Οι πίνακες της Έλενας Αγγελίδου αποτελούν μια κατάθεση ψυχής
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη ΓλυφάδαΛίγο πριν τη νέα της έκθεση στο παλιό Δημαρχείο Γλυφάδας, η νότια ζωγράφος Έλενα Αγγελίδου μας υποδέχεται στο ατελιέ της και συζητάει μαζί μας για την απόφασή της να ασχοληθεί με την Τέχνη και τα συναισθήματα που θέλει να εκφράσει.
- 20/06/2024
- Κείμενο: Αναστασία Τσακέτα
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
«Υπό το βλέμμα της ψυχής / Through the eyes of the soul» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης της ζωγράφου Έλενας Αγγελίδου, που φιλοξενείται στο παλιό Δημαρχείο Γλυφάδας από τις 19 έως τις 21 Ιουλίου. Πρόκειται για μία έκθεση με έργα γεμάτα από διαφορετικά συναισθήματα, χρώματα και εικόνες, στα οποία όπως η ίδια εξομολογείται, έχει καταθέσει την ψυχή της.
Η Έλενα Αγγελίδου υποδέχθηκε το NouPou στο ατελιέ της στην Άνω Γλυφάδα και μας μίλησε για την επικείμενη έκθεση, που προετοίμαζε εδώ και ενάμιση χρόνο. Θαυμάζοντας τους πίνακές της, συζητήσαμε μαζί της για την απόφασή της να ασχοληθεί με την Τέχνη και αυτά που την εμπνέουν, αλλά και το πώς αντιμετωπίζει το κοινό τα έργα της και αν τελικά μπορεί κάποιος να βιοποριστεί αποκλειστικά από τη ζωγραφική.
«Έπιασα πινέλο όταν έπρεπε να αποφασίσω τι με κάνει ευτυχισμένη και να εκφράσω την έμπνευση που με κυριεύει χωρίς περιορισμούς», λέει η Έλενα Αγγελίδου, εξηγώντας ότι αποφάσισε να ασχοληθεί με την Τέχνη σε μια ώριμη ηλικία, αν και από πολύ μικρή είχε έφεση στη ζωγραφική και ένιωθε έντονα την ανάγκη να εκφράζει τα συναισθήματά της μέσα από εικόνες και χρώματα.
Όλα, λοιπόν, ξεκίνησαν μετά από μια αναζήτηση του εαυτού της. Βέβαια, όπως αναφέρει, «Το να είμαι ζωγράφος δεν αποτελεί ιδιότητα, αλλά πάθος και τρόπο ζωής, συνυφασμένα με την ίδια μου την ύπαρξη». Τη ρωτάω αν το γεγονός ότι ασχολήθηκε αργότερα στη ζωή της με τη ζωγραφική, την έκανε να νιώσει φόβο στα πρώτα της βήματα. «Κάθε άλλο» απαντάει, προσθέτοντας «Πείσμωσα, δούλεψα, έμαθα και πάλεψα πολύ για να τα καταφέρω. Νιώθοντας ήδη πλήρης σε άλλους τομείς της ζωής μου, ήμουν απόλυτα έτοιμη να κάνω το επόμενο μεγάλο βήμα στη μεγάλη μου αγάπη, τη ζωγραφική».
Όπως αναφέρει, οι πρώτες της δημιουργίες ήταν εμπνευσμένες από το φως και τη ζεστασιά της Ελλάδας, ενώ λίγο αργότερα έγιναν πιο σκοτεινές, με ανοιχτόχρωμες πινελιές επηρεασμένες από τις εναλλαγές των συναισθημάτων της. «Η τέχνη μου χαρακτηρίζεται από ψυχή, αγάπη, γαλήνη. Τα δίνω όλα», αναφέρει με θέρμη.
Τα νότια προάστια πηγή έμπνευσης
Η Έλενα Αγγελίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βούλα, ενώ πλέον κατοικεί με την οικογένειά της στη Γλυφάδα, όπου διατηρεί και το ατελιέ της. «Δεν αλλάζω τα νότια προάστια, με εμπνέουν και συνεχίζω εδώ», λέει σημειώνοντας ότι οι νότιες περιοχές έχουν επηρεάσει την Τέχνη της, καθώς της πρόσφεραν ένα αίσθημα της ελευθερίας.
«Με ενέπνεε η ηρεμία της θάλασσας και αυτό αποτυπωνόταν στον καμβά, είτε με φωτεινό είτε με πιο σκοτεινό τρόπο. Είναι η βάση μου, με καθορίζει».
Μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα στην Τέχνη;
Θέλοντας να μάθω πώς είναι η καθημερινότητα ενός καλλιτέχνη, τη ρωτάω εάν στη δημιουργία ενός έργου μπορεί να μπει πρόγραμμα. Αν δηλαδή αφιερώνει συγκεκριμένες ώρες καθημερινά στο ατελιέ της ή λειτουργεί πιο ελεύθερα, με βάση την έμπνευση της στιγμής.
«Αφήνομαι στην έμπνευση της στιγμής, στα συναισθήματά μου και στο πώς θέλω να εκφραστώ για να ζωγραφίσω», σημειώνει. Όπως εξηγεί, πολλοί καλλιτέχνες μπορεί να προτιμούν το πρόγραμμα στη διαχείριση της έμπνευσης και της προσέγγισης προς τα έργα τους, αλλά η ίδια δεν προγραμματίζει ποτέ τη ζωγραφική της.
Υπάρχουν στιγμές που θέλει να ζωγραφίζει και να εκφράζεται καθημερινά και άλλες που ενδέχεται να κάνει ένα διάλλειμα – μιας εβδομάδας, δέκα ημερών, ακόμη και ενός μήνα. Βέβαια, αναφέρει ότι δεν προτιμάει τα μεγάλα διαστήματα αποχής, αφού της αρέσει να εκφράζεται συνεχώς όποιο κι αν είναι το συναίσθημά της, θετικό ή αρνητικό.
Μπορεί όμως κάποιος να βιοποριστεί αποκλειστικά από τη ζωγραφική; «Για να μπορεί να βιοποριστεί κάποιος μόνο μέσα από την Τέχνη θα πρέπει ο κόσμος, το κοινό, να γνωρίζει και να ενημερώνεται γι’ αυτήν. Η καθημερινότητά μας πλέον είναι εξαιρετικά αγχωτική, οπότε η Τέχνη αποτελεί και έναν τομέα χαλάρωσης, γαλήνης και ηρεμίας. Εφόσον, ο κόσμος αντιληφθεί αυτή την ιδιότητα του κλάδου, θα μπορούν και οι καλλιτέχνες να βιοπορίζονται από αυτόν», εκτιμάει η κ. Αγγελίδου.
Σε αυτό το σημείο, η κ. Αγγελίδου επισημαίνει ότι πλέον στα σχολεία γίνεται πολύ καλή εκπαίδευση σχετικά με θέματα που αφορούν την Τέχνη, από τη θεωρία στην πράξη και έτσι, τα παιδιά αποκτούν καλύτερη γνώση και έχουν μεγαλύτερη επαφή με την Τέχνη.
Έργα με αγάπη και ψυχή
Τι εκτιμάει η ίδια ότι βλέπει ο κόσμος στα έργα της; Η ίδια είναι χαρούμενη γιατί ο περισσότερος κόσμος που την ακολουθεί, νιώθει ότι αντιλαμβάνεται τη δύναμη της ψυχής που καταθέτει στα έργα της. «Το κοινό αναζητάει το συναίσθημα μέσα σε αυτά και με παροτρύνει να συνεχίσω να καταθέτω την ψυχή μου», αναφέρει.
Η Έλενα Αγγελίδου υποστηρίζει πως προτιμά να μιλάει μέσα από τα έργα της, χωρίς να λέει πολλά λόγια. Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή μαζί της, κατάλαβα πως κάθε λέξη που χρησιμοποιεί είναι «γεμάτη» και την εννοεί. Δεν σπαταλάει τις λέξεις. Όπως δεν σπαταλάει και την τέχνη της. Η λιτότητα του ατελιέ της και των έργων που παρατήρησα γύρω μου ήταν ταυτόχρονα τόσο δυνατά και ζεστά που σε καθήλωναν.
Παρότι λιτή στο λόγο της βέβαια, έχασα το μέτρημα στο πόσες φορές ανάφερε τις λέξεις «αγάπη» και «ψυχή» μιλώντας για τους πίνακές της. «Τα έργα μου τα αγαπώ τόσο πολύ, γιατί δίνω όλη μου την ψυχή σε αυτά», είναι μία από της δηλώσεις της που έμειναν έντονα χαραγμένες στη μνήμη μου.
Μπορείτε να θαυμάσετε και εσείς τα έργα της Έλενας Αγγελίδου από κοντά, στην έκθεση «Υπό το βλέμμα της ψυχής / Through the eyes of the soul», στο παλιό Δημαρχείο Γλυφάδας. Διάρκεια: 19 – 21 Ιουλίου 2024.