5+1 πιάτα της Γης που θα σε ενθουσιάσουν (ακόμα κι αν δεν είσαι vegan)
Το plant based εστιατόριο της Γλυφάδας είναι ένας πλανήτης γεμάτος γεύσεις που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις.
- 13/05/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
Πολύχρωμη; Υγιεινή; Δημιουργική; Μπορείς να βρεις δεκάδες λέξεις για να περιγράψεις τη χορτοφαγική κουζίνα. Αλλά, αν στο μυαλό σου έχεις τις γεύσεις της Γης, του πρώτου ελληνικού εστιατορίου με vegan-raw προσανατολισμό, που άνοιξε πριν από πέντε χρόνια στη Γλυφάδα και σήμερα είναι πόλος έλξης για τους νότιους (και μη) foodies, τότε σίγουρα η πρώτη λέξη που θα σου έρθει στο μυαλό είναι «απολαυστική».
Αυτό ακριβώς είναι που πετυχαίνουν στη Γη: Σερβίρουν πιάτα νόστιμα, που τα απολαμβάνεις ακόμα κι αν δεν ξέρεις τίποτα για τη φιλοσοφία τους, για το πόσο υγιεινά είναι ή για την επιμέλεια και την αυστηρότητα με την οποία είναι διαλεγμένα τα υλικά τους. Η πολυμήχανη Άννα Χοχλάκη και η ομάδα της προσπαθούν -και καταφέρνουν- καθημερινά να αποδεικνύουν σε όσους αγαπούν το καλό φαγητό ότι ένα μενού βασισμένο σε φυτικές πρώτες ύλες μπορεί να είναι κάθε άλλο παρά βαρετό, flat ή συνηθισμένο. Μπορεί να είναι μια απίθανη γευστική εμπειρία που δεν χρειάζεται να είσαι vegan για να εκτιμήσεις.
Πίσω από την επιτυχία τους κρύβονται άριστες πρώτες ύλες, ατελείωτες ώρες δοκιμών και ανεξάντλητο μεράκι. Φτιάχνουν κάθε μέρα δικά τους φυτικά «γάλατα», κρέμες και «τυριά» από μουσκεμένους καρπούς όπως κάσιους, αμύγδαλα και μακαντέμια, καλλιεργούν σπόρους, kale και φύτρα από διάφορα φυτά για τα smoothies και τις σαλάτες τους, παρασκευάζουν μόνοι τους ψωμάκια, τάρτες και wraps χρησιμοποιώντας με ευφάνταστο τρόπο υλικά όπως ο λιναρόσπορος, το φαγόπυρο, το μήλο και η μπανάνα. Τα γλαστράκια με τα αρωματικά βότανα στον χώρο του εστιατορίου, το μποστάνι με τα λαχανικά στον πλούσιο κήπο του, ακόμα και το χωράφι της γιαγιάς της ιδιοκτήτριας από όπου προέρχονται τα φυστίκια Αιγίνης, είναι όλα τους μικρές αποδείξεις αυτής της προσωπικής φροντίδας πίσω από κάθε φαγητό που θα δοκιμάσεις.
Τι δεν χρησιμοποιούν; Πρόσθετα, χρωστικές, συντηρητικά, άλευρα με γλουτένη και ζάχαρη. Προτιμούν ως γλυκαντικές ύλες το σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου, τους χουρμάδες, τις σταφίδες, τα σύκα και σε κάποια smoothies και επιδόρπια το μέλι, ενώ φτιάχνουν μοναδικά γλυκά που όχι μόνο είναι ελεύθερα από γαλακτοκομικά, αλεύρι και αβγά, αλλά δεν ψήνονται σε φούρνο -μόνο αφυγραίνονται όταν χρειάζεται, σε θερμοκρασία κάτω από 50°C- διατηρώντας έτσι αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους στοιχεία.
«Όταν στήνω ένα φαγητό, έχω προφανώς στο μυαλό μου τη γεύση του, έχω όμως και τα διατροφικά του στοιχεία. Ένα πιάτο πρέπει να έχει υδατάνθρακες, βιταμίνες, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά. Να είναι αυτό που λέμε ‘ολοκληρωμένο’» λέει η σεφ της Γης, Άννα Χοχλάκη. «Αλλά και για κάποιον που δεν τον ενδιαφέρουν όλα αυτά τα περί θρεπτικής αξίας, εδώ είναι σίγουρο ότι θα βρει πιάτα ‘εύκολα’, που να του αρέσουν. Θα βρει wraps, σαλάτες, σούπες, noodles, τάρτες, σάντουιτς, ακόμα και burgers. Δεν θα του λείψουν καθόλου το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Γιατί τα πιάτα είναι πραγματικά νόστιμα».
