Επτά ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή που είναι πιο επίκαιρα από ποτέ
Με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, που επηρεάζουν άμεσα το φυσικό περιβάλλον και την άγρια ζωή, συγκεντρώσαμε τα παρακάτω ντοκιμαντέρ που θα σου ανοίξουν τα μάτια μέσα από τις αποκαλυπτικές περιγραφές και εικόνες τους.
- 05/06/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Ταινίες και σειρές, που θίγουν το σημαντικό αυτό ζήτημα, αλλά και την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον, μπορούν να μας προβληματίσουν και να κάτσουμε να σκεφτούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε για να σώσουμε ότι μπορούμε. Τα παρακάτω ντοκιμαντέρ εξηγούν με ενδιαφέροντα τρόπο τι ακριβώς συμβαίνει και πώς ο καθένας μας έχει τη δύναμη να αλλάξει το μέλλον.
Our Planet (Ο πλανήτης μας)
Τέσσερα χρόνια προετοιμασίας χρειάστηκαν για αυτό το πρωτοποριακό πρότζεκτ, που ονομάζεται «Ο πλανήτης μας» και που γυρίστηκε σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις ηπείρους. Αποτελείται από 8 επεισόδια που παρουσιάζουν μερικά από τα ζώα υπό εξαφάνιση αλλά και τους πιο εύθραυστους βιότοπους του πλανήτη, αποκαλύπτοντας ένα εκπληκτικό θέαμα της άγριας ζωής και τοπία που μπορεί να μην έχεις ξαναδεί ποτέ. Κάθε επεισόδιο σου επιτρέπει να εξερευνήσεις διάφορα μέρη του φυσικού μας κόσμου -από τροπικές ζούγκλες μέχρι παγωμένες περιοχές- και εξηγεί τον βαθμό στον οποίο ο άνθρωπος έχει επηρεάσει κάθε ένα από αυτά. Το σημαντικό μήνυμα που περνάει είναι πως είμαστε η πρώτη γενιά, η οποία ξέρει ότι καταστρέφουμε τον κόσμο και μπορεί να είμαστε οι τελευταίοι που μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό.
*Η δεύτερη σεζόν έρχεται στις 14 Ιουνίου στο Netflix
Chasing Coral (Κυνηγώντας Κοράλλια)
Το Chasing Coral παρακολουθεί την παγκόσμια εξαφάνιση των κοραλλιογενών υφάλων, ενός κρίσιμου οικοσυστήματος για τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής. Είναι μια άλλη άσχημη αλήθεια το γεγονός ότι τα κοράλλια θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εντελώς σε 30 χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Jeff Orlowski μιλά για την εξαφάνιση των παγετώνων και αφηγείται το ταξίδι που κάνει μια ομάδα ερευνητών, που προσπαθεί να καταγράψει τη λεύκανση των κοραλλιών στις θάλασσες που θερμαίνονται. Επαναλαμβάνεται, βέβαια, ξανά και ξανά ότι υπάρχει λύση σε αυτή την κρίση: Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα, αφού οι εύθραυστοι ωκεανοί θερμαίνονται, με αποτέλεσμα η ολική καταστροφή των υφάλων να είναι μονόδρομος.
David Attenborough: A Life on Our Planet (Ντέιβιντ Ατένμπορο: Η ζωή στον πλανήτη μας)
“Είμαι ο David Attenborough και είμαι 93 ετών”. Έτσι αρχίζει το πιο πρόσφατο (και ενδεχομένως τελευταίο) ντοκιμαντέρ που φέρει το όνομά του, καθώς ο διάσημος Άγγλος παραγωγός ντοκιμαντέρ γύρω από το φυσικό περιβάλλον και την άγρια φύση, κοιτάζει στην κάμερα και συστήνεται εκ νέου. Ο Attenborough είναι εδώ για να δώσει μια αυστηρή προειδοποίηση ότι ο χρόνος τρέχει για τον πλανήτη και ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα. Το ντοκιμαντέρ περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ο γρήγορος ρυθμός της ανθρώπινης προόδου έχει οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατανάλωση των φυσικών πόρων, επισημαίνοντας πως καταστρέφουμε σε συντριπτικό βαθμό την άγρια φύση. Το κυρίαρχο μήνυμα είναι ότι δεν είναι ακόμα πολύ αργά αν δράσουμε τώρα και καθώς το ντοκιμαντέρ φτάνει στο τέλος του, παρουσιάζεται μια εικόνα ενός μελλοντικού κόσμου, όπου η κοινωνία έχει επιτέλους επιτύχει την αρμονία με τη φύση.
