Επιτραπέζια για τους 30 και άνω
Τα επιτραπέζια είναι σαν το κρασί. Πάνε με την παρέα. Για την ακρίβεια είναι σαν το παλιό καλό κρασί, το οποίο εκτιμάς όχι μόνο όσο μεγαλώνει, αλλά κι όσο μεγαλώνεις.
- 29/12/2013
- Κείμενο: NouPou.gr
Επιτραπέζια, λοιπόν. Ένας ιδανικός παρτνέρ για τα βράδια “μέσα”, ικανός να προσφέρει συγκινήσεις, γέλιο και κόντρες. Ειδικά όταν υπάρχουν στην παρέα κάποιοι που δεν ξέρουν να χάνουν.
Προσοχή! Επιτραπέζια δεν είναι μόνο το Ταμπού και το Trivial. Υπάρχουν κι άλλα, που πιθανόν να μην ξέρεις και πιθανόν να αγαπήσεις αν τα πιάσεις στα χέρια σου έστω και μια φορά. Όπως αυτά:
Αυτά που δεν έχεις ξανακούσει
Dixit: Εκπληκτικό! Ένα παιχνίδι με βασικό συστατικό τη φαντασία. Βραβευμένο κιόλας για το είδος του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όχι, παίζουμε. Ε, λάθος. Γιατί όντως παίζουμε. Είναι έτσι σχεδιασμένο που υποχρεώνει τους παίκτες να ακροβατούν μεταξύ του δύσκολου, του εύκολου και της παγίδας. Δεν πρέπει να είσαι πολύ πονηρός, αλλά ούτε και πολύ υποψιασμένος.
Οι κανόνες; Κάθε παίκτης έχει κάποιες κάρτες στα χέρια του, οι περισσότερες εκ των οποίων θυμίζουν πίνακα του Νταλί, αν πρώτα τον είχες ποτίσει με LSD. Ο αφηγητής λέει μια λέξη, μια φράση, ένα τραγούδι, ένα όνομα, οτιδήποτε και ο κάθε παίκτης αφήνει στο ταμπλό μια κάρτα που θεωρεί ότι σχετίζεται. Κερδίζει ο παίκτης που θα “μπερδέψει” με την κάρτα του τους περισσότερους και ο αφηγητής ανάλογα με το πόσους παίκτες θα καθοδηγήσει σωστά. Εξαιρετικό παιχνίδι, για να καταλάβεις πως σκέφτεται ο καθένας.
Παλέρμο και… γειτονικά
Πρόκειται για τις επιτραπέζιες εκδόσεις του γνωστού -κι αγαπημένου- παιχνιδιού “Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο”. Για τους λάτρεις του κλασσικού, υπάρχουν οι πιο αγνές/πιστές βερσιόν του, δηλαδή το “Φόνοι στο Παλέρμο” και το “Παλέρμο: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα” (Κάισσα), ή το παλαιότερο Criminalita (ελληνική παραγωγή από “Typical Mutations”) που βασίστηκε στο ξένο “Werewolf”.
Τι εννοείς δεν έχεις παίξει ποτέ Παλέρμο; Και κάθεσαι ακόμα μπροστά από μια οθόνη;
The Boss: Ένα παρεΐστικο επιτραπέζια παιχνίδι καρτών, που σχετίζεται με τη μαφία. Οι παίκτες προσπαθούν να τοποθετήσουν στρατηγικά τα μέλη από τις συμμορίες τους, για να πάρουν τον έλεγχο των πόλεων. Κάθε κάρτα δίνει και περισσότερες πληροφορίες στον παίκτη, έτσι ώστε να κάνει σωστά τη μαφιόζικη δουλειά, χωρίς φυσικά να… πέσουν στην παγίδα.
Το μπλοφάρισμα, η λήψη πρωτοβουλιών, οι καλύτερες υποθέσεις για το τι κρύβουν οι κάρτες των πόλεων και τα πίσω-μαχαιρώματα είναι τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που θα σας ανακηρύξουν νικητή και το μεγάλο αφεντικό της Μαφίας!
Bang!
Ταξίδι στην Άγρια Δύση, με Παράνομους, Σερίφη, Βοηθούς Σερίφη, Φυγά, διαφορετικούς χαρακτήρες και κρυφούς ρόλους. Ένα παιχνίδι που έχει πολύ ενδιαφέρον, αν καταφέρει κανείς να “ξεκλειδώσει” την ομορφιά του, πίσω από τους πολύπλοκους κανόνες. Αν γίνουν κατανοητοί, δημιουργούν ένα παιχνίδι με τεράστιες δυνατότητες, συγκινήσεις, συμμαχίες και ανατροπές.
Τα κλασσικά
Risk: Κλασσική επιλογή για μικρά, αλλά κυρίως για μεγαλύτερα παιδιά. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για το παιχνίδι της παγκόσμιας κυριαρχίας και τέτοιες… βλέψεις έχουν μόνο οι μεγάλοι. Εκτέλεσε τις αποστολές, διάλυσε τον στρατό του αντιπάλου, κάνε εισβολές, κατάκτησε ολόκληρες ηπείρους, γίνει ο κυρίαρχος.
Taboo: Τα λόγια περιττεύουν. Όλοι έχουν παίξει ταμπού. Και δεν είναι ταμπού να το παραδεχτούμε (κακό). Είναι γρήγορο, έχει κόντρα, έχει γκάφες, έχει γέλιο, έχει τρελές περιγραφές, έχει αυτούς που βρίσκουν δύσκολα, αυτούς που περιγράφουν εύκολα και τους υπόλοιπους που ακούν τα μπινελίκια.
Κόντρα 10: Ονόμασε 10… οτιδήποτε. Εκπληκτικό! Ακόνισε τις γνώσεις του, τη μνήμη σου και τη φαντασία σου, προσπαθώντας να προλάβει το ρολόι που τρέχει. Και τον αντίπαλο φυσικά για να μην σου κουνιέται. Κι αν νομίζεις ότι είναι εύκολο να ονομάσεις 10 χώρες από “Α”, όταν τα δευτερόλεπτα πέφτουν, θα δεις ότι τελικά είναι πιο δύσκολο από ότι φανταζόσουν.
Bonus
Προσοχή, έρχεται η Τρόικα: Όχι δεν είναι τρολιά. Ούτε το έβγαλε το “Κουλούρι”. Θα μπορούσε, όμως. Πρόκειται για το παιχνίδι που δημιούργησαν Πορτογάλοι και κερδίζει το σχετικό βραβείο “επικαιρότητας”. Η βασική ιδέα είναι αυτή που φαντάζεσαι. Οι παίκτες προσπαθούν να πάρουν στα χέρια τους τα ηνία της “Πορτουγαλανδίας”, συγκεντρώνοντας “μεγαευρώ” σε φορολογικούς παραδείσους, συμμάχους και ισχύ.
Φίμωσε τις φωνές των πολιτικών σου αντιπάλων, γέμισε τον off shore λογαριασμό σου, κράτα σφιχτά την καρέκλα της εξουσίας. “Βαρέθηκες να αγοράζουν υποβρύχια με τους φόρους σου; Τώρα ήρθε η σειρά σου! Κι εσύ επίσης μπορείς να οδηγήσεις τη χώρα στη χρεοκοπία!” έτσι διαφημίζεται το παιχνίδι. Κάνε όλα αυτά πριν εμφανιστεί η κάρτα της Τρόικας…
Όχι, δεν είναι πλάκα.