Φεστιβάλ της Άνοιξης: Η εαρινή γιορτή της μουσικής και του χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ της Άνοιξης, με βραβευμένους μουσικούς, διάσημους χορογράφους και εκπροσώπους από το ευρύτερο φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
- 10/03/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Διεθνούς φήμης σύνολα, βραβευμένοι μουσικοί, διάσημοι χορογράφοι και εκπρόσωποι από το ευρύτερο φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας εμφανίζονται στη σκηνή του Μεγάρου, σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Για δεύτερη χρονιά, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει το Φεστιβάλ της Άνοιξης, την εαρινή γιορτή της μουσικής και του χορού που θα διαρκέσει από την 1η έως τις 10 Απριλίου.
Φέτος, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ της Άνοιξης είναι η ορχήστρα Sinfonia Varsovia και ο πιανίστας Rafał Blechacz από την Πολωνία (1/4), το φωνητικό σύνολο Vox Clamantis από την Εσθονία (3/4), η νορβηγίδα βιολονίστα Vilde Frang και ο ρώσος πιανίστας Denis Kozhukhin (4/4), το Ensemble Intercontemporain από τη Γαλλία (6/4), ο ρώσος βιρτουόζος του πιάνου Nikolay Lugansky (7/4) και το Μπαλέτο Preljocaj από τη Γαλλία, το οποίο παρουσιάζει στο Μέγαρο μια σύγχρονη εκδοχή της «Λίμνης των Κύκνων» (8 & 10/4).
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Άνοιξης θα προβληθεί επίσης για μία και μοναδική βραδιά το ντοκιμαντέρ «Janine Jansen: Ερωτευμένη με τον Stradivari» (με ελληνικούς υπέρτιτλους) σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με BAFTA Gerald Fox (5/4).
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Sinfonia Varsovia
Rafał Blechacz
Aleksandar Marković
Σάββατο 1 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κάτοχος του βαρύτιμου Gilmore Artist Award (που συχνά αποκαλείται «βραβείο Νόμπελ του πιάνου»), ο Ραφάλ Μπλέχατς θριάμβευσε στον Διεθνή Διαγωνισμό Σοπέν της Βαρσοβίας το 2005, κατακτώντας όχι μόνο το πρώτο αλλά και όλα τα επιμέρους βραβεία. Σήμερα έχει στο ενεργητικό του μια λαμπρή καριέρα, με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου, και τη φήμη του κορυφαίου ερμηνευτή έργων Σοπέν της γενιάς του. Ανάλογο μουσικό κύρος έχει και η ορχήστρα Sinfonia Varsovia, αριθμώντας χιλιάδες συναυλίες και πάνω από τριακόσιες ηχογραφήσεις για τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες. Ο ακμαίος σέρβος μαέστρος Αλεξάνταρ Μάρκοβιτς, πρώτος προσκεκλημένος αρχιμουσικός της ορχήστρας, διευθύνει την αποψινή συναυλία, η οποία κορυφώνεται με τη σπαρακτική Δεύτερη συμφωνία του πολωνού συνθέτη Κριστόφ Πεντερέτσκι, που για σειρά ετών υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας.