A Plastic Ocean (Πλαστικός Ωκεανός)
Το A Plastic Ocean είναι ένα ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Αυστραλός δημοσιογράφος Craig Leeson και διερευνά τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει το πλαστικό στο περιβάλλον μας, ιδίως στη θαλάσσια ζωή. Η ταινία παρουσιάζει μερικά πανέμορφα πλάνα από το θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πλάνα από τις μολυσμένες πόλεις και τις χωματερές, που είναι γεμάτες πλαστικά σκουπίδια. Η αντιπαράθεση μεταξύ αυτών των εικόνων στέλνει το μήνυμα ότι οι πράξεις και οι επιλογές μας μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τον πλανήτη. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, δίνονται συνεντεύξεις από ειδικούς για να παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με ορισμένα από τα προβλήματα που προέρχονται από το πλαστικό.
Seaspiracy (Ψαρεύοντας απαντήσεις)
Η ταινία Seaspiracy, που γυρίστηκε από την ομάδα πίσω από τη βραβευμένη ταινία Cowspiracy του 2014, την οποία υποστήριξε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, εστιάζει στον Βρετανό σκηνοθέτη Ali Tabrizi, ο οποίος είναι λάτρης της θαλάσσιας ζωής. Ο Ali Tabrizi έχει βάλει στόχο να ρίξει φως στις επιζήμιες και σχεδόν μη αναστρέψιμες πρακτικές που καταστρέφουν τα οικοσυστήματα του πλανήτη. Το 90λεπτο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ είναι μια σκληρή υπενθύμιση των αρνητικών επιπτώσεων της εμπορικής αλιείας και θίγει όλες τις πτυχές της, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας των καρχαριών και των φαλαινών για τα οικοσυστήματά μας, των επιπτώσεων των μικροπλαστικών, της ιχθυοκαλλιέργειας και της υπεραλίευσης.
Kiss the Ground (Φίλα το Χώμα)
Το Kiss the Ground έρχεται από τους σκηνοθέτες Joshua Tickell και Rebecca Harrell Tickell, οι οποίοι στο ενεργητικό τους περιλαμβάνουν κι άλλα ντοκιμαντέρ κοινωνικής συνείδησης, όπως το «The Big Fix» και το «Pump». Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην αναγεννητική γεωργία ως μέσο απομάκρυνσης από τις τρέχουσες, καταστροφικές για το κλίμα πρακτικές όπως η εργοστασιακή κτηνοτροφία, η χρήση φυτοφαρμάκων και ορυκτών καυσίμων. Ουσιαστικά, μας εξηγεί πως το χώμα της Γης μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη τη σωτηρία του πλανήτη, δίνοντας ένα αισιόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Την αφήγηση έχει αναλάβει ο ηθοποιός Woody Harrelson καθώς και πολλοί vegan ακτιβιστές και καλλιτέχνες.
Brave Blue World (Ένας γενναίος μπλε κόσμος: Η κρίση του νερού)
Η κρίση του νερού δεν είναι επικείμενη ή επερχόμενη. Είναι μια πραγματικότητα εδώ και τώρα. Το ντοκιμαντέρ εξερευνά καινοτομίες από τις 5 ηπείρους, από την επαναχρησιμοποίηση ως την παραγωγή ενέργειας, για το χτίσιμο ενός μέλλοντος αειφόρων υδάτινων πόρων. Μας ταξιδεύει από την Κένυα μέχρι τη Σιγκαπούρη, την Καλιφόρνια και το Σικάγο, όπου οι κάτοικοι εκεί έχουν αναπτύξει καινοτόμες ιδέες που μπορούν να δώσουν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα. Βασικοί αφηγητές ο Matt Damon, και ο Liam Neeson.