Σχεδόν Ενήλικες: Η φρέσκια σειρά του Mega με το αθηναϊκό τοπίο σε πρώτο πλάνο
Η ελληνική μυθοπλασία τα τελευταία χρόνια δείχνει να επανέρχεται δυναμικά. Το «Σχεδόν Ενήλικες» στο Mega είναι ό,τι πιο σύγχρονο μας δίνει φέτος.
- 21/01/2021
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Κάνοντας ένα ζάπινγκ στην τηλεόραση, έπεσα αρκετές φορές πάνω στο τρέιλερ της νέας σειράς του Mega «Σχεδόν Ενήλικες». To κανάλι δείχνει να επιστρέφει δυναμικά με δοκιμασμένες και πετυχημένες συνταγές του παρελθόντος, προσαρμόζοντάς τες ωστόσο στα σημερινά δεδομένα. Μετά από χρόνια επαναλήψεων, αν μη τι άλλο αυτό το γεγονός είναι μια ευχάριστη έκπληξη.
Το «Σχεδόν Ενήλικες» είναι η νέα, εβδομαδιαία κωμική σειρά του Mega, η οποία παίζεται κάθε Πέμπτη στις 21:00, με πρωταγωνιστές γνωστούς στο τηλεοπτικό αλλά και θεατρικό κοινό καλλιτέχνες (πχ. Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Παπαδημητρίου) αλλά και αρκετό “νέο αίμα” στο χώρο της υποκριτικής.
Στα δικά μου μάτια, ανεξάρτητα αν τελικά αρέσει η σειρά ή όχι, ήταν μια ενδιαφέρουσα, επίκαιρη και αρκετά ρεαλιστική προσθήκη στο τηλεοπτικό τοπίο. Με μια πρώτη ματιά, αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η εικόνα της σειράς. Σύγχρονη, με ζωντανά χρώματα, γρήγορα πλάνα και κινηματογραφικές λήψεις, με κάνει να σκέφτομαι πως όποια και να είναι η υπόθεση, σίγουρα είναι μια καλογυρισμένη σειρά ή έστω, παρουσιάζει μια διαφορετική αισθητική, σε σχέση με τις υπόλοιπες.
#SxedonEnhlikes Ή σειρά τής χρονιάς.. Πολλά μπράβο #MEGA
— Andreas Margarhs (@AndreasMargarhs) January 14, 2021
Πόσο χαίρομαι που οι Πέμπτες πλέον είναι γεμάτες από ωραίες σειρες και δε βαριομαστε #SxedonEnhlikes #TaKaliteraMasXronia#aggeliki
— Blue Sea??? (@BlueSeaamalia) January 14, 2021
Παρακολουθώντας έστω και πέντε λεπτά, δεν μπορείς παρά να μην γοητευτείς από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και όλο αυτό το urban στοιχείο που αποπνέει η σειρά, πιο ρεαλιστικό και καθημερινό απ’ όλα όσα έχω δει τελευταία στην τηλεόραση. Αυτό από μόνο του, με κάνει για κάποιο λόγο να θέλω να δω λίγο ακόμη, ίσως επειδή παρότι Γλυφαδιώτισσα, λατρεύω το κέντρο της Αθήνας. Η πολυσύχναστη Ερμού, με τους καλλιτέχνες του δρόμου και όλους τους περαστικούς, όμορφες γειτονιές και μπαλκόνια του κέντρου, τα αγαπημένα μας στέκια, κάνουν ακόμη και αυτούς που θεωρούν ότι το κέντρο της Αθήνας είναι μόνο κίνηση και φασαρία να το σκέφτονται λίγο παραπάνω. Θα δεις τους πρωταγωνιστές να πίνουν καφέ εκεί που πίνεις κι εσύ, να περπατούν στους δρόμους που περπατάς κι εσύ, με τη ζωντάνια και τον παλμό της Αθήνας σε πρώτο πλάνο.
Με την υπογραφή της Μυρτώς Κοντοβά που βρίσκεται πίσω από τα πετυχημένα projects του παρελθόντος «Μίλα μου Βρώμικα» και «Υπέροχα Πλάσματα», το σενάριο των Σχεδόν Ενηλίκων και κυρίως οι χαρακτήρες και η όλη αισθητική του έχει σίγουρα το στίγμα της και αυτό φαίνεται, χωρίς να θέλουμε να πούμε πως παρουσιάζει “μασημένο” υλικό. Αντίθετα, η σεναριογράφος φαίνεται να ξέρει καλά τι σκέφτεται ο σύγχρονος Έλληνας στα 30-40 έτη του, καταφέρνει να μπει στην ψυχολογία του, να συμμεριστεί τους προβληματισμούς, ακόμη και τον τρόπο που μιλάει και να τα αποτυπώσει στο γυαλί.
