Εθνικό Θέατρο: Τι θα δούμε στις σκηνές του τη νέα σεζόν
Το Εθνικό Θέατρο ξεκινά τη νέα θεατρική περίοδο 2024-2025 με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 17 νέες παραγωγές, δύο επαναλήψεις και μεγάλα ονόματα όπως ο Γιάννης Μπέζος, η Μπέτυ Αρβανίτη και ο Γιώργος Καπουτζίδης.
- 22/09/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Με τίτλο “Κόσμος Ανοιχτός”, το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2024-2025 φέρνει στη σκηνή εμβληματικά έργα παγκόσμιας δραματουργίας, νέες δημιουργίες, καθώς και τολμηρές προσωπικές αφηγήσεις. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος, στην συνέντευξη τύπου που έγινε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, παράλληλα με την ανακοίνωση της αποχώρησής του από τη θέση του, παρουσίασε ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στις αρχές της συμπερίληψης και της εξωστρέφειας, επεκτείνοντας τους πολιτιστικούς διαλόγους.
Τι θα δούμε στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου το 2024-2025
Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ
Η αυλαία της Κεντρικής Σκηνής θα ανοίξει με το “GOODBYE, LINDITA” (16/10), το οποίο επαναλαμβάνεται από την περσινή σεζόν. Στις 28 Νοεμβρίου, η πολυαναμενόμενη “Μάνα Κουράγιο” του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σκηνοθετημένη από τον Στάθη Λιβαθινό στην πρώτη του σκηνοθετική συνεργασία με το εθνικό. θα πρωταγωνιστεί στην Κεντρική Σκηνή, με την Μπέττυ Αρβανίτη στον ομώνυμο ρόλο . Τον Μάρτιο, από τις 13/3, θα παρακολουθήσουμε τον “Φάουστ” του Γκαίτε, σκηνοθετημένο από τον Άρη Μπινιάρη, σε μια παράσταση που θα δώσει έμφαση στη μουσικότητα του έργου (Πρωταγωνιστούν οι Μιχάλης Βαλάσογλου, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Στέλιος Ιακωβίδης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νάντια Κατσούρα, Μάριος Κρητικόπουλος, Μαριάννα Μαθιά, Μαρία Μαντά, Ιωάννα Μαυρέα, Λένα Μποζάκη, Άρης Νινίκας, Βασίλης Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αλεξάνδρα Χασάνι, Γιλμάζ Χουσμέν κ.ά).
Πλαγία Σκηνή του Τσίλλερ
Η Πλαγία Σκηνή θα φιλοξενήσει το νέο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη “Πού οφείλεται τόση όρεξη για ζωή”, το οποίο για πρώτη φορά σκηνοθετεί ο ίδιος, αναδεικνύοντας τη βαθιά ανθρώπινη επιθυμία για αθανασία.
Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”
Η σκηνή “Νίκος Κούρκουλος” θα φιλοξενήσει δύο ενδιαφέρουσες παραγωγές. Από τις 13/11/24, το “Στο Σώμα της” των Ελένης Ευθυμίου, Σοφίας Ευτυχιάδου και Νεφέλης Μαϊστράλη το οποίο θα διερευνήσει το γυναικείο σώμα ως χώρο καταπίεσης αλλά και απελευθέρωσης. Πρόκειται για ένα έργο που είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση καθώς η δημιουργική ομάδα αποτελείται μόνο απο γυναίκες, ωστόσο η θεματολογία και τα μηνύματα του απευθύνονται σε όλα τα φύλα. Στις 7/2/25, ο Γιάννης Μόσχος θα παρουσιάσει τη νέα του σκηνοθεσία “Η Κληρονομιά μας” του Μάθιου Λόπεζ, ένα έργο για τις ζωές των ομοφυλόφιλων ανδρών και τα κοινωνικά ζητήματα που τους αφορούν. Σημειώνεται ότι η παράσταση θα παίζεται σε δύο μέρη, τα οποία οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν είτε δύο διαφορετικές μέρες είτε κάθε Κυριακή σε ενιαία παράσταση (Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι Γιώργος Ζιάκας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Γιώργος Μακρής, Στέφανος Μουαγκιέ, Κώστας Μπερικόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Νικούλι, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Χριστοδούλου)
Θέατρο REX
Το “Σχολείο των Γυναικών” του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Μυλωνά, θα κάνει πρεμιέρα στις 30/10/24 στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» (Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Στέλιος Ιακωβίδης, Μάγδα Καυκούλα, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιάννης Μπέζος, Κατερίνα Πατσιάνη, Ελίνα Ρίζου, Δρόσος Σκώτης, Γιώργος Τζαβάρας, Αινείας Τσαμάτης), ενώ τον Ιανουάριο του 2025 το θέατρο REX αναμένεται κλείσει μέχρι και τα τέλη του έτους για εκτενή ανακαίνιση της σκηνής.
