«Νίκος Εγγονόπουλος: Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
148 έργα του Νίκου Εγγονόπουλου θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος: Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού» -Μια μοναδικη ευκαιρία να γνωρίσει κανείς καλύτερα τα ονειρικά έργα του διάσημου Έλληνα καλλιτέχνη - Στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη από τις 9 Μαρτίου έως τις 19 Ιουνίου, σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά
- 04/03/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9 Μαρτίου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη η έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού», η οποία θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουνίου.
Εκατόν σαράντα οκτώ πολύτιμα έργα του Νίκου Εγγονόπουλου θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού», που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη από τις 9 Μαρτίου έως τις 19 Ιουνίου, σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά. Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Θα εκτεθούν κορυφαία έργα, όπως Ορφεύς, Ερμής και Ευρυδίκη (1949), Αργώ (1948), Ορφεύς (1957), Οι Αδιάφθοροι (1967), Ο ζωγράφος και το μοντέλο του (1970), Ορφεύς (1968), Ομηρικό με τον ήρωα (1938), Ολυμπία (1970), Ο Μερκούριος Μπούας (1971), Nico hora ruit (1939), Συναυλία (1960), Ο Καβάφης (1948), Καζανόβας (1968), Μεσογειακή Μούσα (1984) και Οι αδιάφθοροι (1967), που αποκαλύπτουν το πολυεπίπεδο έργο του σπουδαίου ζωγράφου και ποιητή. Τα έργα που θα εκτεθούν προέρχονται από τις συλλογές του Ιδρύματος Ωνάση, της Alpha Bank, του Τελλόγλειου Ιδρύματος, της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, της Λεβεντείου Πινακοθήκης, καθώς και πολλών ιδιωτικών συλλογών.
Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς σημειώνει: «Η ζωγραφική για τον Εγγονόπουλο ήταν μια άσκηση πνευματικής ελευθερίας. Δούλευε καθημερινά με μαεστρία, ενίοτε ελαιογραφίες, με τον ίδιο τρόπο που δούλευε την αυγοτέμπερα, χρησιμοποιώντας λιγοστά καθαρά και λαμπερά χρώματα, όπως την ώχρα, το μπλε του κοβαλτίου ή το ούλτρα μαρίν, το βαθύ πράσινο και το κόκκινο και άλλοτε υδατογραφίες, όπου σε αρκετές από αυτές προσέθετε σινική μελάνη. Ξεκινούσε πάντα με ένα bozzetti, όπως ο ίδιος το αποκαλούσε, δηλαδή με την απόδοση του οράματός του σε χαρτί, μικρών διαστάσεων, ζωγραφισμένο από υδατοχρώματα και σινική μελάνη, ακόμη και χρωματιστά μολύβια. Στη συνέχεια, προχωρούσε στην ακριβή αποτύπωση του σχεδίου, χρησιμοποιώντας μολύβι ή κάρβουνο ή και τα δύο μαζί. Έτσι, με ακρίβεια, το αποτύπωνε το σχέδιο πάνω στον μουσαμά, το ξύλο ή το χαρτόνι για να ολοκληρώσει, με την επιλογή των χρωμάτων, τους μνημειακούς του πίνακες. Πρωταγωνιστές του ήταν οι ανθρώπινες μορφές. Ευθυτενείς, καλλίγραμμες, με δηλωτικές κινήσεις, αλλά με ανύπαρκτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Αυτές οι απρόσωπες μορφές μάς βυθίζουν στον χρόνο, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με μοναχικούς ήρωες ή ερωτικά ζευγάρια, από τη μυθολογία και τη λογοτεχνία, την ιστορία και την ποίηση, με αναφορές άλλοτε στον Ορφέα, στην Ευρυδίκη, στον Ερμή, στην Ιώ, στον Ηρακλή, στον Οδυσσέα, στην Καλυψώ, στη Θέτιδα και στον Πηλέα, στον Ιάσωνα, στη Μήδεια και άλλοτε στον Άνθιμο τον Τραλλέα και στον Ισίδωρο τον Μιλήσιο».
Ο Νίκος Εγγονόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1907 και πέθανε το 1985. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τους Κωνσταντίνο Παρθένη, Δημήτριο Μπισκίνη, Θωμά Θωμόπουλο και Γιάννη Κεφαλληνό. Στη συνέχεια, χάρη στη μαθητεία του κοντά στον Φώτη Κόντογλου και τον καθηγητή Αλέξανδρο Ξυγγόπουλο, ήρθε σε επαφή με την παράδοση και την ουσία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Το 1967 διορίστηκε καθηγητής στην έδρα της ζωγραφικής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 εργαζόταν ως επιμελητής. Το 1939 παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση, στην οικία του Ν. Καλαμάρη, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της κριτικής, και ακολούθησε σειρά ατομικών παρουσιάσεων και συμμετοχών σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις. Το 1954 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας και έναν χρόνο αργότερα πήρε μέρος στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο. Το 1958 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης του Υπουργείου Παιδείας και το 1966 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Γεώργιου Α΄ για το ζωγραφικό του έργο.
Η έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού» θα συνοδεύεται από πολυσέλιδο ομότιτλο κατάλογο με όλα τα εκτιθέμενα έργα και κείμενα των Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, Βασίλη Παπαδόπουλου, Κατερίνας Περπινιώτη-Αγκαζίρ και Τάκη Μαυρωτά.
Πληροφορίες:
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη: Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Αθήνα, τηλ. 210 3611206
Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαρτίου – 19 Ιουνίου 2022 (Δευτέρα-Κυριακή 10.00-18.00, Πέμπτη 10.00-20.00)