Wanda Vision: Η δυναμική επιστροφή του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel
Η σειρά Wanda Vision, γεμάτη πρωτοτυπία αλλά και νοσταλγία για περασμένες δεκαετίες, θέτει τις βάσεις για τη συνέχεια του αγαπημένου σύμπαντος ηρώων της Marvel και υπόσχεται μια εντελώς διαφορετική ιστορία από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι σήμερα.
- 15/03/2021
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Το Marvel Cinematic Universe (MCU) ήταν πάντα τολμηρό. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι το WandaVision είναι επίσης τολμηρό και πειραματικό. Και όμως εκπλήσσει: το πρώτο αληθινό εγχείρημα του MCU στην τηλεόραση μεταμορφώνεται συνεχώς μεταξύ ενός σουρεαλιστικού sitcom, ενός παζλ μυστηρίου και ενός υπερηρωϊκού δράματος, δείχνοντας ότι η εμπιστοσύνη μας στη Marvel -σε έναν κόσμο μετά το End game- παραμένει ισχυρή. Η Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) και ο Vision (Paul Bettany) είναι ένα ζευγάρι υπερηρώων, που παίζουν και στις ταινίες, και τώρα έχουν το δικό τους τηλεοπτικό spin-off, από τους Jac Schaeffer και Matt Shakman για την Disney +.
Η σειρά των εννέα επεισοδίων, αφηγείται τη νέα ζωή του ζευγαριού, που εγκαταστάθηκε στην φαινομενικά ειδυλλιακή πόλη Westview, σε μία προσπάθεια να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, μακριά από κινδύνους και περιπέτειες. Το περίεργο όμως, είναι ότι από το πρώτο επεισόδιο ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στα 50s, με τους ήρωες να βρίσκονται “εγκλωβισμένοι” σε ένα ασπρόμαυρο sitcom βγαλμένο από εκείνη την δεκαετία. Η wanna-be καλή νοικοκυρά Wanda και ο Vision, ο οποίος προσπαθεί να αποκτήσει την τέλεια θέση στη δουλειά του, εμφανίζονται σε ένα ασπρόμαυρο φόντο, στο τέλειο σπίτι τους και στην τέλεια ζωή τους, γεγονός που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει πραγματικά. Έπειτα ταξιδεύουμε μαζί τους και στις επόμενες δεκαετίες, του ‘60 και του ‘70, με επιρροές από τα γνωστά Be witched και I Dream of Jeannie, και των πιο πρόσφατων κλασικών αγαπημένων του ‘80 και του ‘90. Μέσα σε αυτό το πέρασμα των διαφορετικών δεκαετιών, με τους δημιουργούς να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ενός κλασικού sitcom (χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές, τον ίδιο φωτισμό, τα ίδια εφέ -ανάλογα φυσικά και με τη δεκαετία), η σειρά γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική λόγω της έντονης νοσταλγίας που δημιουργεί και της διαφορετικότητας, την οποία πρώτη φορά συναντάμε τόσο έντονα στον κόσμο της Marvel.
Με πολλές αναφορές στην αντίστοιχη περίοδο της κλασικής τηλεόρασης, το Wanda Vision είναι πολύ πιο ξεκαρδιστικό από ό,τι περίμενα. Τα αστεία γύρω από τις δυνάμεις και τη φύση της Wanda και του Vision είναι αυτά που φέρνουν το περισσότερο γέλιο (άψογο γράψιμο από τον Jac Schaeffer). Επίσης, η Kathryn Hahn στο ρόλο της Agnes, μιας αδιάκριτης γειτόνισσας, είναι πραγματικά πολύ αστεία, με το υπόλοιπο καστ να είναι πολύ καλό, όμως αυτό που κερδίζει δικαιωματικά το ενδιαφέρον είναι το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Η χημεία τους είναι ακόμα πιο προφανής τώρα που είναι οι πρωταγωνιστές της δικής τους ιστορίας. Η Olsen είναι φανταστική στον ρόλο της και λάμπει σε κάθε μια από τις δεκαετίες που περνούν, με τον Bettany να αποτελεί μια πραγματική έκπληξη, παραδίδοντας μαθήματα χιούμορ και υποκριτικής. Η μουσική της σειράς είναι εξαιρετικά τοποθετημένη και τα κοστούμια των χαρακτήρων αντιπροσωπεύουν τις τάσεις της κάθε εποχής με τρομερή ακρίβεια. Συνοπτικά, η σειρά προσπαθεί να αποδώσει φόρο τιμής στη χρυσή εποχή της αμερικανικής τηλεόρασης, και το καταφέρνει. Η γενική ιδέα του εγχειρήματος ήταν ένα μεγάλο ρίσκο, που καλά έκανε και πήρε η Marvel, αφού μας έδωσε ένα τέλειο ξεκίνημα για την τέταρτη φάση του MCU.
Η συνέχεια του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel
Η Marvel έδωσε ένα πρωτοφανές επιτυχημένο σύμπαν υπερηρώων, που κορυφώθηκε με το Avengers: Endgame (αν και το Spider-Man: Far from Home είναι στην πραγματικότητα η τελευταία ταινία που κυκλοφόρησε, το Endgame έδωσε ένα συγκλονιστικό κλείσιμο). Το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel είναι χωρισμένο σε φάσεις, ανάλογα με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη κάθε ταινία αλλά και τους πρωταγωνιστές της. Με την πρώτη γενική ιστορία (που περιλαμβάνει τρεις φάσεις) να τελειώνει μετά από είκοσι τρεις ταινίες, το MCU ξεκινά τώρα μια νέα εποχή, μπαίνοντας στη τέταρτη φάση, η οποία θα είναι εντελώς διαφορετική -δεδομένου ότι πολλοί από τους πιο κλασικούς υπερήρωες (Iron Man, Captain America κ.ά.) δεν θα υπάρχουν πια, δίνοντας χώρο σε νέους να δημιουργήσουν καινούριες ιστορίες. Ωστόσο, υπάρχουν δεκάδες Avengers ακόμα στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένης της εκπληκτικά ισχυρής Wanda.
Η τηλεόραση θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στο επερχόμενο έπος, με διάφορες μίνι σειρές και με πρωταγωνιστές βασικούς υπερήρωες που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ταινίες. Προφανώς, αυτό εγείρει το ερώτημα: οι θεατές πρέπει να παρακολουθήσουν τις τηλεοπτικές εκπομπές για να κατανοήσουν και να παρακολουθήσουν τις ταινίες; Έτσι πιστεύω. Ορισμένες σειρές μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο όσο άλλες, αλλά το WandaVision θα επηρεάσει αναμφίβολα το μονοπάτι της Wanda στο MCU.
Μέσα στο υπόλοιπο του 2021 περιμένουμε τέσσερις μεγάλες ταινίες του MCU στις κινηματογραφικές αίθουσες (Black Widow, Shang-Chiand the Legend of the Ten Rings, The Eternals, Spider-Man: No Way Home) και 4 ακόμη μεγάλες σειρές στο Disney+ (The Falcon and the Winter Soldier, Loki, Ms. Marvel, Hawk eye).