Vox Clamantis
Arvo Pärt: Passio
Δευτέρα 3 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Όσοι αγαπάτε με πάθος το χορωδιακό τραγούδι και αισθάνεστε να γεννά μέσα σας συναισθήματα πηγαίας κατάνυξης, όσοι βρίσκετε στην απλότητα της παλιάς μουσικής ένα δρόμο ψυχικής επιστροφής προς τη «χαμένη αθωότητα» της ανθρωπότητας, όσοι αναζητάτε τα χνάρια μιας αρχέγονης πνευματικότητας που παραμένει επίκαιρη σήμερα, δεν πρέπει να χάσετε αυτή τη συναυλία! Το βραβευμένο με Grammy (και όχι μόνο) φωνητικό σύνολο Vox Clamantis από την Εσθονία, που ειδικεύεται τόσο στο γρηγοριανό μέλος και την παλιά πολυφωνία όσο και στη σύγχρονη μουσική, ερμηνεύει ένα συγκλονιστικό χορωδιακό έργο του επίσης Εσθονού Άρβο Παιρτ, βασισμένο στα Κατά Ιωάννην Πάθη. Η μουσική του Παιρτ, επιστρέφοντας στις ρίζες της ευρωπαϊκής μουσικής δημιουργίας και αξιοποιώντας την αμεσότητα της ανθρώπινης φωνής, αποτελεί σε κάθε της άκουσμα μια υποβλητική, αν όχι μεταφυσική, μουσική εμπειρία.
Vilde Frang
Denis Kozhukhin
Τρίτη 4 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Στο ρου της μουσικής ιστορίας συναντά κανείς κατά καιρούς αρκετές συνεργασίες ανάμεσα σε μεγάλους βιολονίστες και μεγάλους πιανίστες που χάρισαν ερμηνείες-σταθμούς σε έργα του αντίστοιχου ρεπερτορίου. Η συνεργασία της Βίλντε Φρανγκ με τον Ντένις Κοζούχιν είναι αναμφισβήτητα μια αντίστοιχη συνάντηση «κορυφής» δύο μουσικών με σπάνια δεξιοτεχνική και εκφραστική ποιότητα. Τόσο η νορβηγίδα βιολονίστα όσο και ο ρώσος πιανίστας βρίσκονται στην απόλυτη ακμή τους, με έντονη σολιστική δραστηριότητα ανά την υφήλιο. Με την ίδια αφοσίωση και επιτυχία υπηρετούν τη μουσική δωματίου, επιλέγοντας εμβληματικά έργα του 19ου και 20ού αιώνα για το πολυαναμενόμενο ρεσιτάλ τους στο Μέγαρο.
Janine Jansen: Ερωτευμένη με τον Στραντιβάρι
Τετάρτη 5 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Η διάσημη ολλανδή βιολονίστα Τζανίν Γιάνσεν έθεσε πρόσφατα μια ανεπανάληπτη πρόκληση στον εαυτό της: να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ με δώδεκα από τα καλύτερα βιολιά του θρυλικού κατασκευαστή Αντόνιο Στραντιβάρι, με τον σπουδαίο αρχιμουσικό σερ Αντόνιο Παππάνο να τη συνοδεύει στο πιάνο. Έχοντας ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να δοκιμάσει και να εξοικειωθεί με τις ιδιαιτερότητες κάθε βιολιού, επέλεξε έργα που ταιριάζουν στο ιδιαίτερο ηχόχρωμά τους και τα ερμήνευσε με το αντίστοιχο όργανο. Στην ταινία-ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο Μέγαρο οι θεατές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μάθουν για τα ιστορικά βιολιά Στραντιβάριους, ορισμένα από τα οποία ανήκαν σε μεγάλους βιρτουόζους του 20ού αιώνα, όπως ο Φριτς Κράισλερ, ο Νάθαν Μίλσταϊν, η Ίντα Χαίντελ κ.ά. Παράλληλα θα γνωρίσουν καλύτερα δύο από τους πιο γοητευτικούς μουσικούς της εποχής μας, οι οποίοι ξεδιπλώνουν με όλη την ενέργεια, τη λάμψη και την ευαισθησία που τους διακρίνει διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς τους σε ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο ένταση, πάθος, αγωνία αλλά και χιούμορ.
