Είδαμε το Game of Chefs του ΑΝΤ1 και αυτές είναι οι πρώτες μας εντυπώσεις
Μέσα σε μια πληθώρα ριάλιτι και μαγειρικών shows, το Δευτεριάτικο βράδυ μάς βρήκε συντονισμένους στο prime time του ΑΝΤ1 (και παράλληλα συνδεδεμένους στο twitter που κάνει κάθε πρεμιέρα διπλά απολαυστική), παρακολουθώντας τη νέα προσθήκη του καναλιού που ήρθε για να πέσει δυναμικά στη μάχη της τηλεθέασης: Το Game of Chefs.
- 14/09/2021
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Mε ένα διαφορετικό απ’ όσα έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα concept έκανε πρεμιέρα μια ακόμη εκπομπή μαγειρικής της φετινής τηλεοπτικής σεζόν, αυτή τη φορά από τη συχνότητα του ΑΝΤ1. Ο λόγος για το Game of Chefs, που μπορούμε να πούμε πως ξεκίνησε με αρκετά ατού. Μεγάλα ονόματα στις καρέκλες της κριτικής επιτροπής, ένα αρκετά πρωτότυπο μαγειρικό concept τύπου blind auditions και μια οικεία παρουσιάστρια συνέθεσαν μια πρεμιέρα ευχάριστη, σύντομη (διήρκεσε μόνο μία ώρα) και ελπιδοφόρα.
Όλα ξεκινούν λοιπόν με την παρουσιάστρια, Ντορέττα Παπαδημητρίου, η οποία μας καλωσορίζει στο νέο παιχνίδι μαγειρικής. Χωρίς πολλές περιστροφές, μας παρουσιάζει τα δυνατά χαρτιά του, που δεν είναι άλλα από τους τρεις κριτές. Οι ίδιοι μάλιστα μιλούν στην κάμερα παρουσιάζοντάς μας ένα σύντομο βιογραφικό τους. Πρώτος στη σειρά έρχεται ο Άγγελος Λάντος. Με 25 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της μαγειρικής και συνεργασίες με μεγάλα αθηναϊκά εστιατόρια, ο chef του εμβληματικού -και βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin- εστιατορίου «Σπονδή», αποπνέει από το ξεκίνημα κιόλας της εκπομπής το κύρος και την υπεροχή του άριστου επαγγελματία. «Αυτό που δεν συγχωρώ στην κουζίνα, δεν είναι το λάθος, αλλά το ψέμα», αναφέρει ο Λάντος κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, δίνοντας παράλληλα το στίγμα του «αυστηρού» της παρέας.
Τη σκυτάλη παίρνει ο Βασίλης Μουρατίδης, με λίγο πιο χαλαρό στυλ και χιούμορ, αλλά με την ίδια σιγουριά και αυτοπεποίθηση: Πρόκειται για τον executive chef του πολυβραβευμένου «Squirrel», του πεντάστερου ξενοδοχείου Danai Beach & Villas στη Χαλκιδική. Ως chef, ο Βασίλης Μουρατίδης χαρακτηρίζεται από ασιατικές επιρροές τις οποίες δένει αρμονικά με στοιχεία της μεσογειακής κουζίνας, ενώ αγαπά τα απλά υλικά, δημιουργώντας ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες.
Η σκυτάλη, τέλος, στον Άνταμ Κοντοβά: Γεννημένος το 1985, ανήκει στη νέα γενιά των πολλά υποσχόμενων chef. Επικεφαλής του ανατρεπτικού bar restaurant KOBRA στο κέντρο της Αθήνας, έχει στο βιογραφικό του συνεργασίες με εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin, ενώ επιμελείται επίσης το μενού του «Alali», του εστιατορίου του Βoutique Ηotel Astarte στη Σαντορίνη. Παθιασμένος και καινοτόμος, είναι ο άνθρωπος που ξεκάθαρα εκπροσωπεί για το μαγειρικό show την καινούργια εποχή του ελληνικού fine dining.
Μετά την παρουσίαση των κριτών, η Ντορέττα Παπαδημητρίου εξηγεί τη διαδικασία του παιχνιδιού, η οποία ομολογουμένως φαίνεται αρκετά διαφορετική απ’ όσα έχουμε δει μέχρι τώρα σε αντίστοιχα shows: κάθε διαγωνιζόμενος έχει στη διάθεσή του 45 λεπτά για να προετοιμάσει τρία πανομοιότυπα μεταξύ τους πιάτα (ένα για τον κάθε κριτή) της επιλογής του. Στη συνέχεια θα πρέπει να τοποθετήσει τα πιάτα του στον ειδικό ιμάντα μεταφοράς και να τα σκεπάσει με τις καμπάνες. Τα πιάτα φτάνουν μπροστά στους chef οι οποίοι δοκιμάζουν και σχολιάζουν, χωρίς να γνωρίζουν το άτομο που τα έχει ετοιμάσει, ενώ στη συνέχεια δίνουν το μαχαίρι τους -τη θετική τους ψήφο- στον διαγωνιζόμενο. Ή και την αρνητική βέβαια. Το ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο είναι ότι οι κριτές δεν γνωρίζουν την προσωπική ιστορία του ατόμου που το έχει δημιουργήσει, μένουν ανεπηρέαστοι από συμπαθητικές φυσιογνωμίες και συγκινητικές ιστορίες που μπορεί και να αλλάξουν το αποτέλεσμα της ψήφου και αποφασίζουν καθαρά με βάση την εμφάνιση, τη γεύση και την τεχνική ενός πιάτου. Ταυτόχρονα, ο διαγωνιζόμενος βλέπει τη διαδικασία δοκιμής μέσα από μια οθόνη.
Οι διαγωνιζόμενοι λοιπόν ρίχνονται στη μάχη της κουζίνας. Η Ντορέττα Παπαδημητρίου υποδέχεται τον κάθε διαγωνιζόμενο με έναν φιλικό αλλά ταυτόχρονα ανεπιτήδευτο τρόπο, που δείχνει σαν να βρίσκεται σε αυτή τη θέση μια ζωή. Ακόμη και η επιλογή των ρούχων της, προσεγμένα μεν, απλά δε, ξεφεύγουν από το στερεότυπο της εκθαμβωτικής παρουσιάστριας και έρχονται να δώσουν ένα ακόμη plus στην οικεία παρουσία της.
Μετά την προετοιμασία, τα πιάτα φτάνουν μπροστά στους τρεις chef, οι οποίοι κάθονται στις καρέκλες τους: Ευθυτενείς, φορώντας τις επαγγελματικές στολές τους, μια εικόνα που ενισχύει ακόμη περισσότερο την αίσθηση του κύρους τους προς στον θεατή. Ο λόγος τους καθώς σχολιάζουν τα πιάτα είναι απλός, ειλικρινής και ενίοτε αυστηρός. Μιλούν μεταξύ τους, ανταλάσσουν απόψεις και αφού παίρνουν τις τελικές τους αποφάσεις (τοποθετώντας το μαχαίρι τους κάτω από την καμπάνα στην περίπτωση της θετικής ψήφου), ο διαγωνιζόμενος περνά στον χώρο ώστε να τον γνωρίσουν και να του ανακοινώσουν την απόφασή τους. Βεβαίως, μιλάμε για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, οπότε από τη συνταγή δεν λείπουν οι «ψαρωτικές» ατάκες και οι θεατρικές παύσεις που εντείνουν το σασπένς του διαγωνιζόμενου (αλλά και το δικό μας). Business as usual.
