Στον Ακάκιο η αγιορείτικη κουζίνα συναντά τις μαμαδίστικες συνταγές
Στο εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου θα φας πίτσες και μακαρονάδες 100% ελληνικές.
- 10/12/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Ολυμπία Ορνεράκη
Η ιδέα ανήκει στον Παναγιώτη Γιαννακόπουλο και τη σύζυγο του, Δέσποινα Χατζηκωσταρά, που γνωρίζουμε πολύ καλά από τον «Κυρ-Αρίστο», την «Ψιψίνα» αλλά και, προσφάτως, τον «Αρίστο Σπέσιαλ» στο Παλαιό Φάληρο. «Πηγή έμπνευσης υπήρξε για εμένα η κουζίνα του πατέρα Επιφάνιου στη Μονή Μυλοποτάμου. Επισκέπτομαι τη μονή στο Άγιο Όρος τακτικά και μάλιστα τα τελευταία χρόνια προμηθευόμαστε από εκεί τα υπέροχα αρωματικά κρασιά τους» λέει ο ίδιος ο κύριος Γιαννακόπουλος.
Πράγματι, το ύφος του Ακάκιου παραπέμπει σε μοναστήρι. Ακόμη και οι σερβιτόροι είναι ντυμένοι σαν μαθητευόμενοι μοναχοί και παραδίδουν πιάτα στα τραπέζια κάνοντας ζικ-ζακ ανάμεσα σε κεριά και μανουάλια, ενώ κυρίαρχη θέση στην είσοδο έχει το παγκάρι (δηλαδή το ταμείο του καταστήματος). Εξού και η βυζαντινή γραμματοσειρά της επιγραφής, που βάζει τον κόσμο αμέσως στο κλίμα.
Η ιδέα, που ξεκινά από το όνομα και το concept κι εδραιώνεται από την ατμόσφαιρα, ουσιαστικά επιβεβαιώνεται από τον κατάλογο. Ο Ακάκιος δεν είναι ένα ιταλικό μαγαζί. Είναι ένα μαγαζί ελληνικότατο. Με μαμαδίστικες συνταγές και παραδοσιακές γεύσεις. Εδώ δεν θα βρεις παρμεζάνα, αλλά πεκορίνο Αμφιλοχίας, ενώ τα υπόλοιπα υλικά προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Κατίκι από το Δομοκό, παπαρδέλες από την Ανδρίτσαινα, καπνιστό χοιρινό από τα Τρίκαλα.
Από την τεράστια λίστα με τα ζυμαρικά ξεχωρίζουν η Πεκορινάδα, (τα φρεσκοβρασμένα μακαρόνια ανακατεύονται μέσα σε ένα ολόκληρο κεφάλι τυρί πεκορίνο πριν σερβιριστούν αρωματικά και λαχταριστά στο πιάτο σου), ο καπνιστός σολομός με κρέμα τυριού και tripolini μακαρόνια αλλά και προτάσεις ιδιαίτερες όπως για παράδειγμα το σπαγγέτι σπετσοφάι ή η μακαρονάδα γιαουρτλού με καυτερό σουτζούκι, παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι και χειροποίητη σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες.
Βέβαια, το κλασικό πιάτο που τρώνε μικροί και μεγάλοι στον Ακάκιο είναι τα μακαρονια με κιμά. Η συνταγή είναι, όπως και όλες οι συνταγές του καταλόγου, της Δέσποινας Χατζηκωσταρά, που την έχει κρατήσει από τη γιαγιά της. Απόλαυσέ τα με την εζα alcohol free, μια μπύρα απαλλαγμένη από ενοχές αλλά με γεμάτο σώμα, πλούσιο άρωμα και αναλλοίωτη αυθεντική γεύση. Παράγεται από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, μέσα από μια εξειδικευμένη διαδικασία παραγωγής που την κάνει να ξεχωρίζει ευχάριστα.
Στον Ακάκιο θα βρεις επίσης σπιτικές πίτες, όπως για παράδειγμα η πίτα με κρέας, σάλτσα ντομάτας, μελιτζάνα, καρότο και φέτα. Όσο για τις πίτσες, στον Ακάκιο θα τις γευτείς με παραδοσιακή ζύμη και σε γεύσεις που δεν έχεις βρει πουθενά αλλού: Πίτσα Ιμάμ με ψητή μελιτζάνα ή Καισαρείας με φέτες παστουρμά, πίτσα του Κήπου με πέστο βασιλικού, σπιτική μαγιονέζα, ρόκα και ροδέλες ελιάς, πίτσα με Κιμά ή πίτσα γιαουρτλού (με σουτζούκι, τυρί και στο κέντρο πρόβιο γιαούρτι περιχυμένο με σάλτσα ντομάτας και σουμάκ).
Τα Σαββατοκύριακα, θα βρεις επίσης μακαρόνια με κότσι και, κατόπιν παραγγελίας, μπορείς να απολαύσεις κόκκορα ελευθέρας βοσκής κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι.