10+1 παιδικά βιβλία για την επανάσταση του 1821
Από βιογραφίες ηρώων μέχρι φανταστικές, λογοτεχνικές ιστορίες με φόντο την Επανάσταση του 1821, ξεχωρίσαμε 10+1 παιδικά και εφηβικά βιβλία για να μάθουν τα παιδιά κάθε ηλικίας εύκολα και διασκεδαστικά για την Ελληνική Επανάσταση.
- 17/03/2021
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, συγκεντρώσαμε σε μία λίστα έντεκα παιδικά βιβλία που ρίχνουν μια διαφορετική ματιά στην ιστορία, αποτυπώνοντάς την μέσα από υπέροχες εικονογραφήσεις και αφηγήσεις κατάλληλες για παιδιά. Έτσι, φέρνουν κοντά στους μικρούς αναγνώστες τα γεγονότα του 1821 αλλά και τους ήρωες που πρωταγωνίστησαν στην ελληνική επανάσταση.
«Μαντώ Μαυρογένους – Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα»
Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς | Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Οι δυο γυναίκες – σύμβολα της Ελληνικής Επανάστασης του ’21. Οι ιστορίες της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και της Μαντώς Μαυρογένους, δοσμένες με γλώσσα προσιτή και λιτό κείμενο με ομοιοκαταληξία, που βοηθούν το παιδί να κάνει την πρώτη γνωριμία με τις ζωές των δύο μεγάλων πρωταγωνιστριών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Για παιδιά από 5 ετών.
«Οι μεγάλοι … μικροί αγωνιστές του 1821»
Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση | Εικονογράφος: Σοφία Παπαδοπούλου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τι συμβαίνει όταν ο Θοδωρής κατεβαίνει με το γαϊδουράκι του από το βουνό, όπου κρύβεται με την οικογένειά του, για να πουλήσει ξύλα στην Τριπολιτσά, κι εκείνο λερώνει με λάσπες έναν Τούρκο; Όταν η Λασκαρίνα κλέβει μια βάρκα και ξανοίγεται στη θάλασσα για να κερδίσει ένα στοίχημα; Όταν ο Γιώργης χάνει ένα πρόβατο από το κοπάδι που βοσκάει; Όταν ο Κωνσταντής παίρνει μια δύσκολη απόφαση κρυφά από τη μητέρα του; Ή όταν η Μαντώ κρύβεται σε μια ντουλάπα για να κρυφακούσει μια πολιτική συζήτηση; Ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελλήνων κι Ελληνίδων στην παιδική τους ηλικία. Ιστορίες από τη συγγραφέα, Αγγελική Δαρλάση, για εκείνους τους Μεγάλους που ως μικροί αντιμετώπισαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία που πιθανότατα έπαιξε τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους. Για παιδιά 6 έως 9 ετών.
«Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821»
Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη | Εικονογράφος: Γιώργος Τζαβάρας
Εκδοτική Αθηνών
Η Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 σαν παραμύθι. Ένα εικονογραφημένο παραμύθι που διηγείται ο παππούς, αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων στον εγγονό του Πέτρο. Μέσα από τις συζητήσεις παππού και εγγονού ξετυλίγονται όλα τα γεγονότα, στρατιωτικά και διπλωματικά, από την Άλωση της Τριπολιτσάς μέχρι τη δολοφονία του Καποδίστρια με τρόπο απλό, κατανοητό και συνάμα συναρπαστικό. Το βιβλίο της Κατερίνας Σέρβη και του Γιώργου Τζαβάρα εξαίρει τις αξίες του θάρρους και της επιδίωξης της ελευθερίας, με μια πλούσια εικονογράφηση με την τεχνική του κόμικ, η οποία υποστηρίζει την αφήγηση, ενώ παράλληλα ζωντανεύει με εξαίρετο τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής. Από 6 έως 12 ετών.
«21+1 για το 1821»
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
21 συγγραφείς γράφουν και 21 καλλιτέχνες εικονογραφούν. Το βιβλίο παρουσιάζει ένα συνονθύλευμα από φανταστικές, λογοτεχνικές ιστορίες, με φόντο την Επανάσταση του 1821, συνοδευόμενο φυσικά από εικονογράφηση. Για παιδιά από 6-9 ετών.
«Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826», Λίλη Λαμπρέλλη
Συγγραφέας: Λίλη Λαμπρέλλη | Εικονογράφος: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις Πατάκη
Ένα μικρό χρονικό μιας μεγάλης στιγμής της Ελληνικής Επανάστασης και της ευρωπαϊκής ιστορίας: εννιά μέρες πριν και δυο μέρες μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου μέσα από τη ματιά ενός εφήβου, του Μάρκου, του Γελεκτσή που σπρώχτηκε με τη βία στην ενηλικίωση εκείνες τις μέρες του Απρίλη του 1826. Με βάση τις μαρτυρίες αγωνιστών (κυρίως των Κασομούλη και Σπυρομήλιου), ακολουθούμε τη ροή των γεγονότων που οδηγούν σε κλιμάκωση της πείνας, της απώλειας, της οδύνης, του ηρωισμού, της αληθινής αθωότητας και συγχρόνως της μυθικής αγριότητας που βιώνουν οι ήρωες και οι ηρωίδες της Εξόδου. Όλα τα πρόσωπα εκτός από τον Μάρκο και τον Άγγελο είναι ιστορικά και πολλοί διάλογοι μεταφέρονται επί λέξει, όπως καταγράφηκαν. Ακόμα και ο παραμυθάς, ο Λιάς, είναι υπαρκτό πρόσωπο. Κατάλληλο για παιδιά από 8 ετών.
«1821, ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία»
Συγγραφείς: Μάρω Βασιλειάδου, Ηλίας Κολοβός | Εικονογράφος: Θέντα Μιμηλάκη
Εκδόσεις Διόπτρα
Ποια χρώματα είχε η επαναστατική σημαία του Ρήγα Φεραίου; Ποιο ήταν το συνωμοτικό όνομα που έδωσε η Φιλική Εταιρεία στον Αλέξανδρο Υψηλάντη; Ποια καπετάνισσα κυβέρνησε το ιστιοφόρο «Αγαμέμνων» και ποια το «Καλομοίρα»; Πώς γινόταν ένα σκάφος πυρπολικό και τι τραγούδησε ο στρατηγός Μακρυγιάννης στους συμπολεμιστές του μια βραδιά μέσα στην πολιορκημένη Ακρόπολη; Οι απαντήσεις βρίσκονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, για το οποίο συνεργάστηκαν οι Μάρω Βασιλειάδου (δημοσιογράφος και συγγραφέας) και ο Ηλίας Κολοβός (καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης). Με τις εικόνες και τους χάρτες του, μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που υπήρξε πριν από διακόσια χρόνια και μας περιγράφει σημαντικά γεγονότα. Κατάλληλο για παιδιά από 10 ετών.
«Πώς να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της Επανάστασης»
Συγγραφέας: Χρήστος Δημόπουλος | Eικονογράφος: Ανδριάννα Ρούσσου
Εκδόσεις Ψυχογιός
Μπορείς, άραγε, να φανταστείς πώς ήταν η ζωή ενός παιδιού τα χρόνια της Επανάστασης του 1821; Πώς ήταν ντυμένο, τι παιχνίδια έπαιζε, τι έτρωγε, πώς μάθαινε γράμματα, πώς γινόταν καλά αν αρρώσταινε; Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, από τον Χρήστο Δημόπουλο, όπου τα παιδιά μπαίνουν στη θέση ενός παιδιού που ζει στις αρχές του 19ου αιώνα. Για παιδιά 6 έως 12 ετών.
«21 Ήρωες του 21»
Συγγραφείς: Βασίλης Κούτσιαρης – Γιάννης Διακομανώλης | Εικονογράφος: Δημήτρης Ευστατιάδης
Εκδόσεις Μίνωας
Η σημαντικότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους ζωντανεύει μέσα από τη ζωή και τη δράση 21 οπλαρχηγών της Επανάστασης. Ανάμεσα στους 21 ήρωες δε συγκαταλέγονται μόνο οι γνωστοί πρωταγωνιστές του Αγώνα, αλλά και αγωνιστές που παρά τη σημαντική συμβολή τους σε αυτόν δεν είχαν την ανάλογη αναγνώριση. Μικρές ιστορίες φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ζωής τους και δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για την Επανάσταση του 1821 από το ξεκίνημά της στις παραδουνάβιες ηγεμονίες μέχρι τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Για ηλικίες 6-12.
«Μιλώντας με τους ήρωες του 1821»
Συγγραφέας: Θεοδώρα Λούφα- Τζοάννου
Εκδόσεις Άγκυρα
Με το βιβλίο αυτό η Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου δίνει στη νέα γενιά -και όχι μόνο- ολοζώντανη την Επανάσταση του 1821. Μέσω του γνωστού πλέον ευρήματος, της “Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας”, ο αναγνώστης ζει σε πρώτο πρόσωπο τα γεγονότα που ιστορούνται, καθώς μεταφέρονται στο σήμερα σημαντικές περίοδοι της ιστορίας, μετατρέποντας τη γνώση σε απόλαυση. Έτσι, η ιστορία γίνεται “βίωμα” και προσεγγίζεται με την ευχαρίστηση που δίνει η ανάγνωση ενός καλού λογοτεχνικού έργου. Με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο έργο, βασίζεται στην ιστορική πραγματικότητα. Το βιβλίο “Μιλώντας με τους ήρωες του 1821”, παρακολουθεί την Επανάσταση από τα πρώτα της βήματα, ιστορώντας με σεβασμό τις δυσκολίες που προέκυψαν, τις μεγάλες νίκες αλλά και τις ήττες, τις απογοητεύσεις και τη δύναμη της θέλησης των οπλαρχηγών και του λαού, τις διχόνοιες, τις αντιδράσεις των ξένων δυνάμεων, αλλά και το ψυχικό μεγαλείο εκείνων που τόλμησαν να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αναδεικνύονται τα άθλα των εθνικών μας ηρώων, που χάρη στον πρωταγωνιστή του βιβλίου, τον Νικόλα, γίνονται τόσο οικείοι στον αναγνώστη, ώστε να του μείνουν αλησμόνητοι. Το βιβλίο “Μιλώντας με τους ήρωες του 1821”, είναι το τρίτο της ιστορικής σειράς “Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας”, μετά από το “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος” και το “Στα χνάρια των Φιλικών”, με τα οποία η συγγραφέας κάνει την ιστορία προσιτή και αγαπητή σε όλους. Για ηλικίες 6-9 ετών.
«Επανάσταση 1821»,Σοφία Ζαραμπούκα
Συγγραφέας: Σοφία Ζαραμπούκα | Εικονογράφος: Σοφία Ζαραμπούκα
Εκδόσεις Πατάκη
Η συγγραφέας πιάνει το κουβάρι από την προεπαναστατική Ελλάδα και το αφήνει να κυλήσει μέσα στο χρόνο που έχει χωρίσει σε 37 μικρά, δισέλιδα κεφάλαια, με μεστό κείμενο το οποίο καταγράφει τα σημαντικά γεγονότα και τον αντίκτυπό τους.
Η Σοφία Ζαραμπούκα δεν εξιδανικεύει τίποτα, δεν χαϊδεύει εθνικές συνειδήσεις, δεν γίνεται περιττά περιγραφική, αφού όλα τα λένε τα εξαιρετικά σχέδια της εικονογράφισής της. Για παιδιά από 9 έως 12 ετών.
«Σαν άνεμος – Λόρδος Μπάιρον», Μαρία Σκιαδαρέση
Συγγραφέας: Μαρία Σκιαδαρέση | Εικονογράφος: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις Πατάκη
Από τη σειρά «Προσωπογραφίες» της πεζογράφου Μαρίας Σκιαδαρέση. Εδώ διαβάζουμε για τον λόρδο Μπάιρον. Ο λόρδος Μπάιρον, Άγγλος ευγενής, ποιητής και μέλος του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου, ήρθε στην Ελλάδα να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων ξοδεύοντας όλη σχεδόν την περιουσία του στον αγώνα για την ανεξαρτησία τους. Πίστεψε βαθιά πως οι Έλληνες θα ήταν παράδειγμα για όλους τους λαούς που ονειρεύονταν την απελευθέρωσή τους από κάθε είδους τυραννία, ώστε να ιδρύσουν κράτη ανεξάρτητα, ευνομούμενα και φιλελεύθερα. Με την αφοσίωσή του στον ελληνικό αγώνα και με τον θάνατό του, που συγκλόνισε τον ελληνισμό και όλη την Ευρώπη, καταξιώθηκε ως ο εμβληματικότερος φιλέλληνας. Για ηλικίες 12-17.
* Cover Photo άρθρου από το βιβλίο “1821 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ” της Σοφίας Ζαραμπούκα – Κεφάλαιο Ιωάννης Καποδίστριας