαραίτητο σε περίπτωση που υπάρχει ξεφτισμένο χρώμα από προηγούμενο βάψιμο.
Η σωστή εφαρμογή του χρώματος
Και φτάνουμε επιτέλους στο ίδιο το βάψιμο: Πόσα «χέρια» πρέπει να περάσουμε το χρώμα; Όπως μας αποκάλυψαν οι ειδικοί, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα η καταλληλότερη επιλογή είναι ένα χέρι υπόστρωμα (αστάρι, όπως λέγεται από τους επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές, το οποίο βοηθά στο καλύτερο τελικό αποτέλεσμα, με πιο ομοιογενές άπλωμα του τελικού χρώματος και εξοικονόμηση υλικού) και δύο χέρια τελικό χρώμα.
Για επιφάνειες με μεγάλη γυαλάδα, θα πρέπει να τρίψουμε ελαφρά και στη συνέχεια να περάσουμε ένα χέρι υπόστρωμα και ένα χέρι τελικό χρώμα. Για επιφάνειες με ματ φινίρισμα, θα πρέπει να εφαρμοστούν δύο χέρια τελικού χρώματος, αν ο τοίχος είναι σε καλή κατάσταση.
Αν πάλι δεν είσαι σίγουρος τι φινίρισμα να επιλέξεις, να ξέρεις πως το ματ φινίρισμα είναι η συνηθέστερη επιλογή, καθώς έχει το πλεονέκτημα ότι κρύβει τις μικροατέλειες της επιφάνειας. Αντίθετα, τα σατινέ/γυαλιστερά φινιρίσματα φέρνουν στο προσκήνιο τυχόν αστοχίες στο βάψιμο. Πλεονεκτούν, όμως, στο ότι είναι εύκολα στο καθάρισμα και διατηρούν την λάμψη τους για μεγαλύτερο διάστημα.
Όσο για το από πού ξεκινάμε, ένα συχνό λάθος που πολλοί έχουμε κάνει, είναι να αρχίσουμε το βάψιμο από τους τοίχους, ενώ πρέπει πάντα να ξεκινάμε από το ταβάνι, ώστε στην περίπτωση που «τρέξει» χρώμα σε έναν τοίχο να μπορεί να διορθωθεί, καθώς ο τοίχος δεν έχει ακόμα βαφτεί.