Στη Γη θα βρεις επίσης τις vegan εκδοχές δημοφιλών συνταγών όπως η καρμπονάρα, που εδώ φτιάχνεται με κρέμα κάσιους και μπορεί να μην έχει μπέικον, έχει όμως καπνιστή πάπρικα και μανιτάρια που πραγματικά την απογειώνουν. Παράλληλα, μία από τις αγαπημένες επιλογές των φανατικών θαμώνων της Γης είναι το «wanna be burger» με μπιφτέκι μανιταριών και gluten free ψωμάκι, που τιμητικά μπαίνει πρώτο στην παρακάτω λίστα με τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις όταν επισκεφθείς το εστιατόριο.
Γευστικά highlights από το θεαματικό μενού της Γης
– Το mushroom wanna be burger με flat ψωμάκι από αμύγδαλο, ηλιόσπορο και καρότο, μπιφτέκι από μανιτάρια agaricus, portobello και porcini, «τυρί» ξηρών καρπών και σπιτική vegan μαγιονέζα. Είναι η απάντηση στις προσευχές σου για ένα burger όχι μόνο νόστιμο αλλά και εξαιρετικά υγιεινό.
– Τα λιβανέζικα wraps. Τέσσερα τυλιχτά σε φύλλο από μήλο και λιναρόσπορο με μαρούλι, αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, φαλάφελ από βρασμένα ρεβύθια και μυρωδικά, κρέμα από ταχίνι και μουστάρδα. Το πιάτο συνοδεύεται από χούμους, κράκερς και πράσινη σαλάτα και προτείνεται για δύο άτομα. Μπορείς βέβαια να βρεις στον κατάλογο και wraps σε ατομική μερίδα, σε διάφορες πολύ ενδιαφέρουσες γεύσεις.
– Τη σαλάτα «Γη» με γλυστρίδα ή kale, micro sunflower plants, φακές, mung beans, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, μαϊντανό και vegan μαγιονέζα. Ένα πραγματικά πλήρες διατροφικά πιάτο που μπορεί να λειτουργήσει εξίσου εύκολα ως πρώτο, για τη μέση του τραπεζιού, όσο και ως κυρίως γεύμα.
– To harvest veggie bowl με καραμελωμένα ρεβύθια, κολοκύθα χοκάιντο ή κόκκινη γλυκοπατάτα, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια, μπρόκολο, σπανάκι και vegan μαγιονέζα. Η κολοκύθα, που καλλιεργείται ειδικά για τη Γη σε αγρόκτημα των Ιωαννίνων, προσθέτει στα ρεβύθια μια ευπρόσδεκτη γλυκιά γεύση – το ίδιο απολαυστικό εφέ έχει και η γλυκοπατάτα τους μήνες που η κολοκύθα δεν είναι στην εποχή της (δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι το καλοκαίρι). Παράλληλα, η γενναία δόση της ακαταμάχητης homemade μαγιονέζας της Γης αναβαθμίζει τα όσπρια σε comfort food που θα μνημονεύεις για αρκετές μέρες.
– Το ριζότο με κινόα, ποικιλία μανιταριών, σπανάκι, φυστίκια, λάδι τρούφας και «παρμεζάνα» από κάσιους. Η εναλλακτική επιλογή στην καρμπονάρα που λέγαμε πιο πάνω (και ο κάπως ύπουλος τρόπος να μπουν και τα δύο πιάτα στο συγκεκριμένο κείμενο, μιας και η επιλογή ήταν πραγματικά δύσκολη).
– Το cream cake με λεμόνι και ginger με βάση από χουρμάδες και ενεργοποιημένα αμύγδαλα. Ελαφρύ, δροσερό, με υπέροχη πλούσια και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένη γεύση, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλείσεις το γεύμα σου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μην παραλείψεις το επιδόρπιο. Τα ωμοφαγικά γλυκά του εστιατορίου δεν είναι απλώς γευστικά αλλά από μόνα τους ένας λόγος για να έρθεις στη Γη, ακόμα κι αν για τη διαδρομή χρειαστείς διαστημόπλοιο.