Γιατί το Estrella Γλυφάδας βγήκε ‘πρωταθλητής’ στη μάχη του νότιου brunch, με το καλημέρα
Το απόλυτο all day breakfast, brunch & world street food εστιατόριο είναι επιτέλους πιο κοντά από ποτέ.
- 02/10/2018
- Κείμενο: Ιωάννα Παχούλη
- Φωτογραφίες: Ολυμπία Ορνεράκη
Στις 21 Ιουλίου κάτι άλλαξε στη Γλυφάδα. Η επίσημη ‘είσοδος’ του Estrella στην Πλατεία Νυμφών αποτέλεσε το καλύτερο καλοκαιρινό δώρο που κάποιος μάλλον χρωστούσε στους νότιους. Ένα σημείο συνάντησης που κάνει τη διαφορά στον ανταγωνισμό.
Το καινοτόμο concept που έβαλε το λιθαράκι του στην σημερινή brunch κουλτούρα, δεν έχει απασχολήσει άδικα τα κορυφαία γαστρονομικά και ταξιδιωτικά μέσα του κόσμου (New York Times, Saveur, National Geographic, BBC, Olive Magazine, Mindfood, Conde Nast Traveller, Yahoo Traveller και Guardian).
Η ιδέα του πρώτου νότιου Estrella ξεκίνησε από τον βορρά τον χειμώνα του 2014, από τον Γιώργο Κιμπουρόπουλο και τον πατέρα του, Κώστα Κιμπουρόπουλο, όπου σε ταξίδι τους στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν έξω από το talk of the town Estrella. Η τεράστια ουρά του κόσμου στο υπερβολικό κρύο εκείνης της ημέρας στάθηκε η αφορμή να τους προβληματίσει. Μία δοκιμή ήταν αρκετή για να πειστούν ότι αυτό το κατάστημα είχε χαρακτήρα. Και μπορεί οι δυο τους να έρχονται από εντελώς διαφορετικούς επαγγελματικούς κύκλους -ο πατέρας δραστηριοποιείται στο χώρο των media και ο γιος στο χώρο της ναυτιλίας- όμως είχαν πάντοτε παράλληλες εμπορικές δραστηριότητες στο λιανικό εμπόριο.
Όσο περνούσε ο χρόνος, η ιδέα ωρίμαζε στο μυαλό τους. “Παρακολουθούσαμε την ανάπτυξή του ,τόσο με το υποκατάστημα στην οδό Ρόμβης στο κέντρο, όσο και με το άνοιγμα του Estrella στην Κηφισιά, βλέποντας ότι ενδιάμεσα είχαν ανοίξει άλλα σημεία πώλησης σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Έτσι πήραμε την απόφαση να το επιχειρήσουμε στη Γλυφάδα. Δεν ήταν μία απόφαση εισόδου στην εστίαση. Ήταν μία απόφαση εισόδου στο Estrella“. Μέσα στον Οκτώβρη μάλιστα, ανοίγουν και ένα ακόμη Estrella, αυτή τη φορά στον Πειραιά.
“Όταν ξεκινάει κάτι από το πουθενά χωρίς να υπάρχει σχετικό concept και μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα καταφέρνει να εδραιωθεί και να αγαπηθεί από τον κόσμο σίγουρα δημιουργεί μια νοοτροπία και μάλιστα συνδυάζει και μία γαστρονομική εκπαίδευση μέσα από τους πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς στα πιάτα του”
Η αγάπη του κόσμου συνέβαλε στην ίδια την ταυτότητα του μαγαζιού. Αυτή ήταν που έκανε το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη να παρατείνει το ωράριο του προκειμένου να υποδεχτεί όλους τους πελάτες, κάνοντας το brunch μία συνήθεια που δεν περιοριζόνται στις μεσημεριανές ώρες.
