Άμπακος, το στέκι-house για το οποίο αξίζει να ‘εγκατασταθείς’ στην Τρούμπα
Το νέο BBQ Steakhouse στην καρδιά της Τρούμπας ξέρει πώς να απογειώσει την κρεατοφαγία. Σπεύσαμε και (καλο)φάγαμε.
- 10/11/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Στη γωνία της οδού 2ας Μεραρχίας & Φίλωνος 66, κάτι καινούργιο έχει ανοίξει τις πόρτες του από τις 19 του Σεπτέμβρη. Κάτι που οφείλεις (στον εαυτό σου) να γνωρίζεις από εδώ και πέρα για την Τρούμπα του Πειραιά. Ο “Άμπακος” δεν θα σε κερδίσει μόνο από το έξυπνο όνομά του. Θα εξιτάρει τα αισθητήρια όργανά σου με τα υψίστης ποιότητας πιάτα του.
Αρκεί να σκεφτείς ότι από πίσω βρίσκεται ο σεφ Δήμος Κουρογιάννης, ο οποίος, έχοντας 25 χρόνια “προϋπηρεσίας” στην κουζίνα του Ασιατικού Κona Kai και στο Ledra Marriott, έχει μεταφέρει πολυνησιακές γεύσεις, εμπειρία και πάθος στην κουζίνα του εστιατορίου.
Ξύλο και κρέας πάνε μαζί, σκέφτομαι, όσο τα μάτια μου σκανάρουν το ζεστό χώρο. Tailor made πάγκοι και κομμάτια από ξύλο σε διάφορες έξυπνες μορφές που δίνουν ιδιαίτερες πινελιές στην ατμοσφαιρα, κρασιά που σχεδόν “αιωρούνται” και άνετοι καναπέδες. Πολλά από αυτά είναι σχεδιασμένα από τον Γιάννη Κομνηνό ενός από τους εμπνευστές του χώρου, ο οποίος, μαζί με τον Μιχάλη Ιατρόπουλο, το Νεκτάριο Γαλίτη και το υπόλοιπο team, τρέχουν και το αδερφάκι του, το “Lola’s” bar.
Πιασάρικο όνομα. Όπως παραδέχεται ο Γιάννης, “ψάχνοντας στο web την ορολογία ‘Τρούμπα- Φαγητό’, έπεσε το μάτι μου σε ένα από τα πρώτα αποτελέσματα, που ήταν η λέξη “Άμπακος”, όταν άνθρωποι από τη Σαουδική Αραβία ερχόντουσαν στην Τρούμπα και έτρωγαν τον αγλέορα.΄Ήταν μια από τις βασικές σκέψεις πίσω από το πώς βγήκε το όνομα, το οποίο κρύβει και όλη τη φιλοσοφία του μαγαζιού. Θα φας όσο θες και μάλιστα σε απόλυτα normal τιμές”.
Εδώ ξεφεύγουμε από την παραδοσιακή έννοια της κρεατο-ταβέρνας. Θα βρεις φανταστική πικάνια, ένα νοτιοαμερικάνικο εξωτικό πιάτο που φτιάχνουν στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Χιλή και το Μεξικό, θα φας το αγαπημένο παγκοσμίως Rib-eye Steak black angus, αλλά και κλασικά Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά πιάτα, σερβιρισμένα όμως the Άμπακος way.
Προσπερνώντας πολλά πιάτα από τον κατάλογο που απλά σκεφτόμουν ότι θα δοκιμάσω την επόμενη φορά, όπως το ψητό πορτομπέλο με τραγανό μπέικον, ζαμπόν και cream cheese, το Tomahawk Βέροιας, δηλαδή τη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα 1000+ γραμμαρίων για 2 άτομα, με βούτυρο και θυμάρι, το συκώτι από μοσχαράκι γάλακτος και την ποικιλία από λουκάνικα που απολάμβανε εμφανώς το διπλανό τραπέζι, καταλήξαμε στα δικά μας. Δύο δροσερές σαλάτες για να αφήσουμε χώρο για το ψητό, μια με κινόα, σάλτσα pico de gallo και μαριναρισμένο κοτόπουλο σχάρας σε μουστάρδα και μέλι και μια coleslaw, με ψιλοκομμένο λάχανο, καρότο και μαγιονέζα με μουστάρδα και lime. Λίγο αργότερα, μια πικάνια με τσιμιτσούρι και πουρέ πατάτας και ένα Rib-eye steak black angus Ουρουγουάης, ήρθαν σερβιρισμένα πάνω σε μαντέμι και έτοιμα να περάσουν στο πάνθεον των καλύτερων κρεατικών των νοτίων.
