Κυριακάτικο brunch σε ένα μπαρ με όστρακα: Για toast με ψίχα από μπλε καβούρι και ένα ΣΚ αφιερωμένο στο προζύμι
Το brunch στα νότια σήμεραΑυτό το Σαββατοκύριακο, το brunch του Hams & Clams είναι αργής ωρίμανσης: Ο Mr Bobota, Γιώργος Τασούλας, ο οποίος φτιάχνει προζυμένια ψωμιά στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη και τα κάνει delivery πόρτα πόρτα, μπαίνει στην κουζίνα του πειραιώτικου οστρακάδικου και ετοιμάζει ένα pop ub brunch αφιερωμένο στο προζύμι.
- 09/12/2024
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Η τάση του brunch μετρά τουλάχιστον μια δεκαετία στη χώρα μας. Από τότε μέχρι σήμερα μαγαζιά της πόλης έχουν καθιερωθεί ως στέκια για κυριακάτικο brunch σερβίροντας πιάτα που μας κρατάνε χορτάτους μεταξύ πρωινού και μεσημεριού.
Από τη μία άκρη της πόλης εώς την άλλη, ο κρόκος από ποσέ αυγά ρέει σε ψωμί, τα pancakes μοσχοβολούν και τα σάντουιτς κλείνουν μέσα τους φρέσκα υλικά. Ο γαστρονομικός χάρτης μετρά, λοιπόν, συνεχώς νέες αφίξεις αλλά και εξελίξεις, καθώς αγαπημένα μαγαζιά εντάσσουν στο μενού τους brunch.
Μια απρόσμενη έκπληξη αποτέλεσε το brunch menu του Hams and Clams, στον Πειραιά. Το oyster bar, πριν από λίγο καιρό, ξεκίνησε να φουρνίζει κέικ και cruffin και να σπάει αυγά φτιάχνοντας ομελέτες και σκραμπλ.
Το μενού μικρό και περιεκτικό με τα απαραίτητα για ένα δυνατό ξεκίνημα Κυριακής με νόστιμα και ενέργεια. Μπορείτε να δοκιμάσετε open chicken κλαμπ, κρουασάν βουτύρου με κρέμα αβοκάντο, αυγό ποσέ, ρόκα και πεκορίνο και biscuits με αυγά σκραμπλ, μπέικον, πέστο πιπεριάς Φλωρίνης και dukkah. Από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές, που «φωνάζει» Hams & Clams, είναι το toast crab melt με δύο είδη τυριών, ψίχα από μπλε καβούρι και μαγιονέζα με σχοινόπρασο.
Από τις γλυκές επιλογές, τα pancakes με ναμελάκα σοκολάτας, ψημένα φρούτα εποχής, χειροποιήτη πραλίνα, τουίλ από σοκολάτα dulce και κρεμ μπουλέ ξεχωρίζουν, καθώς είναι αφράτα, διόλου βαριά, και μοσχοβολούν.
Πηγαίνοντας την ιδέα του brunch ένα βήμα πιο πέρα, το Hams & Clams ετοιμάζει pop up brunch με την υπογραφή του Bobota – The sourdough project. Πίσω από το όνομα Bobota βρίσκεται ο Γιώργος Τασούλας, ο οποίος φτιάχνει προζυμένια ψωμιά στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη και τα κάνει delivery πόρτα πόρτα, σε όσους τα έχουν ήδη παραγγείλει μέσω του λογαριασμού του στο Instagram. Δεν είναι ένας άνθρωπος που έχει σχέση με επαγγελματικές κουζίνες, αλλά από εκείνους που ζηλεύουμε, καθώς έχουν κάνει το μεράκι τους επάγγελμα.
Έτσι, για ένα μόνο σαββατοκύριακο, 14-15 Δεκεμβρίου (από τις 10:00 μέχρι τις 14:00) το Hams & Clams και Mr Bobota Γιώργος Τασούλας ετοίμασαν πέντε πιάτα που αποτελούν ωδή στο προζύμι, προκειμένου οι γιορτινές ημέρες να γίνουν ακόμη πιο νόστιμες: Τα ψωμιά του Γιώργου Τασούλα λειτουργούν ως βάση για νόστιμες μπρουσκέτες και σάντουιτς όπως η μπρουσκέτα με ψωμί απο χαρούπι και σκόρδο, που σερβίρεται με κρέμα τυριού αρωματισμένη με μάραθο και lime, σολομό gravlax και άρτυμα furikake ή το avocado toast με προζυμένιο ψωμί 24ωρης ωρίμανσης με χαρούπι και σκόρδο, που σερβίρεται με τυρί κρέμα, αβοκάντο και αβγό ποσέ.
Όλα αυτά σε μια ευρύχωρη σάλα με ανοικτή κουζίνα και μεγάλες τζαμαρίες που καδράρουν την Μαρίνα Ζέας: Κότερα λαμποκοπούν κάτω από την ήλιο, γλάροι πετούν τριγύρω και τα κύματα της θάλασσας παιχνιδίζουν στον ρυθμό τους. Απόλαυση.