3 μυθιστορήματα που μας ταξιδεύουν στη ελληνικά νησιά
Το να διαβάζεις ελληνική λογοτεχνία το καλοκαίρι έχει μια γλυκιά νοσταλγική αίσθηση, γι'αυτό ξεχωρίσαμε τρια μυθιστορήματα που μας ταξιδεύουν σε αγαπημένα ελληνικά νησιά.
- 17/08/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Ένα ταξίδι στα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι είναι πάντα καλή ιδέα, είτε γίνει κυριολεκτικά, είτε παραμείνει νοερό, στη φαντασία μας.
Ξεχωρίσαμε τρια ελληνικά μυθιστορήματα που καταφέρνουν περίφημα να μας ταξιδέψουν σε διαφορετικά νησιά, αναδεικνύοντας την ιστορία, τα τοπία αλλά και τα συναισθήματα των ηρώων, που κι αυτοί με τη σειρά τους διανύουν το δικό τους ταξίδι στη ζωή.
Μικρά Αγγλία, Ιωάννα Καρυστιάνη, Εκδόσεις Καστανιώτη
Ένα βιβλίο που δε χρειάζεται συστάσεις. Η ομώνυμη ταινία που κυκλοφόρησε το 2014 σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη, αγαπήθηκε και συγκίνησε όσο καμία άλλη για την πλοκή της, που αν και φανταστική θα μπορούσε εύκολα να είναι αληθινή, αλλά και για τα αμέτρητα συναισθήματα που προκάλεσε στους θεατές.
Παρόλο που μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, πάντα θα πιστεύω ότι τα βιβλία έχουν κάτι το ξεχωριστό. Έτσι, όσο και αν η ταινία κατάφερε με επιτυχία να μεταφέρει το κλίμα της εποχής, την ιστορία, τις παραδόσεις και κυρίως τα συναισθήματα χαράς αλλά κυρίως σπαραγμού, το βιβλίο πάντα δίνει μια πολύπλευρη και πιο γεμάτη απεικόνιση των χαρακτήρων, τους οποίους μπορείς να πλάσεις στο μυαλό σου όπως εσύ θέλεις.
Για αυτούς που έχουν δει τη Μικρά Αγγλία, και τους άρεσε, ίσως το βιβλίο αποτελέσει μια νέα ανακάλυψη, μια εμβάθυνση ιστορική αλλά και συναισθηματική σε έναν κόσμο που τους συγκλόνισε. Για αυτούς που την είδαν αλλά δεν τους άρεσε, ίσως διαβάζοντας το βιβλίο να καταλάβουν το νόημά της και τη σημασία του έργου με περισσότερη ησυχία και νηφαλιότητα. Για αυτούς που δεν έχουν δει την ταινία, συνιστώ να ξεκινήσουν από το βιβλίο, ώστε να απολαύσουν στο έπακρο αυτήν τη βαθιά συναισθηματική (και μελαγχολική) ιστορία, αναπλάθοντας την κοινωνία της Άνδρου στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα με τα «μάτια» του δικού τους νου.
Ανεμώλια, Ισίδωρος Ζουργός, Εκδόσεις Πατάκη
«Ανεμώλια στη γλώσσα του Ομήρου είναι τα λόγια του ανέμου, τα μάταια, τα ανώφελα. Σ’ αυτό το μυθιστόρημα που το διατρέχει μια συνεχής συνομιλία με τον ομηρικό κόσμο, ανεμώλια είναι η διαφυγή από τον κόσμο της αρσενικής απελπισίας»
Εν ολίγοι, ένα βιβλίο για όσα λένε οι άνδρες μεταξύ τους, όμως δεν είναι τόσο απλό. Μια παρέα παιδικών φίλων έχοντας περάσει πλέον και την τρίτη δεκαετία της ζωής τους δραπετεύει από την καθημερινότητα με ένα ιστιοπλοϊκό στην αρχή του καλοκαιριού. Ο προορισμός τους, τυπικά γνωστός, αλλά ψυχικά άγνωστος. Θα έλεγε κάποιος πως παρόλο που ταξιδεύουν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο ψάχνουν την «Ιθάκη» τους ή το «Νησί της προηγούμενης ημέρας» του Umberto Eco.
Στην πορεία μιλούν, γελούν, αλλά κυρίως φιλοσοφούν αναζητώντας το πραγματικό νόημα της ζωής. Ο Ισίδωρος Ζουργός, με μια γερή δόση ειρωνίας γράφει την ένα ομηρικό έπος της καθημερινότητας, χωρίς φυσικά να έχει κάποια αξίωση οι ήρωές του να κερδίσουν κάποιον πόλεμο…ίσως μόνο κάποια ωράια Ελένη. Μια ιστορία απλή και ουσιαστική, που αποπνέει χαρμολύπη και σίγουρα έχει μια δόση από «Ας περιμένουν οι γυναίκες».
Η γάτα του πορτοβέκιο, Μαρία Στράνη-Ποτς, Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βορινό ψαράδικο χωριό της Κέρκυρας τη δεκαετία του 50′, μια γάτα που παρατηρεί τα πάντα και μπλέκεται στα πόδια των κατοίκων που ζουν ο καθένας τη δική του «δράμα», σε μια εποχή γεμάτη στερεότυπα, πειθαρχία, εκτελέσεις, βία, φτώχια και όνειρα.
Μην θεωρήσεις ότι πρόκειται για ένα βιβλίο θλιβερό ή απαισιόδοξο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν όλα αυτά, τα μικρά και μεγάλα γεγονότα στις ζωές των κατοίκων του Πορτοβέκιο τα βλέπουμε μέσα από τα μάτια μιας γάτας; Αυτό το βιβλίο είναι στην πραγματικότητα μια ματιά στη ζωή των ανθρώπων, στα συναισθήματα και στις συμπεριφορές που όσο και αν έχουν αλλάξει τα πράγματα και οι κοινωνικές συνθήκες ακόμα μας επηρεάζουν και τα βρίσκουμε μπροστά μας. Αν αγαπάς τα ψυχογραφήματα και τα ιστορικά μυθιστορήματα που μέσα από τις καθημερινές ιστορίες σε βάζουν στο κλίμα μιας άλλης εποχής και σου δίνουν ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία αξίζει να το διαβάσεις.
Εκτός αυτού, η Μαρία Στράνη-Πότς είναι μια συγγραφέας που φημίζεται για τη ζωηρή απεικόνιση της πραγματικότητας με απλότητα, γρήγορη ροή και ελαφρότητα.