Το αγαπημένο μας τυλιχτό σουβλάκι στα Νότια
Η δημοσιογραφική ομάδα του Nou-Pou.gr διαλέγει αγαπημένο τυλιχτό. Η απόφαση είναι δύσκολη για όλους αλλά κάποιος πρέπει να την πάρει. Εσύ, ποιο στηρίζεις;
- 29/03/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Δεν είναι ποτέ εύκολο να διαλέξεις ανάμεσα σε φαγητά. Ειδικά όταν μιλάμε για κάτι τόσο αγαπημένο όπως τα σουβλάκια. Ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του, όπως θα καταλάβεις και παρακάτω και δύσκολα θα βρεις δύο ανθρώπους να συμφωνούν απόλυτα σε μία επιλογή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός ο ευλογημένος τόπος, αν είναι κάτι που έχει σε αφθονία, είναι σουβλατζίδικα, οπότε το έργο μας αν και δύσκολο, το λες και απολαυστικό.
Το Σουβλατζίδικο του Σπύρου για τον Κώστα Χρήστου
Η αλήθεια είναι πως η αναζήτηση για το καλό πιτόγυρο δεν σταματάει ποτέ. Υπάρχουν σουβλατζίδικα που τα καταφέρνουν καλά. Άλλα που περνούν αδιάφορα. Υπάρχουν εκείνα που δεν θα ξαναπλησίαζες ποτέ. Και φυσικά υπάρχει και εκείνο που ονομάζεις σταθερή αξία. Στα 31 μου, πλέον, χρόνια μπορώ να δηλώσω ότι κανένα τυλιχτό δεν πλησίασε ποτέ εκείνο του Σπύρου στο Ελληνικό. Για όλους εκείνους τους λόγους που συνεχίζουν και με ενθουσιάζουν μέχρι σήμερα. Γιατί το κρέας του είναι εξαιρετικό. Γιατί το τύλιγμα είναι επαγγελματικό – και ναι, παίζει ρόλο. Γιατί η πίτα του είναι η πιο νόστιμη που έχω δοκιμάσει. Γιατί το κρέας του -είτε καλαμάκι, είτε γύρος, είτε λουκάνικο- είναι αριστούργημα. Γιατί δεν μου έχουν έρθει ούτε μία φορά κρύα στο σπίτι. Γιατί τα προτιμώ από τότε που ήμουν πιτσιρικάς και έχουν μέχρι σήμερα την ίδια ποιότητα. Γιατί αν είχα κεφάλαιο θα έμπαινα μέτοχος. Τι, θέλεις κι’ άλλα;
Ο Ζάχος της Βουλιαγμένης για την Μαργαρίτα Γραμματικού
Θεωρώ πως οι άνθρωποι που δεν τρώνε τυλιχτά δεν ξέρουν να τρώνε σουβλάκια. Ας αρχίσουμε απο εκεί και ας συνεχίσουμε στο ότι το καλύτερο τυλιχτό με γύρο κοτόπουλο το έχω φάει στον Ζάχο της Βουλιαγμένης. Χρόνια τώρα, δηλαδή.Θέλεις να πούμε ότι είναι όσο ξεροψημένος πρέπει; Θέλεις να πούμε για την σως του (που ψάχνω να την βρω παντού και ίδια δεν υπάρχει); Ή απλώς να πούμε πως είναι το σουβλατζίδικο με το οποίο έχω μεγαλώσει, καλοκαίρια και χειμώνες.
Souvlaki Friends για τον Πάνο Κοκκίνη
Παρότι μένω Άλιμο, μετά από πολύ και φιλότιμο ψάξιμο στα τριγύρω, κατέληξα στο συγκεκριμένο XXL τυλιχτό με κοτόπουλο μπούτι, υπέροχη σος και πολύ καρότο (το οποίο, παραδόξως, και του πάει και το κάνει να φαίνεται πιο υγιεινό). Ναι, υπάρχουν κάποια που έχουν καλύτερη πίτα (όπως ο ‘αιωνόβιος’ Λευτέρης http://www.noupou.gr/articles/kati-almyro/soyblaki-toy-leyterh-se-ta3ideyei-60-xronia-pisw/). Άλλα που αποτελούν μονόδρομο αν έχεις όρεξη για κεμπάπ, όπως ο Πρόεδρος. Kαι ένα το σοτάρισμα του οποίου στο καλαμάκι είναι κανονικά εθιστικό. Αλλά το Souvlaki είναι το καλύτερο all around. Επίσης εκείνο το σουβλατζίδικο που, ενδεχομένως, να είναι υπερβολικά κυριλέ για το καλό του (βλέπε μοιάζει, αν το δεις, ακριβός- χωρίς ωστόσο σε καμία περίπτωση να είναι).
