Stellar Gastro Cinema: Θερινό σινεμά και fine dining σε μια αθηναϊκή ταράτσα
Επισκεφθήκαμε το θερινό σινεμά στο Stellar, στην ειδικά διαμορφωμένη ταράτσα του κτιρίου της Τ16, δοκιμάσαμε το pop-up diner από τους σεφ Γιάννη Μαρκαδάκη και Πάνο Ιωαννίδη και καταγράφουμε την εμπειρία μας.
- 04/09/2022
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
- Φωτογραφίες: Άννυ Τζαβέλλα
Πρώτη μέρα επιστροφής στη δουλειά και το τέλος των διακοπών έρχεται να σου υπενθυμίσει ότι το καλοκαίρι τελείωσε. Αναστενάζεις μια, δυο και τρεις, μέχρι που αντιλαμβάνεσαι ότι το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να τελειώσει πράγματι εδώ. Τι κι αν βρίσκεσαι στην Αθήνα, τι κι αν έχει μπει για τα καλά ο Σεπτέμβρης; Υπάρχουν τρόποι, όσο το επιτρέπει ο καιρός, να ζήσεις για ακόμη λίγο ανέμελες καλοκαιρινές βραδιές. Έτσι, επειδή καλοκαίρι και θερινό σινεμά πάνε μαζί, αποφασίζω να κάνω μια αναζήτηση στις ταινίες που παίζουν στους τριγύρω θερινούς κινηματογράφους.
Πάνω σε αυτό το search, ανακαλύπτω το Stellar Gastro Cinema, το οποίο, βέβαια, κάπου το είχε πάρει το μάτι μου τον προηγούμενο καιρό, κυρίως από κάτι τέρμα ινσταγκραμικές φωτογραφίες με δελεαστικά πιάτα, μπροστά από μια τεράστια οθόνη, σε μία πανέμορφη ταράτσα της πόλης. Δεν μπορώ να θυμηθώ γιατί δεν το είχα σημειώσει στην άτυπη λίστα μου με όλα όσα πρέπει να κάνω αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα. Εν πάση περιπτώση, λέω «Εδώ είμαστε!».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη StellarGastroCinema (@stellargastrocinema)
Τι ακριβώς είναι όμως αυτή η γαστρο-κινηματογραφική εμπειρία; Πρόκειται ουσιαστικά για ένα pop-up diner θερινό σινεμά, το μενού του οποίου εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν οι σεφ Γιάννης Μαρκαδάκης και Πάνος Ιωαννίδης.
Εκεί, κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε διαφορετική κουζίνα, ανάλογα το πρόγραμμα ταινιών που θα παίζει στο background. Για παράδειγμα έχει γίνει ιταλική εβδομάδα, με διάσημες ιταλικές ταινίες και Ιταλούς αστέρες του κινηματογράφου να κάνουν την εμφάνισή τους στις οθόνες, ενώ στα πιάτα συναντώνται κλασικές ιταλικές συνταγές. Φτάνει όμως με τις συστάσεις. Προτιμώ να σου αφηγηθώ τη δική μου εμπειρία και έτσι θα μπεις για τα καλά στο κλίμα.
Κλείνω, λοιπόν, με ενθουσιασμό δύο εισιτήρια και πραγματικά ανυπομονώ για τη βραδιά. Το κόνσεπτ αυτό έχει δημιουργηθεί στην ειδικά διαμορφωμένη ταράτσα της Τ16, πίσω από το μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Εμείς πήγαμε με αμάξι (σημείωσε πως θα βρεις σίγουρα θέση πάρκινγκ), ενώ το μέρος είναι εύκολα προσβάσιμο και με τα μέσα, καθώς απέχει δέκα λεπτά με τα πόδια από το μετρό του Κεραμεικού και το Γκάζι.
Φτάνουμε στην είσοδο και μπαίνουμε στο ασανσέρ που μας ανεβάζει στην κορυφή του κτιρίου. Ανεβαίνοντας μερικά ακόμη σκαλάκια, φτάσαμε. Το προσωπικό μάς υποδέχεται θερμά, προσφέροντάς μας ένα δροσερό welcome drink. Εδώ να αναφέρω ότι πέσαμε στη γαλλική εβδομάδα, που σημαίνει γαλλικές ταινίες και γεύσεις! Έτσι, βρεθήκαμε με ένα kir royal στο χέρι.
Η πρώτη κίνηση, την οποία, να ξέρεις, δεν μπορείς να αποφύγεις, είναι να βγάλεις το κινητό και να τραβήξεις τα πρώτα φωτογραφικά κλικς. Εμείς ήμασταν και τυχεροί, διότι φτάσαμε πρώτοι και προλάβαμε το μέρος εντελώς άδειο. Χαζέψαμε τη δύση του ήλιου και αυτό το υπέροχο ροζοκόκκινο χρώμα, τη θέση του οποίου πήραν έπειτα τα φώτα της βραδινής πόλης. Προχωράμε να βρούμε τις θέσεις μας και παρατηρούμε ότι κάθε κάθισμα έχει στο πίσω μέρος μια ταμπέλα με το όνομα κάποιου κινηματογραφικού αστέρα. Εγώ, κάθισα στη θέση με το hashtag του Ρομπέρτο Μπενίνι.