Με μια σύγχρονη ματιά παρουσιάζει νέους χαρακτήρες, που κατοικούν στην Αθήνα του 2020, με κανονικούς, ρεαλιστικούς διαλόγους. Οι ήρωες ζουν και αναπνέουν με τα οικονομικά προβλήματα που επέφερε το πρώτο lockdown, με πληγωμένα αισθηματικά και τη νέα πραγματικότητα του κορονοϊού, μιλούν και συμπεριφέρονται όπως εγώ και εσύ. Είναι ο ορισμός αυτού που λέμε “της διπλανής πόρτας”, είναι οι φίλοι μας, μπορεί και ο ίδιος μας ο εαυτός και αυτό τόσο λόγω σεναρίου, όσο και λόγω υποκριτικής δεινότητας των ηθοποιών, δεν είναι καθόλου προσποιητό. Οι διάλογοι, απόλυτα ρεαλιστικοί, ακόμη και με αρκετές βωμολοχίες, καταφέρνουν να ξεφύγουν από το στόμφο και το ύφος που βλέπουμε συνήθως. Όλα αυτά πάντα με πυρήνα τις ανθρώπινες σχέσεις κάθε είδους (φιλικές, ερωτικές, συγγενικές), θεματολογία με την οποία η Μυρτώ Κοντοβά δείχνει να λατρεύει να καταπιάνεται όσο τίποτα.
Είναι πολύ καλό. Με κανονικούς διαλόγους. Η μόνη σειρά χωρίς πομπώδες ύφος. Επιτέλους #SxedonEnhlikes
— Eliza Benveniste (@ElizaBenveniste) January 4, 2021
Δεν είναι μια καμουφλαρισμένη σαπουνόπερα.
Δεν είναι μια υπερφωτισμενη πολύχρωμη σαχλοκωμωδια.
Δεν έχει ατάκες κλεμμένες απο κρύα ανέκδοτα.
Είναι μια σύγχρονη, αληθινή και ιδιαίτερη κωμωδία.#SxedonEnilikes #SxedonEnhlikes— Τv Σχόλιο (@tvsxolio) January 14, 2021
Ας πάμε όμως λίγο στην υπόθεση του έργου. Τέσσερις ήρωες, απολύτως διαφορετικοί ο ένας με τον άλλο και μια διπλοκατοικία στην καρδιά της Αθήνας. Έχοντας επιβιώσει από την κρίση, τα μνημόνια, τον αντικαπνιστικό νόμο, την ανεργία, τον κορονοϊό και την καραντίνα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτιάξουν τις ζωές τους. Η μοίρα όμως καταφέρνει συνεχώς να τους εκπλήσσει και μαζί τους και με εμάς τους θεατές. Έτσι, αντιμετωπίζουν καθημερινά όλα τα προβλήματα και τα αδιέξοδα τα οποία συνεπάγεται η ενήλικη ζωή, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα έτοιμοι γι’ αυτό. Αναπάντεχα γεγονότα, σασπένς, κωμικό αλλά και δραματικό στοιχείο εναλλάσσονται συνεχώς, κρατώντας το ενδιαφέρον.
Δυνατό χαρτί της σειράς, είναι αδιαμφισβήτητα οι χαρακτήρες της, τόσο δεμένοι, αλλά και τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους. Ας δούμε λίγο τα χαρακτηριστικά τους.