Το all time classic από το Πανόραμα της Βούλας για τον Σπύρο Θεοχάρη
Είχα πολλά χρόνια να τιμήσω σουβλάκι με τζατζίκι. Τόσα πολλά που είχα ξεχάσει και πώς μυρίζει το τζατζίκι. Αλλά το Πανόραμα με έκανε να πέσω ξανά στην σκορδοπαγίδα και να του παραδοθώ. Γιατί το κρέας στο Πανόραμα είναι κρέας, ο γύρος είναι πάρα πολύ γευστικός και ακόμα κι αν η σως του δεν είναι τόσο του γούστου μου, στο τζατζίκι του βρήκα τη γιατρειά μου και η πίστη μου στο πατροπαράδοτο πίτα γύρο χοιρινό απ’ όλα, επανήλθε σε επίπεδα λατρείας. Μπορεί να μην μένω στο Πανόραμα για να το επισκέπτομαι συχνά αλλά τα μηχανάκια έχουν κάνει την απόσταση μέχρι το σπίτι μου ουκ ολίγες φορές.
Τα ‘μπιφτεκάτα’ τυλιχτά από το Κρεατοφαγείον για τον Νίκο Σωτηρόπουλο
Το μπιφτέκι και το κεμπάμπ από τα διάφορα σουβλατζίδικα, παλαιάς ή μοντέρνας κοπής, είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Το Κρεατοφαγείον όμως τα πάει περίφημα με όλους τους κιμάδες του. Ερωτεύτηκα στο Παγκράτι το μπιφτέκι κοτόπουλο – το καλύτερο που έχω φάει ποτέ – και το τιμάω και κάθε φορά που κάνω τη βόλτα μου στην πλατεία της Βούλας. Είναι τόσο γευστικά τα μπιφτέκια του που ειλικρινά δεν θες τίποτα άλλο πέρα από λίγη ντομάτα μέσα και κρεμμυδάκι. Αλλά σου έχει και τόσες ωραίες σως οπότε η μπάλα χάνεται πανεύκολα.
Τρελός Γάιδαρος ο Κώστας Τζούνας
Μεγάλη μαγκιά και εξαιρετική φλασιά η μαύρη πίτα σικάλεως με γύρο γαλοπούλα & υλικά της επιλογής μας από τους ‘Τρελούς Γαϊδάρους’ (Γλυφάδας, Αλίμου και Δάφνης), για την οποία τα έχουμε ήδη πει http://www.noupou.gr/articles/h-emmonh/o-gyros-galopoyla-se-pita-sikalews-toy-treloy-gaidaroy/. Μιλάμε για το απόλυτο πιτόγυρο χωρίς ενοχές. Γευστικό, αλλά και υγιεινό. Ιδανικό τόσο για πατεράδες και μανάδες που κάνουν διατροφή ενόψει καλοκαιριού, αλλά και για παιδιά (αν είσαι γονιός, τους το δίνεις με 0% ενοχές)
Γευστικόν ο Στέφανος Τριαντάφυλλος
Όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν έχει μέλλον. Έτσι δεν λένε; Οπότε στην ερώτηση για το αγαπημένο μου τυλιχτό, δεν μπορώ να απαντήσω κάτι διαφορετικό από το Γευστικόν. Γιατί είναι το σουβλάκι που έχω καταναλώσει περισσότερο από το καθένα. Ήταν αυτό που μου έμαθε το διπιτο. Είναι αυτό που θα καταλήξουμε ακόμη και τώρα όταν συναντιόμαστε στην παλιά, τη γειτονιά. Τις νύχτες που θέλουμε να γυρίσουμε στα παλιά. Σε γύρους χοιρινούς και κοτόπουλο. Σε υπέροχα καλαμάκια. Σε πατάτες με σος Τι να λέμε τώρα; Γευστικόν γιατί διαφορετικά θα είμαι ασεβής στην ιστορία. Γευστικόν, γιατί ακόμη και τώρα που έχω να παραγγείλω χρόνια, θυμάμαι απ’ έξω το τηλέφωνο: 2109630762. Τότε βέβαια ήταν σκέτο 9630762.
Γύρο Γύρω όλοι η Πωλίνα Παρασκευοπούλου
Κατά καιρούς τρώω διάφορα κολλήματα με σουβλατζίδικα, καθώς έχω αποδειχτεί άκρως απαιτητική πελάτισσα και μόλις κάτι χαλάσει από τη μαεστρία του πιτόγυρου, πετάω σε άλλο κλαδάκι (aka σουβλάκι). Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχω στρογγυλοκάτσει στο Γύρο Γύρω όλοι της Γλυφάδας. Κάτι η γουστόζικη διακόσμηση του που παραπέμπει σε chic σουβλακερί (και bigger than that), κάτι η νοστιμιά που ξεχειλίζει από το σουβλάκι του και φυσικά η καταπληκτική τιμή του, ήτοι μόνο 1,50 ευρώ (oh la la!), το έχουν χρήσει βασιλιά στη δική μου souvlaki land!
Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο τυλιχτό στα Νότια;