Στο τραπέζι μπροστά μας είναι τοποθετημένος ο κατάλογος με το μενού, το οποίο χαζεύουμε για μια ακόμη φορά, ώστε να προετοιμαστούμε για το τι μας περιμένει γευστικά. Ο κόσμος σιγά σιγά γεμίζει τον χώρο και το φως ολοένα και χαμηλώνει. Εκείνη τη στιγμή φτάνει μπροστά μας το πρώτο πιάτο, ένα κομμάτι tarte flambée με μπέικον, σύκο και κατσικίσιο κορμό Chèvre. Πρόκειται για μια τραγανή τάρτα που θυμίζει πίτσα, την οποία βρήκαμε πραγματικά φανταστική.
Και εκεί που αναρωτιόμασταν πότε θα ξεκινήσει η ταινία, ξαφνικά τα φώτα σβήνουν και πέφτουν οι τίτλοι αρχής. Η ταινία που θα παρακολουθούσαμε λεγόταν Full Time (À plein temps στα γαλλικά) και αφηγούνταν την καθημερινότητα μιας χωρισμένης, εργαζόμενης μητέρας που έπρεπε να ισορροπήσει ανάμεσα στη δουλειά της ως καθαρίστρια και στην ανατροφή των παιδιών της. Σαν να μην φτάναν όλα αυτά, ολόκληρο το Παρίσι και τα προάστια έχουν παραλύσει εξαιτίας των απεργιών, οπότε η ίδια καλείται να ανταπεξέλθει σε έξτρα δυσκολίες, από όσες ήδη αντιμετωπίζει. Επαναλαμβάνω πως κάθε εβδομάδα παίζονται διαφορετικές ταινίες, ανάλογα με τη θεματική που θα πετύχεις.
Το πιάτο που ακολούθησε ήταν ένα éclair με μοσχαρίσιο ταρτάρ, κόκκινο φασόλι «βουτύρου», dijon, εσκαρόλ και ένα crumble παρμεζάνας-φουντουκιού, το οποίο σερβιρίστηκε κατά τη διάρκεια της προβολής (όπως και όλα τα επόμενα πιάτα). Η αλήθεια είναι πως με προβλημάτισε αρκετά το συγκεκριμένο πιάτο από την ώρα που το είδα στο μενού, καθώς δεν με λες και φαν του ταρτάρ. Ωστόσο, με άφησε έκπληκτη η γεύση του και ο συνδυασμός των υλικών που ταίριαζαν άψογα μεταξύ τους.
Σειρά είχαν οι αγκινάρες με αφρό πατάτας και τυριού comte, hollandaise γκρέιπφρουτ και καλοκαιρινή τρούφα, που έφτασαν στο τραπέζι μας λίγα λεπτά αργότερα. Οι τηγανητές αγκινάρες με την τραγανιστή κρούστα και την πλούσια hollandaise σε κέρδιζαν από την πρώτη μπουκιά.
Να αναφέρω και σε αυτό το σημείο το γεγονός πως η ομάδα στο σέρβις λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην σε αποσπά καθόλου από την παρακολούθηση της ταινίας.
Λίγη ώρα μετά, πραγματοποιείται διάλειμμα, οπότε εκεί πέφτει το πρώτο τσατ ανάμεσα στον κόσμο για τη ροή της ταινίας, αλλά κυρίως για τις γεύσεις των πιάτων. Εμείς, ενώ συζητούσαμε για τις επιλογές στο μενού, ανυπομονούσαμε κατά βάση μέσα μας για τα μπεργκεράκια, που ήταν το επόμενο πιάτο. Με μοσχαρίσια μάγουλα, σάλτσα pinot noir, πίκλα αγγουριού και brie, τα μπέργκερ ήταν τόσο λαχταριστά, που πρέπει να τα εξαφανίσαμε σε μερικά δευτερόλεπτα. Η ταινία είχε ήδη ξαναξεκινήσει, αλλά το focus της παρέας εκείνη την ώρα ήταν στα ζουμερά μπεργκεράκια!
Τελευταίο πιάτο το γλυκό, μαρέγκα τριαντάφυλλου με κρέμα anglaise ροδάκινου και παγωτό φιστίκι. Πώς να χάσεις με τέτοια υλικά; Η επίγευση ονειρική, το παγωτό δροσερό και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά το ιδανικό κλείσιμο για ένα τέτοιο δείπνο.
Οι τίτλοι τέλους έπεσαν και έφτασε η ώρα που έπρεπε να φύγουμε. Κοιτώντας πίσω, ρίξαμε μια τελευταία ματιά στο υπέροχο αθηναϊκό τοπίο και σε όλο αυτό το πρότζεκτ που έχει δημιουργηθεί επιτυχημένα στην ταράτσα της Τ16. Ραντεβού του χρόνου -ελπίζουμε!
Info & tips:
-Η τιμή είναι στα 35€ ανά άτομο και περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας, το δροσερό aperitif και το εκλεπτυσμένο μενού των σεφ Γιάννη Μαρκαδάκη και Πάνο Ιωαννίδη, που αποτελείται από πέντε πιάτα.
-Μπορείς να διαλέξεις και wine pairing με έξτρα κόστος 15€.
-Υπάρχει η επιλογή για vegetarian μενού, ενώ με μία έξτρα χρέωση 5€ μπορείς να διαλέξεις και vegan μενού.
-Στον κατάλογο θα βρεις μια λίστα με κοκτέιλ σε περίπτωση που θες ένα έξτρα drink.
-Το Stellar Gastro Cinema θα λειτουργήσει μέχρι και τον Οκτώβρη, οπότε προλαβαίνεις!