«Η Κληρονομιά μας»: Η επική 6ωρη παράσταση του Εθνικού είναι μια θεατρική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις
Μια παράσταση-εμπειρία με επιλογή παρακολούθησης σε δύο μέρες ή σε ενιαία παράσταση: Το βραβευμένο έργο, που εξερευνά την ανάγκη για αγάπη και αποδοχή, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Εθνικό Θέατρο, υπό την ιδιαίτερη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Μόσχου.
- 26/01/2025
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
Το πολυβραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ «Η Κληρονομιά μας» κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα, στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Κτηρίου Τσίλλερ. Σε μετάφραση και σκηνοθεσία του απερχόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Μόσχου, η παράσταση προσφέρει μια συγκλονιστική θεατρική εμπειρία, εξερευνώντας βαθιά ανθρώπινα θέματα και θίγοντας ζητήματα πιο επίκαιρα απο ποτέ.
Ο Γιάννης Μόσχος, ολοκληρώνοντας τον κύκλο του στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, αναλαμβάνει τον ρόλο του σκηνοθέτη σε μια σεζόν που, όπως είχε πει ο ίδιος στην παρουσίαση ρεπερτορίου του Εθνικού, θέτει το ερώτημα «τι ρόλο μπορεί να παίξει το θέατρο σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα που ζούμε». Για να απαντήσει στο ερώτημα, «δανείστηκε» μια φράση από το έργο που επέλεξε να σκηνοθετήσει, λέγοντας: «Ίσως το θέατρο, λοιπόν, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα καταφύγιο, ένα άσυλο, ένα μέρος ίασης και υπενθύμισης του πόνου, της απώλειας αλλά και του μεγαλείου της ζωής».
Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ε. Μ. Φόρστερ «Επιστροφή στο Χάουαρντς Έντ», το έργο επαναπροσδιορίζει τις έννοιες της αγάπης, της ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης, εστιάζοντας στη ζωή μιας παρέας ομοφυλόφιλων ανδρών στη Νέα Υόρκη του τέλους της δεκαετίας του 2010. Τρεις γενιές συνυπάρχουν: αυτή που ανδρώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, η μετέπειτα γενιά της δεκαετίας του 1980, η οποία μεγάλωσε μέσα στην καρδιά της επιδημίας του AIDS, και η σημερινή γενιά ανδρών. Ο Μάθιου Λόπεζ δίνει φωνή στις τρεις γενιές ανδρών που συνυπάρχουν στη σκηνή, ενώ ο ίδιος ο Φόρστερ εμφανίζεται επί σκηνής, για να «βοηθήσει» τους ήρωες να αφηγηθούν τις ιστορίες τους.
Η παράσταση φωτίζει τη διαδρομή της LGBTQI+ κοινότητας μέσα από την ιστορία, αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για το δικαίωμα στην αγάπη. Με βαθιά ειλικρίνεια και συναισθηματική ένταση, ο Λόπεζ εξετάζει θέματα όπως ο έρωτας, η απώλεια, η οικογένεια και η ατομική ευθύνη που αγγίζουν όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου και προσανατολισμού. Η διεθνής αναγνώριση του έργου είναι εντυπωσιακή, με βραβεία όπως το Ολιβιέ 2019 και το Τόνι 2020, που το καθιστούν ορόσημο στη σύγχρονη θεατρική σκηνή. Μάλιστα, ο Μάθιου Λόπεζ ήταν ο πρώτος συγγραφέας λατινικής καταγωγής που έλαβε αυτήν τη διάκριση.
Εκτός από την ιδιαίτερα επίκαιρη και δυνατή θεματολογία, όμως, το έργο χαρακτηρίζεται και απο σκηνοθετική ιδιαιτερότητα καθώς η παράσταση παρουσιάζεται σε δυο μέρη με διάρκεια σχεδόν τρεις ώρες το καθένα, καλώντας τους θεατές να παρακολουθήσουν το Α’ μέρος και αφού το επεξεργαστούν να επιστρέψουν μια άλλη μέρα για τη θέαση του Β’ μέρους. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα κάθε Κυριακή οι θεατές να παρακολουθήσουν και τα δύο μέρη μαζί, σε μια ενιαία παράσταση με διάρκεια έξι ώρες και διάλειμμα 45 λεπτών ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη πράξη.
Η παράσταση περιέχει γυμνό και προτείνεται για θεατές άνω των 15 χρόνων.
Διάρκεια Παράστασης
Α’ Μέρος: 2 ώρες και 45 λεπτά (με διάλειμμα 15 λεπτών)
Β’ Μέρος: 2 ώρες και 50 λεπτά (με διάλειμμα 15 λεπτών)
Ενιαία παράσταση: 6 ώρες και 10 λεπτά (με δύο διαλείμματα 15 λεπτών και ένα διάλειμμα 45 λεπτών μεταξύ Α’ και Β’ Μέρους)
Πληροφορίες Παραστάσεων
Έναρξη παραστάσεων: 13 Φεβρουαρίου
Α’ Μέρος: Τετάρτη & Παρασκευή, 20:00 | Β’ Μέρος: Πέμπτη & Σάββατο, 20:00 | Ενιαία παράσταση (Α και Β μέρος): Κυριακή, 17:00
Προπώληση: ticketservices.gr
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Ζιάκας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Γιώργος Μακρής, Στέφανος Μουαγκιέ, Κώστας Μπερικόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Νικούλι, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Χριστοδούλου
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδη
Σχεδιασμός βίντεο: Νίκος Πάστρας
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Δραματολόγος παράστασης: Έρι Κύργια
Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστιάννα Δημητρά
Βοηθός σκηνογράφου: Κυριακή Φόρτη
Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Βοηθός φωτιστή: Ιφιγένεια Γιαννιού
Σχεδιασμός κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Olga Faleichyk
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Βίντεο: Νίκος Πάστρας