Θέατρο Χώρος
Από τις 20/11/24, ο “Τελευταίος Ασπροκόρακας” του Αλέξη Σολομού θα ανεβεί στη σκηνή του Θεάτρου Χώρος, σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου (Παίζουν με αλφαβητική σειρα: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Γιάννης Αναστασάκης, Χριστίνα Θύμη, Στέργιος Κοντακιώτης, Δήμητρα Κούζα, Μάξιμος Μουμούρης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αγορίτσα Οικονόμου, Σωτήρης Τσακομίδης, Μαρία Χάνου), ενώ στις 5/2/25, η Κατερίνα Μαυρογεώργη θα παρουσιάσει τη νέα σπαρταριστή κωμωδία “Καρυάτιδα!” του Γιώργου Καπουτζίδη που επικεντρώνεται στις κωμικοτραγικές καταστάσεις στις οποίες μπλέκεται ιστορικά η Ελλάδα (Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Στέλιος Ξανθουδάκης, Σωτήρης Μανίκας, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Πανάδης, Δρόσος Σκώτης, Μαρία Φιλίνη)
Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών
Η Πειραματική Σκηνή θα αναδείξει νέους δημιουργούς, στη σκηνή «Κατίνα Παξινού» του θεάτρου REX, με έργα όπως η “Λυγερή” του Ανδρέα Καρκαβίτσα (24/10/24) και το “ΜΑ ΓΚΡΑΝ’ΜΑ” (12/12/24), ένα ταξίδι στην παιδική ηλικία και παράλληλα μια αναζήτηση και ένα προβληματισμός για το γήρας και το χρόνο που περνάει. Η υπεύθυνη της σκηνής Ελένη Ευθυμίου αναφέρει πως “Αυτή τη χρονιά, έχοντας ως κοινή αφετηρία μία δυναμική απάντηση στο ερώτημα «γιατί σήμερα;», θα παρακολουθήσουμε τις φωνές τεσσάρων νέων, ταλαντούχων καλλιτεχνών που βρίσκονται στα πολύ πρώτα τους βήματα και πειραματίζονται με πάθος και ορμή, φέρνοντας στη σκηνή ετερόκλητες, ως προς το πρωτογενές τους υλικό, παραστάσεις. Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σύγχρονες, πρωτότυπες αναγνώσεις της κλασικής δραματουργίας, της ελληνικής μυθιστοριογραφίας, αλλά και δραματουργίες που εκκινούνται από την προσωπική αφήγηση και τη μυθολογία”.
Σχολείον της Αθήνας» – Ειρήνη Παπά
Aπό τις 26/2/25 ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος παρουσιάζει μια νέα εκδοχή του έργου του Ίψεν, “Εχθρός του Λαού” τοποθετημένη στην Ελλάδα του σήμερα, ενώ την άνοιξη (14/5/25), ο Ουίτσι θα παρουσιάσει μια ιδιαίτερη εκδοχή του αρχαίου μύθου της Πανδώρας, σε μια εικαστική παράσταση που αξιοποιεί την τεχνική του θεατρικού κλόουν αλλά και στοιχεία τελετουργίας.
Πλούσιο πρόγραμμα και για το Μικρό Εθνικό
Για τη σεζόν 2024-2025, το Μικρό Εθνικό, ο αγαπημένος καλλιτεχνικός χώρος για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, επιστρέφει με ένα πλούσιο ρεπερτόριο που δίνει έμφαση στις θεμελιώδεις έννοιες της σύνδεσης και της σύνθεσης. Κάθε παραγωγή αγγίζει διαφορετικές θεματικές, από την ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα μέχρι τις προσωπικές εμπειρίες και προκλήσεις της σύγχρονης ζωής, πάντα με στόχο τη δημιουργία γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στις γενιές.
Η υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού, Μαρία Μαγκανάρη, δήλωσε πως η νέα σεζόν είναι σχεδιασμένη να φέρει το κοινό πιο κοντά, αντλώντας έμπνευση από το παρελθόν και αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του παρόντος για να προετοιμάσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον.