“Θέλω στις 20.00 που θα τελειώσω από το γραφείο μου να έρθω και να φάω pancakes. Γιατί να μην μπορώ;”
Η εξέλιξη στην έννοια του brunch, πέρα από την διεύρυνση του ωραρίου, προκύπτει και από την ποικιλομορφία του μενού. Εδώ θα απολαύσεις burgers, πίτσα και σαλάτες, πιάτα τα οποία δεν είναι τα αυστηρά όρια του brunch. Όλα αυτά βέβαια, σε μια twisted και εξελιγμένη version. Ένα πάντρεμα γεύσεων που δεν συνηθίζεται και αποτελεί έμπνευση του σεφ και food blogger Δημήτρη Κοπαράνη.
Και όχι μόνο αυτό. Στο Estrella της Γλυφάδας (και για την ώρα, μόνο σ’αυτό το Estrella) θα βρεις και μια μοναδική signature cocktail list, την οποία υπογράφει ο Γιάννης Κοροβέσης, μία από τις ηγετικές μορφές των cocktail bars που συμπληρώνει την ήδη δυνατή ομάδα του μαγαζιού.
Διότι η ομάδα του Estrella της Γλυφάδας είναι σίγουρα ένα από τα πιο βασικά χαρτιά της. Από τον ίδιο τον Γιώργο και τους γονείς του, μέχρι την store manager και τον άρχι σεφ της κουζίνας. “Όλα τα μέλη μιας ομάδας είναι σημαντικά, από τον άνθρωπο που είναι στις παρασκευές και φτιάχνει τα μείγματα σε καθημερινή βάση, μέχρι το σέρβις, την κουζίνα και τη λάντζα. Όλοι δουλεύουμε για να προσφέρουμε στον κόσμο τη μέγιστη ποιότητα και εξυπηρέτηση”.
Πέρα από τα trademark μπουγατσάν (δεν χρειάζονται συστάσεις) και Jezebel, το κόκκινο κρουασάν βουτύρου γεμισμένο με κρέμα μασκαρπόνε, μαρμελάδα τριαντάφυλλο και γλάσο σοκολάτας φράουλας, εδώ θα βρεις τα πιο ιδιαίτερα pancakes, όπως τα λαχταριστά Red velvet pancakes, με κρέμα cheesecake, μαρμελάδα και κόκκινα φρούτα, τα Pancakes Nesquik (όπου προστίθεται nesquik στο μείγμα για να βγουν σοκολατένια) που συνοδεύονται από κόκκινα φρούτα και παγωτό, ή τα pancakes cinnamon roll, pancakes σε στρώσεις με καραμέλα κανέλας και original cream cheese frosting.
Σε ό,τι αφορά τα αλμυρά, έχοντας εξαιρέσει κάποιες πεπατημένες συνταγές, όπως τα croque madame και monsieur ή τα αυγά benedict, ο Δημήτρης Κοπαράνης κατάφερε να δημιουργήσει έδαφος για ένα πλούσιο και ποικιλόμορφο μενού. Από scrambled eggs σε κρουασάν βουτύρου, μέχρι την εναλλακτική ομελέτα φούρνου, μία μαρέγκα από ασπράδι η οποία ψήνεται στο φούρνο δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό μεγάλο σύννεφο που σερβίρεται είτε με κατίκι είτε με σολωμό. Must είναι και η breakfast pizza σε ζύμη από κουλούρι Θεσσαλονίκης, η οποία συνοδεύεται με αυγά τηγανητά, αβοκάντο ή χοιρινή πανσέτα. Η εκδοχή του γύρου κοτόπουλου με κρέμα φέτας, σπασμένα doritos και τηγανητό αυγό και λεπτοκομμένο φιλεταρισμένο κοτόπουλο είναι ένα ακόμη πιάτο που αξίζει να παραγγείλεις. Φυσικά, υπάρχουν και πιο light επιλογές. Η όλη αλλαγή στο lifestyle των ανθρώπων και η στροφή προς την πιο green κουζίνα και στις πιο υγιεινές πηγές έχει εντάξει ένα healthy and veggie μενού στον ήδη πλούσιο κατάλογο.
Αυτή είναι η ομορφιά, αλλά και η ειδοποιός διαφορά του brunch του Estrella. Παίρνουν μία πάρα πολύ απλή πρώτη ύλη όπως είναι το αυγό, το γάλα και το αλεύρι και, με φαντασία, τις σερβίρουν με τόσους διαφορετικούς και απολαυστικούς τρόπους.