Η Αργυρώ Χιώτη νέα «Καλλιτεχνική Διευθύντρια» του Εθνικού Θεάτρου

Η Αργυρώ Χιώτη, σκηνοθέτις και δραματουργός, ανέλαβε τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Θεάτρου για την επόμενη τριετία, κατόπιν θετικής εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής.
- 07/02/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
Η Αργυρώ Χιώτη, σκηνοθέτις και δραματουργός, αναδείχθηκε νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, σε συνέχεια της ανοιχτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής, η οποία συγκροτήθηκε με την ΥΠΠΟ/569803/24.12.2024 απόφαση της Υπουργού και του Υφυπουργού Πολιτισμού.
Την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής συγκρότησαν οι εξής:
- Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πρόεδρος της Επιτροπής)
- Γιάννης Μπέζος, ηθοποιός, σκηνοθέτης,
- Φιλαρέτη Κομνηνού, ηθοποιός
- Νίκος Χατζόπουλος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, αρχιτέκτων
- Πρόδρομος Τσινικόρης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, δραματουργός
Η Αργυρώ Χιώτη εργάζεται στην Ελλάδα και τη Γαλλία ως σκηνοθέτις, ηθοποιός και καθηγήτρια Θεάτρου. Αποφοίτησε ως ηθοποιός από την πρώτη Δραματική Σχολή «Μορφές» του Θεάτρου «Εμπρός» (2000) και είναι κάτοχος πτυχίου Θεατρικών Σπουδών και μεταπτυχιακού τίτλου (Master 2) στη σκηνοθεσία και τη δραματουργία (“Theorie et Pratique des Arts”) από το Πανεπιστήμιο της Provence, στη Γαλλία (2006). Το 2006 συν-ίδρυσε τη θεατρική ομάδα VASISTAS, με δραστηριότητα αρχικά στη Γαλλία και έπειτα στην Ελλάδα. Η εργογραφία της περιλαμβάνει κλασικά κείμενα, σύγχρονες θεατρικές γραφές, αλλά και έργα στα όρια των τεχνών. Μέσα από τις παραστάσεις της που ταξιδεύουν σταθερά στο εξωτερικό και άλλες συνεργασίες, διατηρεί μία ενεργή και δημιουργική σχέση με σημαντικές ευρωπαϊκές σκηνές και θεατρικούς οργανισμούς (όπως τα Théâtre des 13 Vents, Théâtre de la Bastille, Théâtre Liberté -Chateauvallon, Comédie des Reims).
Οι πιο πρόσφατες σκηνοθεσίες της είναι το “Αναψυκτήριο” στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα “Μεγάλα και Μικρά Πλοία” του Ευθύμη Φιλίππου (2023) για την Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο “Ερωτόκριτος” του Βιτσέντζου Κορνάρου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο “Χαλεπάς” του The Boy, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (συμπαραγωγή με το το Emilia Romagna Teatro Fondazione της Ιταλίας), οι “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το “Νερό της Κολωνίας” του Ευθύμη Φιλίππου στο Εθνικό Θέατρο.