Οι «φωτεινές» προσωπικότητες της τέχνης που «έφυγαν» το 2014, αλλά θα θυμόμαστε πάντα
Λίγες μέρες αφού υποδεχτήκαμε το 2015, αποχαιρετάμε τις εμβληματικές αυτές προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης που μπορεί να «έφυγαν» μέσα στο 2014, αλλά θα είναι για πάντα μέσα μας και γύρω μας, καθώς τα ίχνη που έχουν αφήσει είναι ανεξίτηλα.
- 04/01/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Ίσως ο Λατινοαμερικάνος νοβελίστας με τη μεγαλύτερη επιρροή, χαρακτηρίστηκε από τον Χουάν Μανουέλ Σάντος, τον πρόεδρο της Κολομβίας, ως «ο σπουδαιότερος Κολομβιανός που έζησε ποτέ». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δημοσίευσε μόνο έξι έργα, αλλά ιδιαίτερα σημαντικά. Στο «Εκατό χρόνια μοναξιά» και στο «Έρωτας στα χρόνια της χολέρας» ο Μάρκες ενσωμάτωσε τα φανταστικά στοιχεία μέσα σε ένα πλαίσιο καθημερινό. Όταν κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982, η κριτική επιτροπή δήλωσε ότι «άξιζε την τιμή για τις νουβέλες του και τις μικρές ιστορίες, στις οποίες η φαντασία και ο ρεαλισμός συνδυάζονται και καθρεφτίζουν τη ζωή και τις διαμάχες μιας ηπείρου». Απεβίωσε στις 17 Απριλίου, σε ηλικία 87 ετών.
Ρόμπιν Γουίλιαμς
Ένας από τους πιο επιτυχημένους κωμικούς όλων των εποχών, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς σπούδασε υποκριτική στο φημισμένο Τζουλιάρντ, πριν εκτοξευθεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα ως Μορκ, στο τηλεοπτικό «Μορκ και Μίντι». Υποστηρικτής του αυτοσχεδιαστικού είδους χιούμορ, ο Γουίλιαμς πρωταγωνίστησε σε πολύ πετυχημένες ταινίες όπως το «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», «Καλημέρα Βιετνάμ», «Η κυρία Νταπφάιρ» και «Αλλαντίν». Αφού διαγνώσθηκε με Πάρκινσον, ο ηθοποιός αυτοκτόνησε στις 11 Αυγούστου, στα 63 του χρόνια.
Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν
Μετά τον θάνατο του Χόφμαν, ένα διάσημο tweet που κατέκλυσε το διαδίκτυο ήταν το «Twister», αναφερόμενο στην ταινία δράσης του 1996, όπου μετεωρολόγοι κυνηγούν ανεμοστρόβιλους. Ο ηθοποιός ξεδίπλωσε το υποκριτικό του ταλέντο και έδειξε το τι μπορεί να κάνει. «Εξύψωσε» με την παρουσία του μια, κατά τα άλλα, αδιάφορη ταινία. Ο Χόφμαν αποτελούσε έναν αναντικατάσταστο ηθοποιό-χαμαιλέοντας του αμερικανικού σινεμά. Ενδεικτικά, μπορούσε να είναι ένας έναν άνθρωπος διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να ανέβει επαγγελματικά και κοινωνικά (Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι) και ένας αμφιλεγόμενος ιερέας (Αμφιβολία). Πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης σε ηλικία 46 ετών, στις 2 Φεβρουαρίου.
Όσκαρ ντε λα Ρέντα
Ο σχεδιαστής μόδας είχε πει κάποτε «θέλω να φτιάχνω ρούχα που οι άνθρωποι θα φορούν και όχι σύνολα που απλά θα εντυπωσιάσουν στην πασαρέλα». Ο ίδιος όμως υπήρξε ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Ο Ντε λα Ρέντα, γεννημένος στη Δομινικανή Δημοκρατία, άρχισε να ξεχωρίζει στη δεκαετία του 1960 όταν βοήθησε την Ζακλίν Κένεντι να καθορίσει το στυλ της. Τις επόμενες δεκαετίες «έντυσε» τις περισσότερες «πρώτες κυρίες» της Αμερικής αλλά και πολλούς χολιγουντιανούς αστέρες. Ήθελε να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται όμορφα. «Μόδα είναι να ντύνεσαι ανάλογα με τις τάσεις. Στυλ είναι να είσαι ο εαυτός σου». Πέθανε στις 20 Οκτωβρίου, στα 82 του χρόνια.
