6 “νηστίσιμες” προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα
Μεταξύ της λαγάνας και του ταραμά βρίσκονται πολλοί "νηστίσιμοι" πειρασμοί για να σε βάλουν στον ίσιο δρόμο της νηστείας! Διαλέξαμε 6 ψαρομεζεδοπωλεία και σου τα παρουσιάζουμε για το γευστικό διάλλειμά σου από το πέταγμα του χαρταετού.
- 21/02/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Το Ιώδιο στο Παλαιό Φάληρο
Όπως προδιαθέτει και το όνομά του, το Ιώδιο με τα φρέσκα ψάρια του μας κάνει να νιώθουμε πως μόλις κάναμε μια μεγάλη βουτιά στη θάλασσα και πήραμε μια γερή δόση θαλασσινού ιωδίου. Το μαγαζί είμαι μικρό, με προσεγμένη διακόσμηση, στη οποία φαίνεται πως έχουν συμβάλλει με ιδιαίτερη φροντίδα οι ιδιοκτήτες του και μια μεγάλη τζαμαρία που επιτρέπει στο φως να εισέλθει λαμπερό (ας ελπίσουμε πως δεν θα χιονίσει την Καθαρά Δευτέρα…). Δοκίμασε οπωσδήποτε το ριζότο με γαρίδες και γλυκιά κολοκύθα (#yiammi όσο δεν πάει!) και το ζουμερό ψητό καλαμάρι με λάδι τρούφας. Για τους πιο τολμηρούς στις διατροφικές προτιμήσεις θα πρότεινα και τη σαλάτα με αβοκάντο και καβούρι. Κατά τα άλλα, φρέσκα στρείδια, καπνιστό λεπτοκομμένο χταπόδι και χταποδοκεφτέδες στα αγαπημένα μου που απολαμβάνω ιδιαίτερως υπό τα instrumental vibes που συνηθίζει το μαγαζί.
Λ. Αχιλλέως 119Β, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9884258 (Θα είναι ανοιχτό μέχρι και το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας)
Το ψαράκι στη Βουλιαγμένη
Το ψαράκι υπάρχει στο μυαλό μου ως η μοντέρνα ψαροταβέρνα των νοτίων. Με μια απίθανη θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης, που μου δίνει πάντα την αίσθηση των διακοπών και αυτή την ανάλαφρη καλοκαιρινή διάθεση (η οποία μου ανοίγει και την όρεξη για ψαρομεζέδες!), δε θέλω να σηκωθώ να φύγω από ‘κει ακόμη κι όταν έχω γλείψει και τα πιάτα! Ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι καλός, το ψαράκι κάνει το ιδανικό ensemble με το mood μας. Την καθαρά Δευτέρα μπορούμε να σημάνουμε μαζί του τη Σαρακοστή τρώγοντας αχνιστά μύδια με κρασί, σκόρδο, κρεμμυδάκι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την κυκλαδίτικη σαλάτα (για να μπαίνουμε και στον κλίμα των κυκλαδίτικων εξορμήσεών μας) και άλλους πεντανόστιμους μεζέδες με συνοδεία ούζου.
Λεωφ. Ποσειδώνος 15, Βουλιαγμένη, τηλ. 210-8962215
Ο Θαλασσινός στις Τζιτζιφιές
Σε αυτή την ήσυχη γωνιά πίσω από το Ωνάσειο, που υπάρχει από το1989 και έχει γίνει γνωστή από στόμα σε στόμα, δοκίμασε το καλαμάρι με πέστο βασιλικού πάνω σε πατατάκια τηγανητά και οπωσδήποτε τα μπουρεκάκια με γαρίδα και πράσο. Εκεί θα δεις και περίεργες συνταγές όπως χορτοτηγανίτες με θαλασσινά (!). Όλα τα προιόντα είναι ελληνικά. Οι ελιές και το λάδι έρχονται από την Καλαμάτα, το χύμα κρασί από το οικογενειακό κττήμα Δερέσκου στη Μεσσηνία, τα ψάρια από την Πάρο και την Αίγινα, το ούζο από τη Μυτιλήνη και τη Μακεδονία, ενώ το ψωμί φτιάχνεται στο εστιατόριο. Μην διανοηθείς να μην πάρεις γλυκό. Το κιουνεφέ με παγωτό θα σου πάρει το μυαλό!
Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, Καλλιθέα, τηλ. 210-9404518
Το μπαρμπουνάκι στη Γλυφάδα
Στο μπαρμπουνάκι δια χειρός Παπαιωάννου, ξεχώρισα τις θαλασσινές γεύσεις από τις αχνιστές καραβίδες με λαδολέμονο, τις γαρίδες γάμπαρη στη σχάρα και το κριθαρωτό καραβίδας. Βέβαια τα χτένια, τα κυδώνια, οι σαρδέλες και άλλοι ψαρομαζέδες έχουν στήσει το δικό τους catwalk στο χώρο και πηγαινοέρχονται μέσα στις πιατέλες χωρίς σταματημό γαργαλώντας τη μύτη μας και το νου μας ολάκερο! Νομίζω πως μετά από τέτοιου είδους ψαροκραιπάλη, δεν μας σώζουν ούτε δύο Σαρακοστές απανωτές!
Αγγέλου Μεταξά 48, Γλυφάδα, τηλ. 210 9680651
Ο Isalos στο Yabanaki
O Isalos, το μεζεδοπωλείο μέσα στο Yabanaki στο Varkiza Resort μας μεταφέρει κατευθείαν στο καλοκαίρι. Ποια Καθαρά Δευτέρα, ποια Σαρακοστή; Καλοκαιράκι! Ένα μαγαζί πάνω στο κύμα μας δίνει την αίσθηση πως οι ψαρολιχουδιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον! Δοκίμασε κολοκυθοκεφτέδες με σως γιαουρτιού, σαρδέλα ψητή μαριναρισμένη και μύδια αχνιστά. Αν είσαι για πιο grande καταστάσεις, όρμα στον ξιφία και κάνε Ανάσταση…γευστική κι ας μην είναι Πάσχα! Αν μείνεις στο μαγαζί μέχρι να αρχίσει το φως να πέφτει, τότε η ατμοσφαιρικότητα και η θαλασσινή αύρα θα σε ανταμείψουν ασυζητητί.
Ακτή Βάρκιζας, τηλ. 210 8975992 & 6988002222