Όταν τα Bits n’ Bytes ‘‘έκαναν παιχνίδι’’ στη Γλυφάδα
Σίγουρα πέρασες απ’ έξω, σίγουρα έχεις κάτσει στους υπολογιστές του και εκείνη την εποχή ίσως ο κόσμος να σε γνώριζε με ψευδώνυμο. Τα Bits n’ Bytes στη Γλυφάδα, άφησαν το στίγμα τους στους Γλυφαδιώτες…
- 10/01/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Όπως όλα τα πράγματα που αφήνουν αίσθηση, τα Bits n Bytes εμφανίστηκαν από το πουθενά και γρήγορα κατάφεραν να κερδίσουν το κοινό και μάλιστα το νεανικό. Ήταν η εποχή που οι γρήγορες συνδέσεις στο Internet είχαν μόλις κάνει την εμφάνιση τους, αλλά δεν ήταν διαθέσιμες σε όλα τα σπίτια. Αυτό φυσικά, ωθούσε τον κόσμο στα Internet Café, που προτιμιόντουσαν για απλά πράγματα όπως αποστολή email και συγκομιδή πληροφοριών, αλλά και για πιο ψυχαγωγικά όπως το gaming και το chat. Και στα δύο τελευταία, τα Bits n’ Bytes έγιναν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Το κατάστημα είχε στην κατοχή του το ισόγειο και τον υπόγειο χώρο του εμπορικού κέντρου. Δύο πράγματα γινόντουσαν στο ΒnB: Αχαλίνωτο gaming και μουσική μέχρι πρωίας. Τα BnB ήταν 24ωρα στη λειτουργία τους και μια εποχή ξέφυγαν από το να παρέχουν απλά ψυχαγωγία. Έγιναν hot spot συγκέντρωσης όλων των πιτσιρικάδων, που εκείνη την εποχή έκαναν μονίμως τη διαδρομή Applebee’s – BnB και τούμπαλιν. Δεν ήταν λίγοι οι πιτσιρικάδες που απλά άραζαν στα σκαλιά του με ένα καφέ ή αναψυκτικό στο χέρι, περιμένοντας τους επόμενους team-mates για να ξεκινήσει η μεγάλη μάχη. Το ωράριο αυτό διαρκούσε μέχρι πρωίας. Υπήρχαν δηλαδή παιδιά, τα οποία βρισκόντουσαν στο χώρο από το πρωί μέχρι την επόμενη μέρα τα ξημερώματα. Παιδιά τα οποία είχαν γίνει φίλοι με τους ταμίες του μαγαζιού, που είχαν δημιουργήσει καινούργιες φιλίες και που δεν έδιναν δεκάρα για το τι ώρα πρέπει να γυρίσουν σπίτι τους. Από την πλευρά των γονιών υπήρχε μια εν μέρει ανακούφιση: Τουλάχιστον γνώριζαν πού θα βρουν τα παιδιά τους.
Με την εμφάνιση των BnB, η νεολαία της Γλυφάδας γνώρισε και αυτή τη μαγεία του online gaming, καθότι κανένα άλλο internet café δεν μπορούσε να συγκριθεί με τα Bits n’ Bytes. Τόσο από άποψη υπηρεσιών, όσο και από την άποψη του κόσμου που μάζευε. Γιατί να πας αλλού, όταν όλη σου η παρέα βρισκόταν εκεί; Έτσι, ξεκίνησε το «κάψιμο», το «λιώσιμο», το «σάπισμα» και ένα άλλο σωρό παρατσούκλια που βρήκαν οι ίδιοι οι χρήστες για να περιγελάσουν την κατάσταση που βίωναν. Εκείνη την εποχή είχε γίνει ιδιαίτερη μόδα η πλατφόρμα mIRC, όπου επέτρεπε στους χρήστες το chat. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για κάποιους και αποτέλεσε την μόνιμη φόρμα επικοινωνίας που είχαν οι χρήστες μεταξύ τους. Πλέον γνώριζες τον καθένα στα BnB, όχι με το μικρό του όνομα, αλλά από το nickname που χρησιμοποιούσε στα παιχνίδια και στο chat.
