Αμοργιανό Πέρασμα: Το τελευταίο τρένο για την Αμοργό
Ο δρόμος για τον σταθμό της Καλλιθέας περνάει μέσα από την Αμοργό ή αλλιώς ελάτε για ψημένη ρακή και αγάπη στον πεζόδρομο κάτω από τον ηλεκτρικό.
- 22/09/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Αυτό το μαγαζί ξεφύτρωσε σαν από θαύμα σε μία Καλλιθέα που το είχε τόσο ανάγκη. Έφερε την Αμοργό στην Αθήνα. Άρχισε να σερβίρει ψημένη ρακή και μεζεδάκια και να κάνει live από αυτά τα έντεχνα που μου αρέσουν σε σημείο που καταντώ γραφική. Το Αμοργιανό Πέρασμα είναι και Αμοργιανό, διότι έχει τις ρίζες του στην Αμοργό και Πέρασμα, διότι είναι ακριβώς δίπλα στον σταθμό της Καλλιθέας, κάτι που το κάνει και πολύ εύκολα προσβάσιμο, όχι μόνο από ντόπιους αλλά και από ανθρώπους που έρχονται από άλλες γειτονιές. Συνοψίζοντας, αυτό είναι ένα από τα μαγαζιά των νουπού που θυμίζει κέντρο και αυτό ακριβώς είναι που λείπει από τη νότια πλευρά της πόλης.
Πήγαμε βράδυ Παρασκευής, ευτυχώς που είχαμε κρατημένο ένα τραπεζάκι όλο δικό μας, γιατί δεν βρίσκεις ούτε για δείγμα. «Παλιά δεν το ήξεραν το μαγαζί», μου λέει η Μαρία Αναστασίου, η μία από τις τρεις ιδιοκτήτριες, «με τον καιρό άρχισε να έχει πολύ κόσμο και να έρχονται από πολλές περιοχές». Η Μαρία είναι ξανθιά και όμορφη, έχει μια χαρά και ένα χαμόγελο από φυσικού της και είναι τέλος πάντων ένα κορίτσι που χαίρεσαι να μιλάς μαζί του. Μας είπε ότι συνιδιοκτήτριες είναι η αδελφή της η Αθανασία (τι φιλική και καλή μαγείρισσα) και η φίλη τους η Χρύσα Κοσκοσιάν. Η Μαρία μας έφερε αμοργιανά τυροπιτάκια με μέλι και σουσάμι, που είναι πεντανόστιμα. Κολοκυθοκεφτέδες και ντοματοκεφτέδες. Απάκι με παξιμαδάκια δίπλα και ντοματούλαψιλοκομμένη και μία κρεατόπιτα που σε χορταίνει και τίποτα άλλο να μην πάρεις.
Γενικά στο μενού έχει κι άλλα πολλά (και αρκετά κρητικά), γιατί όπως μου αποκάλυψε η Μαρία η κουζίνα της Αμοργού δεν είναι και τόσο ξακουστή. Απάκι με αυγά (που απέφυγα λόγω φανταστικής ή πραγματικηςακόμηδενξέρω αλλεργίας), πανσετάκια και μπριζολάκια που έχω δοκιμάσει άλλη φορά, ντακάκι αμοργιανό, δεν θέλω να σου τα πω όλα, γιατί είναι καλύτερα να πας και να τα ανακαλύψεις.
Τελευταία, αντί για αίμα κυλάει στις φλέβες μου ρακή, από αυτές τις σκετοοινόπνευμα τις κρητικές (που εμένα δεν με λες και γερό ποτήρι αλλά δεν ξέρω γιατί, συμβαίνει), οπότε ζήτησα και τέτοια. Εξαιρετική ήταν. Όμως δεν γινόταν να μην δοκιμάσουμε και την άλλη την γνωστή αμοργιανή. Την ψημένη. Μας την έφεραν παγωμένη σε σφηνάκια. Η Μαρία μου είπε το μυστικό που την κάνει τόσο διαφορετική και ποιοτική. «Ο παππούς μου είχε πάρει τη συνταγή από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό». Αυθεντικά πράγματα. Όπως ακριβώς και η φάση εκεί. Τα τσίγκινα (δώσε μου τσίγκινο και πάρε μου την ψυχή) τραπεζάκια ήταν τριγυρισμένα από παρέες που γελούσαν και τραγουδούσαν δυνατά (ναι δεν το λέω έτσι) Θανάση και Σωκράτη. Άιντε εκεί μακριά, μακριά στην Ανδρομέδα, άιντε πίνουν τσίπουρο και τρων λακέρδα και τέτοια πράγματα σου λέω. Και χαρά, και γέλια, και τσουγκρίσματα.
Είχαν φέρει και την Ματούλη τη Ζαμάνη το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ που έκαναν στον σταθμό. Μαζί με τα Υπόγεια Ρεύματα, την Idra Kayne και άλλους. «Ήταν κάτι που θέλαμε να κάνουμε πολύ, γιατί δεν γίνονται πολλές συναυλίες στην Καλλιθέα». Έχουν και ένα πολύ ωραίο μπαράκι πίσω από το κυρίως μαγαζί. Θα ανοίξει μέσα στον χειμώνα και θα παίζει περισσότερο ξένη, ροκ αλλά και funk μουσική, οπότε έτσι καλύπτονται όλα τα γούστα. Είναι πολύ αμοργιανό και το μπαρ, πολύ νησιώτικο ρε αδελφέ, κι ας είναι χωμένο σε έναν αθηναϊκό πεζόδρομο.
Η διακόσμηση και σε αυτό, όπως και στο κυρίως μαγαζί, είναι τόσο απλή και όμορφη όσο πρέπει. Όσο για τον χώρο, τόσος όσος χρειάζεται για να νιώθεις άνετα αλλά και κοντά με τον διπλανό σου. Άλλωστε οι παρέες γεμίζουν τους χώρους πιο πολύ από κάθε διακόσμηση και το Αμοργιανό Πέρασμα είναι αυτής της φιλοσοφίας.
Θα πάρεις το τρένο λοιπόν και όταν ακούσεις επόμενος σταθμός Καλλιθέα, κατέβα. Αν είσαι νότιος, θα πάρεις πεζός από Θησέως όλο ευθεία τη Σιβιτανίδου (aka την περνάς την πλατεία) και τσουπ σε 5 λεπτά έφτασες.
*Α, την Κυριακή που έρχεται (25/9), για τους βαριά έντεχνους, θα έχουνε live με τον Θοδωρή Κοτονιά.
**Μου γεμίσανε ένα μπουκαλάκι με ψημένη ρακή που καταναλώθηκε με την πρέπουσα ευλάβεια στη συναυλία του Σωκράτη.
info: Σιβιτανίδου 51, τηλ.: 210 9592080