Μικρή παύση για να μιλήσουμε για τις μαρινάδες, οι οποίες αποτελούν ολόκληρο κεφάλαιο. Από ασιατική και κορεάτικη, μέχρι τεξανή και πολίτικη, “εκπλήσσουν” τους ουρανίσκους, συνοδεύοντας διαφορετικά πιάτα. “Δίνουν έναν τόνο στο κρέας χωρίς όμως να επηρεάζουν τη γεύση του”, παραδέχεται ο σεφ Δήμος Κουρογιάννης. “Να καταλαβαίνεις τη γεύση του κρέατος και όχι της μαρινάδας”. Ενδιαφέρον παράδειγμα και η σάλτσα τσιμιτσούρι, που συνοδεύει την πικάνια, η οποία αποτελείται από μαϊντανό, φρέσκο κόλιανδρο, πράσινη καυτερή πιπεριά, αλάτι, πιπέρι, ξύδι και ελαιόλαδο. “Για να φτιάξεις μια μερίδα θες περίπου 20 λεπτά”.
“Σωστό, καθαρό υγιεινό ψήσιμο. Ο ισπανικός φούρνος είναι το σημείο αναφοράς μας”
Φυσικά και υπάρχει “μυστικό” πίσω από τη φοβερή γεύση που θα διαπιστώσεις ότι έχει το κρέας τους. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον high-end Ισπανικό φούρνο MIBRASA, που λειτουργεί με ξυλοκάρβουνα και προσδίδει μια ξεχωριστή μυρωδιά καπνιστού στο κρέας ενώ παράλληλα θωρακίζει τα αρώματα και τη γεύση του. Xωρίς το ποιοτικό κρέας, όμως, δεν θα μπορούσε να γίνει σωστή δουλειά. Οπότε και οι παραγωγοί είναι κάτι παραπάνω από προσεγμένοι. Και μπορεί κατά κύριο λόγο να είναι Έλληνες, όμως κάποια κρέατα έρχονται από μακριά, όπως από την Ουρουγουάη, την Αμερική αλλά και την Ευρώπη. Όπως μου λέει ο σεφ, “όλα έρχονται ολόφρεσκα μέσα σε βάκιουμ – μια σακούλα που βάζεις μέσα το κρέας και ό,τι μυρωδικά θέλεις, η οποία περνά μέσα από ένα μηχάνημα που της αφαιρεί τον αέρα. Αυτός κάνει τη ζημιά. Κρέατα όπως το φιλέτο κοτόπουλο, το μπούτι κοτόπουλο, ο χοιρινός λαιμός, είναι όλα νωπά που έρχονται κάθε μέρα – εκτός Κυριακής- ολόφρεσκα στο κατάστημα”.
“Τα εξειδικευμένα μαγαζιά για καλό κρέας είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Και επειδή ο Έλληνας τρώει κρέας, θέλει να έχει ένα σημείο που να ξέρει ότι θα το απολαύσει”
Στον “Άμπακο” όλα είναι χειροποίητα. Από την τηγανητή πατάτα, που κόβεται μια-μια και τηγανίζεται, μέχρι τον πουρέ και την κρέμα τυριού που συνοδεύει το ψωμάκι. Δεν υπάρχει τίποτα προκάτ. Ακόμα και το ψωμί, κάθε μέρα, ζυμώνεται αποκλειστικά για το εστιατόριο και μετά ψήνεται στον ξυλόφουρνο για να καταλήξει φρέσκο και ζεστό στο τραπέζι σου. Το ίδιο ισχύει και για το ζυμωτό ψωμί του burger του καταλόγου.
Το εστιατόριο διαθέτει και μια άκρως ενημερωμένη λίστα από εγχώρια κρασιά, αλλά και επιλεγμένες ετικέτες από το εξωτερικό. Και φυσικά, υπάρχουν ΤΑ γλυκά. Τρεις επιλογές, για να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη. Ψηφίσαμε αμερικάνικο cheese cake με πραλίνα φουντουκιού – κολασμένο, χωρίς καμία υπερβολή- και σπασμένο μιλφέιγ με παγωτό βανίλια σοκολάτα, κρεμ μπρουλέ, σφολιάτα και σως καραμέλα.
Κάθε εβδομάδα ο κατάλογος ανανεώνεται με νέα πιάτα ημέρας ενώ στη σελίδα του Abakos στο facebook τρέχει ήδη και ο πρώτος διαγωνισμός για να σε ψήσουν να τους γνωρίσεις. Και αν μη τι άλλο από ψήσιμο, ξέρουν καλά.
Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
Info: Μεραρχίας 14 & Φίλωνος 66, Πειραιάς (Τρούμπα)
Τηλ: 2104525251
Ώρες λειτουργίας Δευτέρα έως Κυριακή 13:00 – 01:00
https://www.facebook.com/AbakosNo1
https://www.e-table.gr/restaurant/ampakos