Τζόαν Ρίβερς
Η Ρίβερς είναι η γυναίκα κωμικός που άσκησε πολύ μεγάλη επιρροή στη λαϊκή κουλτούρα. Ξεκίνησε να αφήνει το στίγμα της στα νυχτερινά κλαμπ της δεκαετίας του ’50 και ’60, τότε όπου η σκηνή ήταν σχεδόν απαγορευμένη για τις γυναίκες. Έδωσε μάχη κατά του σεξισμού και των καταπιεστικών κοινωνικών θεσμών και προκάλεσε αγγίζοντας θέματα ταμπού. Η Ρίβερς ξεκίνησε το δικό της κωμικό νυχτερινό σόου- το πρώτο που έγινε ποτέ από γυναίκα. Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών, στις 4 Σεπτεμβρίου, ύστερα από επιπλοκές σε εγχείριση.
Μάγια Αγγέλου
Δημοσιογράφος της βρετανικής Guardian έχει πει ότι «η ζωή της Αγγέλου είναι η δουλειά της». Η βραβευμένη αφροαμερικανίδα ποιήτρια είναι ευρέως γνωστή για το λογοτεχνικό της έργο, αλλά κατά τη διάρκεια της ζωής της έχει υπάρξει πόρνη, μαγείρισσα, ηθοποιός, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια που μαχόταν με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ. Κάποιες από αυτές τις εμπειρίες αποτέλεσαν υλικό για το πιο διάσημο έργο της «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί», που λειτούργησε σαν αυτοβιογραφία αλλά και σαν μια «δήλωση» για το πώς έβλεπε τον κόσμο. Πλέον, το έργο αυτό περιλαμβάνεται στη λίστα με τα βιβλία υποχρεωτικής ανάγνωσης σε πολλά σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών στις 28 Μαΐου.
Σίρλεϊ Τεμπλ
Προηγήθηκαν η Τζάκι Κούγκαν και η Τζάκι Κούπερ, αλλά για πολλούς το αυθεντικό «παιδί-θαύμα» του Χόλιγουντ ήταν η Σίρλεϊ Τεμπλ. Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 30 ταινίες (μιούζικαλ, κωμωδίες, δραματικές) πριν κλείσει τα 13 της χρόνια. Η ταινία «Stand up and cheer» της χάρισε την απόλυτη επιτυχία και ένα βραβείο Όσκαρ. Η φήμη της ήταν τόσο μεγάλη, που ακόμη κι ένα διάσημο ποτό «βαφτίστηκε» με το όνομά της. Ως ενήλικας ασχολήθηκε με την πολιτική και υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γκάνα το 1970 και στην Τσεχοσλοβακία κατά τη διάρκεια της Βελούδινης Επανάστασης. «Έφυγε» στις 10 Φεβρουαρίου σε ηλικία 85 ετών.
Μίκι Ρούνεϊ
Κορυφαίος σταρ του Χόλιγουντ των δεκαετιών 1930 και 1940, ο Ρούνεϊ, εμφανίζεται στην φετινή ταινία «Μια νύχτα στο Μουσείο- Το μυστικό του Φαραώ». Οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε στη δεκαετία του ’30 στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Απέσπασε τον σεβασμό από τους κριτικούς και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για την εντυπωσιακή του ερμηνεία στην «Ανθώπινη Κωμωδία» (1943). Κάθε ρόλος του αναδεικνύει μια απίστευτη δύναμη της θέλησης, κάτι που εξηγεί γιατί δεν έμεινε ποτέ χωρίς δουλειά κατά τη διάρκεια της 80χρονης πορείας του. Απεβίωσε στα 93 του χρόνια, στις 6 Απριλίου.
Πηγή: BBC
http://www.bbc.com/culture/story/20141223-gone-but-not-forgotten