Θωμάς: Στα 43 του χρόνια ο Θωμάς έχει καταφέρει να βραβευθεί ως διαφημιστής της χρονιάς πριν αρκετά χρόνια. Η νέα πραγματικότητα των social media φαίνεται να μην τον αντιπροσωπεύει επαγγελματικά, κάτι που τον ‘ρίχνει’ στη δουλειά του. Είναι το άτομο που θα φροντίσει τους φίλους του στο μέγιστο βαθμό, αυτός που νοιάζεται για όλους, ίσως παραμελώντας τον εαυτό του. Μαζεύει την παρέα σπίτι του, προσφέρει στέγη σε όποιον “κατατρεγμένο” φίλο του το έχει ανάγκη, παρηγορεί και ακούει υπομονετικά τους ανθρώπους που αγαπά. Ο Μάκης Παπαδημητρίου που τον ενσαρκώνει, καταφέρνει να έχει αυτή τη χαλαρότητα και την ψυχραιμία που απαιτεί ο ρόλος του, με απόλυτη φυσικότητα. Χαμηλών τόνων σε σχέση με τους άλλους, ίσως ο Θωμάς να είναι αυτό το άτομο της παρέας που στο βωμό της φιλίας φροντίζει παραπάνω τους φίλους του, ξεχνώντας πολλές φορές τον ίδιο του τον εαυτό.
Αποστόλης: Είναι ο καλύτερος φίλος του Θωμά ήδη εδώ και χρόνια. Τολμηρός, αυθόρμητος και εκρηκτικός, ο Αποστόλης αποφασίζει να ρισκάρει και να μπει σε “σκοτεινά μονοπάτια”, προκειμένου να μην χάσει την αγάπη της συζύγου του, Στέλλας και ακόμη περισσότερο της κόρης του, δείχνοντας νικημένος από την ανεργία και τα οικονομικά του προβλήματα. Είναι ο τύπος της παρέας που θα “πετάξει” ανά πάσα στιγμή το καυστικό σχόλιο και θα σου ζητήσει λύσεις για να ξεφύγει από τους μπελάδες του. Στην πραγματικότητα ο Αποστόλης, είναι ο Γιάννης Στάνκογλου που αποδεικνύει πως μπορεί να κάνει ακόμη και αυτά στα οποία δεν τον έχουμε συνηθίσει.
Αλέξης: Ο Αλέξης είναι μουσικός του δρόμου. Το πόστο του είναι στην καρδιά της πόλης, στην Ερμού, δίπλα στην Καπνικαρέα. Ρομαντικός και ονειροπόλος, τραγουδά, παρέα με την κιθάρα του για τη μεγάλη του αγάπη, τη Δάφνη. Η ζωή του τα φέρνει αλλιώς απ’ ότι περίμενε, όμως η παρέα είναι στο πλευρό του για να τον βοηθήσει, με το δικό της τρόπο φυσικά. Ο Αλέξης είναι ίσως ο ευαίσθητος της παρέας, ο αντισυμβατικός που έχει όλο το πακέτο του καλλιτέχνη. Βλέπει τα πράγματα με έναν πιο ρομαντικό τρόπο και δίνει όλο του το «είναι» στην τέχνη και την αγάπη, με κάθε κόστος. Το ρόλο του ενσαρκώνει ο Γιώργος Παπαγεωγίου, ένα φρέσκο πρόσωπο στους τηλεοπτικούς δέκτες.
Νικόλ: Η Νικόλ είναι αυτή που φαίνεται να διψά για ζωή. Η ζωή της μοιράζεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από τη μία στην Αθήνα οι φίλοι που έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά της και από την άλλη η σχέση της, ο Δημοσθένης, και η δουλειά της. Είναι αυθόρμητη και παθιασμένη ηρωίδα που ετοιμάζεται να παρατήσει τα πάντα για να ξεκινήσει μια νέα ζωή με τον Δημοσθένη στη Γερμανία. Στο ρόλο της, η Θεοδώρα Τζήμου, που έχουμε δει αρκετές φορές σε σειρές του Πάνου Κοκκινόπουλου, σε κάτι εντελώς διαφορετικό στο οποίο αδιαμφισβήτητα τα καταφέρνει.
Σενάριο & Σκηνοθετική Επιμέλεια: Μυρτώ Κοντοβά
Σκηνοθεσία: Νίκος Labôt
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Παπαδημητρίου, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Παπαγεωργίου
Παίζουν αλφαβητικά: Φωτεινή Αθερίδου, Μαριάννα Δημητρίου, Βάσω Καβαλιεράτου, Χρήστος Κοντογεώργης, Εθέρ Μελισσουργού, Νάνσυ Μπούκλη, Γιούλα Μπούνταλη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αντώνης Μυριαγκός, Χρήστος Σαπουντζής, Έλλη Σαχίνη, Ιβάν Σβιτάιλο, Ελίζα Σκολίδη, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος