Το Αλαργινό Ρακάδικο μας έμαθε να εκτιμάμε το ψάρι
Το τοπ μεζεδοπωλείο της Αργυρούπολης τίμησε τα θαλασσινά με τον δικό του τρόπο.
- 03/11/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Ότι η Μαρίνου Γερουλάνου είναι ο πιο γευστικός δρόμος στην Αργυρούπολη, είναι κάτι που κάθε νότιος -και μη- έχει λίγο πολύ ανακαλύψει. Μία γαστριμαργική γειτονιά που τα τελευταία χρόνια έχει χαράξει τον δικό της δρόμο και που προσελκύει θαμώνες από κάθε περιοχή της Αττικής. Και όπως κάθε περιοχή, έτσι και αυτή έχει τα «σιγουράκια» της. Τα μαγαζιά αυτά δηλαδή, που υπόσχονται μόνο επιτυχίες στα κάθε λογής πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα τους. Το Αλαργινό Ρακάδικο είναι αναμφισβήτητα ένα από αυτά.
Την πρώτη φορά που το επισκεφθήκαμε πριν οκτώ περίπου χρόνια, δέσποζε μεν στο ίδιο σημείο αλλά δεν είχε καμία σχέση με το μαγαζί που θα δει κάποιος σήμερα. Ήταν ένα μικρό μαγαζάκι με περιορισμένα τραπέζια, όπου οι Αργυρουπολίτες προτιμούσαν όχι μόνο για το τσίπουρο και το ούζο αλλά και τους ευφάνταστους ψαρομεζέδες που παρέλαυναν στον κατάλογο. Ήταν το νούμερο ένα σποτ για εκείνες τις παρέες που ήθελαν η νύχτα να κυλήσει με καλή παρέα, παραδοσιακή μουσική, ποτό και λιχουδιές που θα σε έκαναν να τις ερωτευτείς μία-μία. Φαίνεται πως εκείνη η συνταγή της εποχής δεν ήταν κάτι τυχαίο. Δεν ήταν κάτι που προέκυψε, που έκανε τον κύκλο του και στην συνέχεια τελείωσε όπως όλες οι ιστορίες αυτών των μαγαζιών.
Το Αλαργινό «μεγάλωσε» αλλά παρέμεινε ίδιο. Και στην γεύση και στην εξυπηρέτηση και στις λογικές τιμές. Είναι το ίδιο πιστό για εκείνους που θέλουν μία χορταστική θαλασσινή ή κρεατική μερίδα, όσο και για όλους τους άλλους που προτιμούν την παραδοσιακή μορφή της νυχτερινής εξόδου. Των μεζέδων με το τσίπουρο ή το ουζάκι. Δεν είναι μόνο το ολόφρεσκο ψάρι που κάνει τη διαφορά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο δένουν άρτια οι γεύσεις του. Από τα μανιτάρια και την φάβα μέχρι τα ρολάκια μελιτζάνας, μπορεί να γευτεί κανείς όλους εκείνους τους λόγους που θα τον οδηγήσουν να διαλέξει τον γαύρο, τον μπακαλιάρο, την γούνα και την καραβιδόψιχα.
Οι πιο φευγάτοι ξέρουν ήδη τα αδιανόητα νόστιμα κρασάτα μύδια που σερβίρει το μαγαζί, ενώ άλλοι -αυτή τη στιγμή που διαβάζεις το κείμενο- κάνουν την πρώτη τους γνωριμία με την καραβιδομακαρονάδα. Και γενικότερα με όλες τις μακαρονάδες θαλασσινών που, αν και προορίζεται για ένα άτομο, είναι τόσο πλούσιες γευστικά και ποσοστικά που χορταίνουν δύο. Το ίδιο ισχύει για τις γαρίδες, το καλαμάρι και τις τεράστιες καβουροδαγκάνες που θα μυήσουν και τους πιο δύσπιστους στην πραγματική υπεροχή του ψαριού. Ωστόσο, για εκείνους που δεν ακουμπούν στο πιάτο τους ότι κολυμπάει, υπάρχει μία πλούσια ποκιλία από κρεατικά που ξεκινούν από φιλετάκια κοτόπουλου και φτάνουν μέχρι την τηγανιά, που περιμένουν όλους τους hardcore κρεατοφάγους να τα ανακαλύψουν.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα ξεχωριστό κείμενο για το τι μπορεί να δοκιμάσει κανείς στο Αλαργινό, το οποίο δεν πρόκειται να τον απογοητεύσει. Θα αρκεστούμε ωστόσο στο να πούμε πως κάθε γεύση του, είναι η ίδια και καλύτερη από εκείνη την φορά που το επισκεφθήκαμε ως παρέα το 2008. Μια μικρή απόδειξη πως τα πραγματικά καλά μαγαζιά, εκείνα που σέβονται τους πελάτες αλλά πάνω απ’ όλα την φήμη τους, είναι εκείνα που καταφέρνουν να παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο.
Σήμερα είναι ακόμη εκεί. Με τα κανατάκια γεμάτα τσίπουρο και την κουζίνα με φρέσκο ψάρι. Οι χρόνιοι θαμώνες του έμαθαν και όσοι δεν το γνώριζαν έχουν ξεκινήσει και δέχονται «ιδιαίτερα». Γιατί η αληθινή επιτυχία ενός καλού φαγάδικου, φαίνεται στο πως θα σε κάνει να αγαπήσεις ακόμη περισσότερο τις γεύσεις που αγαπάς αλλά και εκείνες που δεν σκέφτηκες ποτέ να δοκιμάσεις.
Μαρίνου Γερουλάνου 94, Αργυρούπολη, 210 9602740