Κάπως έτσι φιλοξένησε η μεγάλη αλυσίδα και τις πρώτες clans(ομάδες) που δημιουργήθηκαν για ‘‘πρωταθλήματα’’ ανάμεσα στους χρήστες. Ιδιαίτερα το counter-strike που ήταν μόδα για την εποχή του, φιλοξενούσε μικρούς και μεγάλους που σου τίναζαν τα μυαλά στον αέρα με το πάτημα ενός ποντικιού. Παράλληλα υπήρχαν και οι φανς του Lineage. Δίχως να θέλουν να αφήσουν τον χαρακτήρα τους μόνο, του έκαναν «παρέα» πολλές ώρες της ημέρας στα BnB, ενώ άλλοι δεν τους άφηναν ούτε τη νύχτα. Όπως είχα ακούσει ένα 14χρονο πιτσιρικά να λέει σε έναν 20χρονο: «Όταν εσύ κοιμάσαι, εγώ ανεβαίνω level». Η εικόνα κάποιων που παραλίγο να τους πάρει ο ύπνος πάνω στο πληκτρολόγιο στις 5 τα ξημερώματα, δεν ήταν άγνωστη στους ταμίες του καταστήματος. Όχι μόνο της Γλυφάδας, αλλά του κάθε καταστήματος. Τέλος, υπήρχε η ομάδα των παραδοσιακών, των ηρώων του Medal Of Honor, που ακόμη και αν δεν μπορούσε να συγκριθεί με τις προηγούμενες δύο κατηγορίες, προσπαθούσε ωστόσο να δείξει την εμφάνιση της στο χώρο. Τα BnB ήταν ένα χρυσορυχείο, για τον βασικότερο λόγο ότι το 70% των επισκεπτών-χρηστών, είχε κάνει το κατάστημα δεύτερο σπίτι του. Και τα BnB της Γλυφάδας, ξεχώριζαν.
Όταν όμως η DSL σύνδεση άρχισε να κάνει την εμφάνιση της και στα σπίτια μας, τα πράγματα για όλα τα Internet cafe, άρχισαν να δυσκολεύουν. Οι επαγγελματίες δεν τα είχαν ανάγκη και πολλοί από τους πιτσιρικάδες δεν άφηναν τη βολή του σπιτιού τους για να πάνε μέχρι τη Λαοδίκης. Επιπλέον, το γεγονός ότι η σύνδεση ήταν πλέον εφικτή από το σπίτι και προσβάσιμη κάθε στιγμή, έκανε τα πράγματα πιο…βαρετά. Εν ολίγοις πολλοί ήταν που τα παράτησαν, επειδή ξαφνικά όλα έγιναν πάρα πολύ εύκολα.
Τα BnB αναγκάστηκαν στην αρχή να ξενοικιάσουν όλο το υπόγειο τμήμα, ενώ το πάνω μέρος χωρίστηκε στη μέση με μεσοτοιχία, λογικά για τη μείωση του κόστους. Ωστόσο δεν κατάφεραν να αντέξουν και τα BnB έκλεισαν τους υπολογιστές για τελευταία φορά. Οι περισσότεροι από τους άλλοτε επισκέπτες του, έχουν τελείως διαφορετική εμφάνιση καις σίγουρα διαφορετικές ζωές. Θα τρόμαζες να τους αναγνωρίσεις, αν καλοσκεφτείς ότι λίγο-πολύ, όλοι μας είχαμε ένα φίλο που «έλιωνε» στα BnB.
Κάποιοι από αυτούς σχολιάζουν εκείνη την εποχή με χαμόγελο, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι δεν θέλουν να θυμούνται τίποτα και κανέναν από εκείνη την εποχή. Τα BnB δεν ήταν όμως ένα λάθος του παρελθόντος. Είναι απλά η νεώτερη ιστορία μιας άλλης γενιάς, πιο τεχνολογικής, που τουλάχιστον κατάφερε να την ξεπεράσει και να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Κάποιοι ωστόσo, ακόμα χαιρετιούνται στο δρόμο με ψευδώνυμα…