Στην Παιδική Σκηνή, στο Θέατρο Rex – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», θα παρουσιαστεί η παράσταση “Τα Γενέθλια” της Ζωρζ Σαρή (διασκευή και σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου). Η παράσταση αυτή αποτελεί φόρο τιμής στα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, φωτίζοντας την ιστορία της Ελλάδας και δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές στιγμές του παρελθόντος μέσα από μια διαδραστική θεατρική εμπειρία.
Από τον Ιανουάριο του 2025, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Κτήριο Τσίλλερ – Αίθουσα Εκδηλώσεων την παράσταση “Ο Νιλς Χόλγκερσον, η Λιλίκα και τα τέσσερα Πι” (κείμενο και σκηνοθεσία: Ηλίας Κουνέλας). Πρόκειται για μια συγκινητική αφήγηση που αντλεί έμπνευση από το ταξίδι της ζωής, εστιάζοντας στη μετάβαση από την παιδική ηλικία στο γήρας και την αξία της σύνδεσης μεταξύ διαφορετικών γενεών.
Στην Εφηβική Σκηνή, στο Θέατρο Rex – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», από τον Νοέμβριο του 2024, θα ανέβει η παράσταση “Μετά το Πάρτι” της Μαρίας Ζαβάκου, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου. Η παράσταση αυτή καταπιάνεται με τη βία του διαδικτύου, ένα φλέγον ζήτημα που αφορά όλους τους εφήβους και τους γονείς τους, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις της ψηφιακής πραγματικότητας και το πόσο εύκολα μπορεί να γίνει η φυλακή της σύγχρονης ζωής.
Φέτος, για πρώτη φορά, οι θεατρικές παραγωγές του Μικρού Εθνικού πλαισιώνονται από ανοιχτά εργαστήρια. Η ομάδα των εμψυχωτών και θεατροπαιδαγωγών του Μικρού Εθνικού εμπλουτίστηκε με 20 νέα μέλη, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του θεάτρου για περισσότερη δημιουργική συμμετοχή. Τα 51 εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεατρικών τεχνικών και πρακτικών, ενσωματώνοντας σύγχρονες μεθόδους καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, που έχουν στόχο να προωθήσουν τη δημιουργικότητα και την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στο θεατρικό έργο.
Συμπαραγωγές και συνεργασίες
Οι φετινές συμπαραγωγές του Εθνικού Θεάτρου αναδεικνύουν τη βαθιά ανάγκη για συνεργασία και δημιουργικό διάλογο. Από τις 14 Δεκεμβρίου 2024, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα φιλοξενήσει μια μοναδική παραγωγή μουσικού θεάτρου που βασίζεται στην αληθινή ιστορία του πλοίου «Ματαρόα». Η παράσταση, σε μουσική του Νίκου Κυπουργού και του Θοδωρή Αμπαζή, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, προσφέρει μια μυθοπλαστική προσέγγιση σε αυτό το ιστορικό γεγονός, συνδυάζοντας μουσική και θέατρο για να δημιουργήσει μια εμπειρία που συγκινεί και εμπνέει.
Από τις 19 Φεβρουαρίου 2025, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου, η σκηνοθέτης Μαρία Μαγκανάρη θα φέρει στη σκηνή το έργο “PHILOXENİᾹ” της Αλεξάνδρας Κ*. Το έργο αναδεικνύει την έννοια της φιλοξενίας με σύγχρονη ματιά, επανεξετάζοντας τη σημασία της στη σημερινή κοινωνία. Η επιλογή της Μαγκανάρη να σκηνοθετήσει αυτό το έργο δείχνει τη δέσμευσή της στη διερεύνηση ανθρώπινων σχέσεων και κοινωνικών αξιών μέσα από το θέατρο.
Επιπλέον, από τις 21 Νοεμβρίου 2024, στο Θέατρο Χώρα θα παρουσιαστεί σε επανάληψη η παράσταση “Γραμμή του ορίζοντος” του Χρήστου Βακαλόπουλου. Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Παύλου, ενός από τους αριστούχους του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, το έργο επιστρέφει στη σκηνή για να συναρπάσει ξανά το κοινό με την ιδιαίτερη αφηγηματική του προσέγγιση.
Στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών συνεργασιών, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ παρουσιάζει την έκθεση Space of Togetherness στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου «Σχολείον της Αθήνας» – Ειρήνη Παπά. Η έκθεση, η οποία διαρκεί από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2024, προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει τη σύνδεση μεταξύ των ατόμων και των κοινωνιών μέσα από τη σύγχρονη τέχνη.