Τέσσερις κωμωδίες του Σαίξπηρ στο Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ
Τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές και διασκεδαστικές κωμωδίες του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με θέμα τον έρωτα, την πλάνη και την έμφυλη ταυτότητα, αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν σκηνικά τέσσερις σκηνοθέτιδες/-ες της νεότερης γενιάς στο πλαίσιο των Παραβάσεων, του Θεατρικού Αναλογίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Το πρόγραμμα παραστάσεων
- 04/11/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επανέρχονται για έκτη συνεχή χρονιά στον Φάρο με τον γενικό τίτλο «Αγάπης Αγώνες» και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου. Τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές και διασκεδαστικές κωμωδίες του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (Αγάπης αγώνας άγονος, Δωδέκατη νύχτα, Η κωμωδία των παρεξηγήσεων, Το ημέρωμα της στρίγγλας) με θέμα τον έρωτα, την πλάνη και την έμφυλη ταυτότητα, αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν σκηνικά τέσσερις σκηνοθέτιδες/-ες της νεότερης γενιάς (Μάνος Βαβαδάκης, Εύα Βλασσοπούλου, Κατερίνα Γιαννοπούλου, Άρης Μπαλής) -πρόσωπα που, ενώ διακρίνονται για την προσωπική μέθοδο και ματιά τους, τις/τους ενώνει η αγάπη για τα κείμενα και ο γόνιμος πειραματισμός με τον σκηνικό λόγο. Οι φετινές Παραβάσεις θα στηριχτούν σε ένα διευρυμένο ensemble νέων ηθοποιών που θα εναλλάσσονται εντός του ρεπερτορίου, ενώ τις μεταφράσεις υπογράφουν σημαντικοί/-ές ποιητές/-ήτριες και μεταφραστές/-άστριες (Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Διονύσης Καψάλης, Στρατής Πασχάλης, Νίκος Χατζόπουλος). Οι Παραβάσεις πραγματοποιούνται και φέτος χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου η σειρά εγκαινιάζεται με δύο παραστάσεις (στις 14.00 και στις 17.00) του έργου στο οποίο οφείλει τον τίτλο της. Ο Άρης Μπαλής σκηνοθετεί το εμβληματικό Αγάπης αγώνας άγονος σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και διασκευή Έκτορα Λυγίζου. Όπως σημειώνει ο Έκτορας Λυγίζος «ο κόσμος της σαιξπηρικής κωμωδίας είναι ένας κόσμος γεμάτος εξωφρενικές πλοκές, πάλη των φύλων, πάλη της λογικής με το συναίσθημα, ατέλειωτες παρεξηγήσεις, παράφορο έρωτα, ήρωες και ηρωίδες που ψάχνουν εναγωνίως την ταυτότητά τους και το άλλο τους μισό, ευφυή λογοπαίγνια, επικές λογομαχίες, ειρωνεία της τύχης και του ίδιου του ποιητή, αίσιες εκβάσεις, αλλά και μπόλικο σκοτάδι». Αυτόν τον κόσμο θα μας συστήσουν οι ηθοποιοί, Βαγγέλης Αμπατζής, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Κατερίνα Πατσιάνη, Ιωάννα Πιατά, Ιάσονας Στασινός και Αρετή Τίλη.
Άρης Μπαλής
Ο Άρης Μπαλής γεννήθηκε στην Πάτρα και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 2012. Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε παραστάσεις των Έκτορα Λυγίζου, Δημήτρη Καραντζά, Ακύλλα Καραζήση, Γιάννη Χουβαρδά, Γιώργου Κουτλή, Δημήτρη Τάρλοου, Αλέξανδρου Ευκλείδη, Blitz, Konstantin Bogomolov, Ludovic Lagarde, Έφης Θεοδώρου, Λίλλυς Μελεμέ, Νατάσας Τριανταφύλλη, Αργυρώς Χιώτη, Γιώργου Σκεύα, Δημήτρη Ξανθόπουλου, Δημήτρη Αγαρτζίδη και άλλων σε έργα ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου και σε διοργανώσεις και θέατρα όπως Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Νέα Σκηνή – Λευτέρης Βογιατζής, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Θέατρο Πόρτα, Θέατρο Πορεία, Εθνική Λυρική Σκηνή, Festival d’ Avignon και άλλα. Το 2018 με τον Παναγιώτη Εξαρχέα και με τον Κορνήλιο Σελαμσή δημιούργησαν από κοινού την παράσταση Συστημένο, που παρουσιάστηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και αργότερα στην Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού και το 2019 σκηνοθέτησε την παράσταση Νεολιθική Νυχτωδία στην Κρονστάνδη του Νίκου Καρούζου στο Bios.
INFO
Κυριακή 13 Νοεμβρίου | 14.00 και 17.00 | Φάρος ΚΠΙΣΝ
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Αγάπης αγώνας άγονος
Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης
Διασκευή: Έκτορας Λυγίζος
Σκηνοθεσία: Άρης Μπαλής
Ηθοποιοί: Βαγγέλης Αμπατζής, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Κατερίνα Πατσιάνη, Ιωάννα Πιατά, Ιάσονας Στασινός, Αρετή Τίλη.
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 12€, μειωμένο 8€
Προπώληση:
Ηλεκτρονικά στο site ticketservices.gr
Τηλεφωνικά στο 210 7234567 (Ticket Services)
Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)
Στην παράσταση στις 17.00 θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα snfcc.org/ekdiloseis/paravaseis καθώς και στις σελίδες στα social media @SNFCC.