Περνάμε τελικά μια κρίση με το Netflix;
Όλα όσα μας προβληματίζουν και -λίγο- μας εκνευρίζουν στην streaming πλατφόρμα. Εσύ ταυτίζεσαι;
- 28/08/2022
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Οι streaming πλατφόρμες έχουν μπει εδώ και αρκετό καιρό για τα καλά στη ζωή μας. Πολύ πριν τον covid, αλλά πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια του covid, το περιεχόμενό τους αποτέλεσε μια σανίδα σωτηρίας από την καθημερινότητά μας και δικαιολογημένα: Μπόλικες επιλογές, με κλασικές αγαπημένες, αλλά και νέες σειρές ή ταινίες, όλες τοποθετημένες στις διαδικτυακές βιβλιοθήκες μας! Παρά τα πολλά θετικά -γιατί υπάρχουν βεβαίως κι αυτά- σήμερα καταγράφουμε αυτά που, ειδικά τον τελευταίο καιρό, μας προβληματίζουν και μας ξενερώνουν κάπως στην πλατφόρμα του Netflix, που είναι και η πιο δημοφιλής στην Ελλάδα.
Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, που προβληματίζει τους περισσότερους subscribers των streaming υπηρεσιών, είναι το γεγονός ότι πολλές σειρές κάνουν μεγάλες παύσεις και χρειάζονται έναν ολόκληρο χρόνο -ή και περισσότερο- για να κυκλοφορήσουν τις νέες σεζόν τους. Και μεταξύ μας, ποιον δεν ενοχλεί αυτό; Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκινάς μια σειρά και κολλάς μπροστά στην οθόνη με τις ώρες, είναι ωραίο να περιμένεις με αγωνία τη συνέχεια και να αναρωτιέσαι πότε θα κυκλοφορήσουν τα νέα επεισόδια, απλά και μόνο για να πάρεις ξανά τη θέση σου μπροστά στην τηλεόραση. Ωστόσο, όταν αυτά τα νέα επεισόδια καθυστερούν τοοοόσο πολύ, υπάρχουν πια δύο πιθανότητες: Ή έχεις ξεχάσει εντελώς τα δρώμενα των τελευταίων σεζόν και χρειάζεσαι ένα καλό reminder για να ξαναμπείς στο κλίμα ή έχεις καταπιαστεί με μία νέα σειρά και το ενδιαφέρον για να παρακολουθήσεις κάποια προηγούμενη έχει χαθεί. Σε κάθε περίπτωση, το σασπένς και η ανυπομονησία σχεδόν εξαφανίζονται.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Stranger Things, η τρίτη σεζόν του οποίου κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2019 στο Netflix, ενώ η τέταρτη και πιο πρόσφατη σεζόν του έκανε πρεμιέρα μόλις πριν τρεις από μήνες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά χωρίστηκε και σε δύο μέρη: το πρώτο βγήκε τον Μάιο και το δεύτερο τον Ιούλιο του ΄22. Μπορεί η νέα σεζόν να έκανε ρεκόρ τηλεθέασης για την πλατφόρμα, αλλά όπως όλοι αναρωτιούνταν: «Ήταν απαραίτητο ένα τόσο μεγάλο κενό;».
Μία άλλη περίπτωση είναι και η σειρά εποχής The Crown, που αφηγείται την ιστορία της Βασίλισσας Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας. Παρόλο που δεν υπάρχει το αντίστοιχο σασπένς, καθώς στην προκειμένη μιλάμε για μια βιογραφική σειρά, το Crown έχει θαυμαστές από κάθε μέρος του πλανήτη, οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν πολύ παραπάνω από έναν χρόνο για να παρακολουθήσουν κάθε φορά τη συνέχεια. Η τέταρτη σεζόν κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2020, μία περίοδο κατά την οποία ο κορονοϊός μας είχε κλείσει όλους σπίτι, με αποτέλεσμα τα δέκα επεισόδια να βλέπονται μονοκοπανιά και όλο αυτό για να περιμένουμε τελικά δύο χρόνια για τον πέμπτο κύκλο της σειράς (ο οποίος αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο του 2022).
Νομίζω όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια ακριβή παραγωγή και η καθυστέρηση αυτή είναι εν μέρει κατανοητή, ωστόσο μία απογοήτευση υπάρχει.
Και τα παραδείγματα δεν τελειώνουν: Το Witcher, το Better Call Saul, το Outlander και ακόμη πολλές πολυσυζητημένες σειρές δείχνουν ότι αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Στην τελική, όμως, το θέμα είναι πόσο θα ενδιαφερθεί ο κόσμος, ώστε να παρακολουθήσει τη συνέχεια όταν η σειρά επιστρέψει;
Για ορισμένες παραγωγές, αυτό δεν αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την τηλεθέαση, καθώς οι θαυμαστές θα παρακολουθούσαν, για παράδειγμα, την τελευταία σεζόν του Stranger Things ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα χρειαζόταν για να βγει στον αέρα. Αλλά σε μια αγορά που γεμίζει όλο και περισσότερο με σειρές μεγάλου προϋπολογισμού, κάποιες από αυτές μοιραία θα χάσουν το στοίχημα.
*Και φυσικά, να τονίσω ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο με το Netflix. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες streaming πλατφόρμες.
Ας περάσουμε τώρα σε ένα άλλο θέμα, που εγώ -και είμαι σίγουρη πολλοί ακόμη- αντιμετωπίζουν όσον αφορά τις πλατφόρμες αυτές. Θα στο θέσω απλά: Σου έχει τύχει να κυλάς ατελείωτα το ποντίκι σου, σκρολάροντας ανάμεσα σε πολλές τηλεοπτικές προτάσεις που είτε δεν σε ενδιαφέρουν, είτε έχεις ήδη δει; Γιατί εγώ το παθαίνω συνέχεια και πραγματικά με εκνευρίζει, αφού φτάνω στο σημείο να περνάω τον χρόνο μου αναζητώντας κάτι αξιόλογο και στο τέλος καταλήγω να απελπίζομαι, επειδή δεν βρίσκω τίποτα να με καλύπτει. Σε έκαψα;
Μπορεί το Netflix να διαθέτει μια μεγάλη βιβλιοθήκη με ταινίες και σειρές για όλα τα γούστα, αλλά μέσα σε αυτό το χάος είναι αρκετά εύκολο να χαθείς και να μη ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Θα μου πεις, μήπως φταις εσύ που είσαι αναποφάσιστη; Θα σου πω με σιγουριά όχι, και αυτό γιατί το Netflix πλέον, εκτός από ορισμένες δυνατές προσθήκες ή μερικές κλασικά αγαπημένες παραγωγές, δεν εστιάζει ιδιαίτερα σε ένα ποιοτικό περιεχόμενο, οπότε αυτομάτως οι επιλογές σου μειώνονται.
Συμπέρασμα: Την ώρα που κι άλλες πλατφόρμες μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι του streaming, το ζήτημα είναι ποια θα καταφέρει να ξεχωρίσει και να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στους πλέον απαιτητικούς πελάτες της. Ή μήπως απλώς έχουμε ήδη φτάσει (εμείς, αλλά κυριως η ίδια βιομηχανία) στο σημείο που πρέπει και πάλι να αλλάξουμε πίστα;