Manifest: Είναι το νέο Lost;
Η σειρά επιστημονικής φαντασίας Manifest, που προστέθηκε πρόσφατα στην πλατφόρμα του Netflix, έχει κερδίσει τη θέση της στην κορυφή των προτιμήσεων του ελληνικού κοινού. Αξίζει όμως αυτήν τη θέση;
- 16/01/2022
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Το “Manifest” είναι ένα ιδιόμορφο συνονθύλευμα επιστημονικής φαντασίας, υπερφυσικού, εγκλήματος και μυστηρίου που έκανε πρεμιέρα το 2018 στο NBC, το οποίο όμως μετά την τρίτη σεζόν αποφάσισε να το διακόψει. Μετά την ακύρωσή της από το NBC η σειρά κατάφερε και σώθηκε από το Netflix, που ανανέωσε τη σειρά για 4η και τελευταία σεζόν (20 επεισόδια).
Η υπόθεση του Manifest ακούγεται στην αρχή απίστευτα ενδιαφέρουσα. Αυτό ήταν που μου τράβηξε το ενδιαφέρον και αποφάσισα να το ξεκινήσω. Ουσιαστικά, ένα αεροπλάνο απογειώνεται για ένα φαινομενικά φυσιολογικό ταξίδι, αλλά όταν προσγειώνεται στον προορισμό του, έχουν περάσει 5,5 χρόνια για όλους τους άλλους εκτός από τους επιβάτες του αεροσκάφους, οι οποίοι δεν έχουν γεράσει ούτε μια μέρα.
Η σειρά δημιουργεί έναν ιστό αλληλένδετων ιστοριών με τη δυνατότητα ανάπτυξης πλούσιων υποπλοκών. Επικεντρώνεται κυρίως στις ζωές των αδελφών Michaela (Melissa Roxburgh) και Ben Stone (Josh Dallas) μετά την πτήση, καθώς προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να ανακαλύψουν τι συνέβη στο αεροπλάνο και τους επιβάτες του. Η Michaela, πρώην αστυνομικός, επιστρέφει στη ζωή της πριν από την πτήση για να ανακαλύψει ότι η μητέρα της έχει πεθάνει και ο αρραβωνιαστικός της, ο ντετέκτιβ Jared Vasquez (J. R. Ramirez) έχει πλέον παντρευτεί την καλύτερή της φίλη. Ο Ben, πρώην καθηγητής, επιστρέφει στο σπίτι του και βρίσκει τον εαυτό του άνεργο, αλλά και την κόρη του Olive (Luna Blaise) πέντε χρόνια μεγαλύτερη. Ο γιος του Ben, ο Cal (Jack Messina), που ταξίδευε μαζί του, είχε λευχαιμία και τώρα, πέντε χρόνια αργότερα, φαίνεται πως έχει μια ακόμη ευκαιρία στη ζωή, καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα αναπτύχθηκε μια πειραματική θεραπεία. Αυτή η θεραπεία τυχαίνει να βασίζεται στην έρευνα της Saanvi (Parveen Kaur), μιας ερευνήτριας γιατρού, που ήταν επίσης επιβάτης στο αεροπλάνο.
Και μην νομίζεις ότι με όλα αυτά σου κάνω κάποιο spoiler. Όλες αυτές οι πληροφορίες παρουσιάζονται στα πρώτα δέκα λεπτά του πρώτου επεισοδίου (μέχρι και στο τρέιλερ), γεγονός που υποδεικνύει ένα από τα βασικά προβλήματα του Manifest: Τα πάντα γίνονται πολύ βιαστικά. Η ιδέα ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι κρέμονται ουσιαστικά στον αέρα για πέντε χρόνια είναι ενδιαφέρουσα, αλλά η σειρά – που δημιουργήθηκε από τον Jeff Rake, στο ενεργητικό του οποίου περιλαμβάνονται τα Miss Match και The Mysteries of Laura, και η παραγωγή της οποίας έγινε από τον βραβευμένο με Oscar σκηνοθέτη και παραγωγό Robert Zemeckis (Forrest Gump, Ο Ναυαγός, Back to the Future) – δεν αφήνει αυτή την αίσθηση μυστηρίου να αναδειχτεί. Η πλοκή εκτοξεύεται από το ένα σημείο στο επόμενο, χωρίς να αφιερώνει πολύ χρόνο για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα ή να μελετήσει σε βάθος τους χαρακτήρες της.
Το Manifest είναι πρωτίστως ένα δράμα που θυμίζει σαπουνόπερα, με πασπαλίσματα επιστημονικής φαντασίας και στοιχείων μυστηρίου που προστίθενται απλά και μόνο για να κρατούν τα πράγματα ενδιαφέροντα. Το σενάριο έχει αρκετά κενά, με βασικό πρόβλημα, όπως προανέφερα, τη γρήγορη ροή των γεγονότων. Το μόνο δυνατό του στοιχείο και η μοναδική παράμετρος που σε κάνει να συνεχίζεις να βλέπεις τα επεισόδια, είναι η ενδιαφέρουσα πλοκή του, η οποία, δυστυχώς, δεν στηρίζεται από ένα ισχυρό, δυναμικό καστ, οπότε το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να αποτύχει.
Εγώ θα τη χαρακτήριζα μια “wanna be” LOST σειρά. Το LOST θα είναι για πάντα μια εμβληματική τηλεοπτική σειρά, που έφερε την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διαδραματίζονται οι ιστορίες μυστηρίου. Η επιτυχία της ήρθε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθήλωσε τον κόσμο και έκτοτε, πολλές σειρές προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο. Το Manifest, για εμένα, αποτυγχάνει.