Το Twitter είδε και κατέγραψε τις πρώτες του εντυπώσεις
Όπως συμβαίνει με κάθε πρεμιέρα, οι χρήστες του Twitter έσπευσαν να καταγράψουν τις πρώτες τους εντυπώσεις για τη νέα εκπομπή μαγειρικής του ΑΝΤ1, με το hashtag #Gameofchefsgr. Και, σε γενικές γραμμές, το show άρεσε. Ίσως σημαντικό ρόλο σε αυτό- εκτός από τα ίδια τα θετικά του στοιχεία- να έπαιξε το γεγονός ότι λίγες μέρες νωρίτερα είχαμε δει ένα παρόμοιο τηλεοπτικό προϊόν σε άλλο κανάλι, το οποίο απογοήτευσε. Οι συγκρίσεις ήταν λοιπόν αναμενόμενες.
Νομιζω καλύτερο το #GameOfChefsGR..από το #TopChefGR ..οι κριτές κάνουν τη διαφορά!— dino pono! (@Roula67281951) September 13, 2021
ΤΙΜΙΟΤΑΤΟ το 1ο επεισόδιο του #GameOfChefsGR
Πράγματι τα blind auditions ήταν μια ευχάριστη νότα.
Η χημεία μεταξύ των κριτών έκανε το επεισόδιο ακόμα πιο ευχάριστο.
Ανυπομονώ να δω τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους και ελπίζω να έχουν περισσοτερο ενδιαφέρον απ’αυτούς του #topchef— Dr. Jenkyl&Hyde (@JenkylDr) September 13, 2021
Εμένα μου κάνει εντύπωση η άνεση που έχουν Ντορετα και κριτές. Ειδικά για ένα ριαλιτι που μεταδίδεται για πρώτη φορά! Και αν το πάνε έτσι μαγειρικά θα είναι πολύ μπροστά #gameofchefsgr— •b͎a͎e͎ ᥴꪮꪶꪖ b͎a͎e͎• (@baecolabae1) September 13, 2021
Καλά ξεκίνησε, σούπερ ιδέα τα blind auditions μαγειρικής ! #GameOfChefsGR— Run Billy Run (@bilefs) September 13, 2021
Μάθετε λίγο από Ντορετα τιθα πει άνεση σε πρεμιέρα γατάκια #gameofchefsgr— •b͎a͎e͎ ᥴꪮꪶꪖ b͎a͎e͎• (@baecolabae1) September 13, 2021
Υποσχόμενη πρεμιέρα .Πολύ τρομακτικός ο κύριος Λάντος ?#GameofchefsGr— BouncyBear (@BouncyBear_) September 13, 2021
Έτρεξε γρήγορα, δεν κούρασε, διασκεδαστικό, από εμενα ΝΑΙ ? #Gameofchefsgr— Athina (@loukoumi07) September 13, 2021
Κάνοντας έναν απολογισμό, σίγουρα η εκπομπή εξέπληξε θετικά όσους είπαμε «Πάλι ριάλιτι μαγειρικής;» πριν το παρακολουθήσουμε. Κριτές με κύρος και επαγγελματισμό, απουσία (ευτυχώς) στοιχείων σκληρού ριάλιτι και διαγωνιζόμενων που μαλλιοτραβιούνται σε ένα σπίτι, ένα φρέσκο concept και μια παρουσιάστρια που αποπνέει θετικότητα και αμεσότητα. Άλλοι πάλι νοστάλγησαν το τιμημένο τριο Κοντιζάς- Ιωαννίδης – Κουτσόπουλος. Η αρχή ωστόσο, που είναι όπως λένε το ήμισυ του παντός, μπορούμε να πούμε πως στέφθηκε με επιτυχία.
Λειπετε #topChefGR #GameOfChefsGR pic.twitter.com/Fx4wRRKsFr— Μαρια με τα κίτρινα (@TragouliaMaria) September 13, 2021
Το «Game Of Chefs» θα προβάλλεται καθημερινά, Δευτέρα – Παρασκευή, στις 21:00.