5 ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης που συγκλόνισαν στη μικρή και μεγάλη οθόνη
Πραγματικές ιστορίες αλλά και σενάρια που μοιάζουν τρομακτικά αληθινά, θίγουν το πολύ εύστοχα το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης και γενικότερα της βίας -κυρίως κατά των γυναικών. Παρακάτω θα βρεις 5 επιλογές, οι οποίες σίγουρα θα σε βάλουν σε σκέψεις.
- 31/01/2021
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Με αφορμή τις πρώτες εξομολογήσεις ολοένα και περισσότερων ανθρώπων, τόσο από τον χώρο του αθλητισμού, όσο και από το χώρο του θεάματος, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Σοφία Μπεκατώρου και τη Ζέτα Δούκα, δημιουργήσαμε αυτό το άρθρο. Στα παρασκήνια των θεάτρων, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στα γραφεία εταιρειών, στις αίθουσες των σχολείων και σε πολλά ακόμη μέρη η σεξουαλική, λεκτική, σωματική βία και κακοποίηση αποτελούν φαινόμενα, τα οποία συναντώνται όλο και πιο συχνά. Η Σοφία Μπεκατώρου έκανε την σπουδαία και συνάμα δύσκολη αρχή να μιλήσει για την εμπειρία που την στιγμάτισε και της άλλαξε τη ζωή, δίνοντας τη δύναμη και σε άλλες γυναίκες να την ακολουθήσουν, ξεκινώντας στην Ελλάδα ένα ολόκληρο κίνημα (που θυμίζει το #metoo).
Συγκεντρώσαμε, επομένως, μερικές από τις στιγμές του τηλεοπτικού και κινηματογραφικού κόσμου, που θίγουν ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης και που σίγουρα αξίζει να δεις.
Unbelievable (2019)
Η μίνι σειρά των Susannah Grant, Michael Chabon και Ayelet Waldman βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, σύμφωνα με ένα άρθρο των ρεπόρτερ της εφημερίδας Pro Publica, T. Christian Miller και Ken Armstron, που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 2015. Η υπόθεση αφορά μια 18χρονη κοπέλα, την Μαρί, η οποία καταγγέλλει στην αστυνομία τον βιασμό της. Έπειτα από εξαντλητικές περιγραφές αλλά και μετά από αρκετές ιατρικές εξετάσεις, η νεαρή κοπέλα, εξαντλημένη πλέον, ωθείται στην απόσυρση της κατάθεσής της, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ως αναξιόπιστη στις αρχές και, κατ’ επέκταση, σε όλους. Αυτό που πραγματικά κάνει εξοργιστική την ιστορία είναι το γεγονός ότι το σύστημα δικαιοσύνης αρχικά αντιμετωπίζει με καχυποψία ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από κατεστραμμένες οικογένειες ή χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, ενώ παράλληλα τοποθετεί τα θύματα στην τραγική θέση να πρέπει να ξαναζήσουν την εμπειρία ενός τόσο τραυματικού περιστατικού. Ωστόσο, με την επίμονη έρευνα δύο γυναικών ντετέκτιβ, της ιδιόρρυθμης Grace Rasmussen και της αφοσιωμένης Karen Duvall, έρχονται στο φως δεκάδες υποθέσεις βιασμού με παρόμοια χαρακτηριστικά, που στόχο έχουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα που έχουν στιγματιστεί πλέον για μια ζωή. Όπως λέει και ο τίτλος … Unbelievable!
Whentheyseeus (2019)
Μία σειρά που βασίζεται κυρίως στον φυλετικό ρατσισμό, εστιάζει στην πραγματική ιστορία των γνωστών Central 5, τεσσάρων εφήβων αφροαμερικανών και ενός λατίνου, οι οποίοι κατηγορήθηκαν το 1989, αδίκως, για τη κακοποίηση και τον βιασμό μιας 28χρονης κοπέλας. Οι ανυπεράσπιστοι νέοι παγιδεύτηκαν από τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους κρατούσαν χωρίς νερό ή φαγητό και χωρίς τη παρουσία δικηγόρου ή έστω κάποιου γονέα. Κατάφεραν, λοιπόν, να αποσπάσουν με εκβιασμούς ψεύτικες ομολογίες ώστε να κατηγορήσουν τους 5 νεαρούς και να τους οδηγήσουν στην φυλακή. Παρόλο που κεντρικό θέμα είναι ο ρατσισμός και οι φυλετικές και κοινωνικές ανισότητες, η σεξουαλική παρενόχληση και ο βιασμός καταλαμβάνουν σημαντική θέση στη σειρά, καθώς φαίνεται ότι το σύστημα για μια ακόμα φορά δεν ενδιαφέρεται να δικαιώσει και να προστατέψει το θύμα του βιασμού, αλλά αντίθετα το χρησιμοποιεί. Συγκεκριμένα, η κοπέλα, χωρίς καμία ανάμνηση από το συμβάν λόγω τραυματισμού στο κεφάλι, οδηγείται στα δικαστήρια απλά και μόνο ως μια παρουσία που αξίζει λύπηση, επιδιώκοντας στην άμεση φυλάκιση των “δραστών” χωρίς στην ουσία να μπορεί να παρέχει οποιοδήποτε στοιχείο.