Ensemble Intercontemporain
Πέμπτη 6 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Το Ensemble Intercontemporain ιδρύθηκε το 1976 στο Παρίσι από τον πρωτοπόρο γάλλο συνθέτη Πιερ Μπουλέζ, με στόχο την προώθηση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, χάρη στις εξαιρετικές ικανότητες των μουσικών του, την πολυεπίπεδη δράση του και το καινοτόμο πνεύμα που το χαρακτηρίζει, το σύνολο εμπνέει τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής μας, έχοντας πλέον στο ρεπερτόριό του περισσότερα από τρεις χιλιάδες έργα. Στα τέσσερα έργα που ερμηνεύει στο Μέγαρο, οι ακροατές θα έρθουν σε επαφή με πολύπλοκους ρυθμικούς πειραματισμούς, ερεθιστικές συνηχήσεις, ακραίες δυναμικές, δαιδαλώδεις αναπτύξεις μοτίβων και πρωτοποριακές τεχνικές εκτέλεσης, στοιχεία πρωτόγνωρων μουσικών «χορογραφιών», χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασιακής εικόνας του 20ού αιώνα. Ευαίσθητοι συνθέτες αφουγκράζονται τα δεδομένα του περίπλοκου κόσμου μας αλλά και τα σύγχρονα επιτεύγματα των επιστημών, όπως της φυσικής, της αρχιτεκτονικής ή της νευροβιολογίας, δημιουργώντας μια νέα μουσική «γεωμετρία» η οποία δοκιμάζει το πνεύμα και τις αισθήσεις μας, φλερτάροντας με τα όριά τους.
Ο Νικολάι Λουγκάνσκυ στο 3ο Ραχμάνινοφ: 150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ
Παρασκευή 7 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Η απαράμιλλη δεξιοτεχνία και η εκλεπτυσμένη εκφραστικότητα του Νικολάι Λουγκάνκσυ τον καθιστούν ως έναν από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους των ημερών μας και ιδανικό ερμηνευτή του Τρίτου Κοντσέρτου του Ραχμάνινοφ, του Έβερεστ των πιανιστικών κοντσέρτων. Ο Βασίλης Χριστόπουλος, που τα τελευταία χρόνια συνδέεται σταθερά με μερικές από τις πιο επιτυχημένες εμφανίσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, διευθύνει το συμφωνικό αριστούργημα του Χίντεμιτ, εμπνευσμένο από τον αναγεννησιακό ζωγράφο Ματίας Γκρύνεβαλντ αλλά και τη βαθιά πνευματική «Ιουλιανή Σουίτα» του Φίλιππου Τσαλαχούρη, που αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη της διακεκριμένης βυζαντινολόγου Ιουλιανής Χρυσοστομίδου.
Ballet Preljocaj: Η Λίμνη των Κύκνων
Σάββατο 8 και Δευτέρα 10 Απριλίου | 20:00 | Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Mετά τη Χιονάτη και το Ρωμαίος και Ιουλιέττα, o Aνζελάν Πρελζοκάζ επιστρέφει στη σκηνή με μια μοντέρνα εκδοχή του κλασικού μπαλέτου Η λίμνη των κύκνων. Συνδυάζοντας, κατά την προσφιλή του συνήθεια, το κλασικό με το σύγχρονο, αλλά χωρίς να προδίδει την αυθεντική εκδοχή, μεταφέρει την ιστορία της Πριγκίπισσας στη σημερινή κοινωνία και στο επίκεντρο των θεμάτων που την ταλανίζουν. Στην άκρη μιας λίμνης, ο Ρόθμπαρτ θέλει να εκμεταλλευτεί μια πηγή ορυκτής ενέργειας. Ένα νέο κορίτσι, η Ωντέτ, εμποδίζει τα σχέδια του, και αυτός τη μεταμορφώνει σε κύκνο. Κάπου αλλού, στη διάρκεια μιας γιορτής, ο Ζήγκφρηντ συγκρούεται με τον πατέρα του ο οποίος θέλει να συνεργαστεί με τον Ρόθμπαρτ, για να χτίσουν μαζί ένα εργοστάσιο στις όχθες της Λίμνης των κύκνων.
Για περισσότερες πληροφορίες στο megaron.gr