Jeffrey Epstein: Filthy Rich (2020)
Η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη ζωή του πάμπλουτου επιχειρηματία, ο οποίος συνελήφθη το 2019 για τις κατηγορίες του βιασμού, της σεξουαλικής κακοποίησης, της παιδοφιλίας και του human trafficking. Πρωταγωνίστριες είναι οι γυναίκες-θύματα του Jeffrey Epstein, οι οποίες παραχωρούν πολλές ανατριχιαστικές μαρτυρίες, αναλυτικές περιγραφές και τρομακτικές αποκαλύψεις σχετικά με τη πολυτάραχη ζωή του. Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να δώσει φωνή στα θύματα, με απώτερο σκοπό της αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα δικαιοσύνης και πιο συγκεκριμένα στο πόσο εύκολο είναι να διαστρεβλωθούν γεγονότα και να κρυφτεί η αλήθεια. Αποδεικνύεται πως οι συνέπειες τέτοιων συμβάντων μπορούν να αποβούν, αρχικά, μοιραίες για τα θύματα που αρκετά συχνά οδηγούνται στην αυτοκτονία, με τις γυναίκες που προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους να μην καταφέρνουν ποτέ να ξεφύγουν πραγματικά από αυτό. Τέλος, η εξαιρετική σκηνοθεσία και το μοντάζ οδηγούν σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα, που σε καθηλώνει και σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσα ακόμη παρόμοια περιστατικά μπορεί να υπάρχουν που δεν έχουμε μάθει ακόμη.
The Assistant (2019)
Μία από τις καλύτερες ταινίες της τελευταίας διετίας, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, το Assistant αφηγείται την ιστορία της Jane, η οποία πρόσφατα αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και πιάνει δουλειά σε μια μεγάλη εταιρεία. Η εργασιακή της εμπειρία δεν ξεκινάει καλά, αφού οι μόνες δουλειές που αναλαμβάνει είναι να φτιάχνει καφέδες και να παραγγέλνει φαγητό για τους συναδέλφους της. Η κατάχρηση εξουσίας και ο εξευτελισμός που δέχεται την οδηγούν στο να αντιδράσει και να σηκώσει κεφάλι, προσπαθώντας να ανακαλύψει περισσότερα για τον κύκλο στον οποίο μπήκε. Η ταινία δείχνει ξεκάθαρα, και αρκετά ωμά θα έλεγα, τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο εργασιακό χώρο, συνειδητοποιώντας ότι το να βρεις το δίκιο σου είναι μια δύσκολη έως αδύνατη υπόθεση. Στο ρόλο της Jane, η Julia Garner (Ozark), είναι φανταστική και αποτυπώνει άψογα την καταπιεσμένη και φανερά αδικημένη γυναίκα που το μόνο που επιθυμούσε ήταν μια αξιόλογη δουλειά αλλά αντ’ αυτού καταλήγει σε ένα εργασιακό αδιέξοδο.
Bombshell (2019)
Οι Charlize Theron, Nicole Kidman και Margot Robbie πρωταγωνιστούν στην ταινία, βασισμένη σε ένα τεράστιο σκάνδαλο που αφορά τον Roger Ailes, πρόεδρο του τηλεοπτικού καναλιού FOX. Όταν η Gretchen Carlson τον κατηγόρησε το 2015 για σεξουαλική παρενόχληση, έκανε την αρχή ωθώντας αρκετές ακόμη γυναίκες που εργάζονταν στον όμιλο να την ακολουθήσουν. Ο Ailes υπήρξε πάντα ένας δυναμικός και πανίσχυρος άντρας στον χώρο των media (και όχι μόνο) και όλοι τον σέβονταν αλλά και τον φοβόντουσαν. Έτσι, η προσπάθεια απεικόνισης αυτού του σκανδάλου στο κινηματογράφο, παρακολουθείται με αρκετό ενδιαφέρον, ενώ η σκηνοθεσία και η φωτογραφία σε συνδυασμό με τις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών σε βάζουν άμεσα στο κλίμα και προσθέτουν επιπλέον ρεαλισμό στα πλάνα. Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει εδώ είναι η δυναμική και η θέληση των γυναικών ενός άκρως απαιτητικού χώρου, όπως είναι αυτός των media, να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταφέρουν να καταγγείλουν έναν τόσο ισχυρό άνθρωπο.