Η Ματίνα Δελητζά και «Οι πίτες της Σοφίας» οχτώ χρόνια τώρα σερβίρουν το πιο λαχταριστό μαμαδίστικο πρωινό
Πάνω στην Αγίου Αλεξάνδρου, δυο τετράγωνα και κάτι από την Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο βρίσκονται «Οι πίτες της Σοφίας». Εδώ θα βρεις λαχταριστές παραδοσιακές πίτες με χειροποίητο φύλλο, brunch και γλυκά που φτιάχνονται επί τόπου και που μπορείς να τα συνοδέψεις με έναν αρωματικό καφέ.
- 15/12/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Πριν οχτώ χρόνια στις 15 Δεκεμβρίου του 2013, η Ματίνα με τον αδερφό της Δημήτρη πήραν τη μεγάλη απόφαση να ανοίξουν ένα δικό τους μαγαζί. Όχι όμως ένα οποιοδήποτε, ήθελαν να ανοίξουν ένα μαγαζί που να τους θυμίζει τη μητέρα τους, Σοφία, και την αγάπη που αυτή έβαζε στη μαγειρική της. Έχοντας ο καθένας τη δουλειά του δεν είχαν καμία σχέση με το χώρο της εστίασης, αυτό που ήξεραν όμως ήταν πως η παραδοσιακές πίτες της μητέρας τους έκαναν θραύση εντός και εκτός της οικογένειας.
«Όταν έψηνε πίτα η μητέρα μου μοσχοβολούσε όλη η πολυκατοικία», θυμάται η Ματίνα. «Όταν το τελικά το αποφασίσαμε με τον Δημήτρη παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και ξεκινήσαμε να στήνουμε το μαγαζί, είχαμε πολλές συνταγές της μητέρας μας με παραδοσιακές πίτες, τις βάλαμε κάτω, επιλέξαμε αυτές που θέλαμε, κάναμε τις δοκιμές μας για να βάλουμε και πράγματα που ζητά σήμερα ο κόσμος, και χωρίς να το καταλάβουμε πέρασαν 8 χρόνια», εξηγεί η ίδια. Εδώ όλα είναι χειροποίητα, οι πίτες φυσικά, το κέικ, οι κρέμες ακόμα και τα μικρά μπισκοτάκια που έρχονται με τον καφέ.
Στο μαγαζί παρασκευάζουν διάφορες πίτες για κάθε προτίμηση. Αλμυρές όπως σπανακόπιτα, πρασόπιτα, τυρόπιτα, μανιταρόπιτα, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα, κασερόπιτα, vegan καθώς επίσης και γλυκιές όπως σοκολατόπιτα, παραδοσιακή γαλατόπιτα, μηλόπιτα και μπουγάτσα, όλα φυσικά με το φύλλο συνταγή της μαμάς Σοφίας.
Η Ματίνα και ο Δημήτρης έχουν καταγωγή από την Κρανιά Γρεβενών που ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει «πίτα». «Για μένα η πίτα είναι το καλωσόρισμα της γιαγιάς μου όταν ανεβαίναμε στο χωριό η οποία μας περίμενε με ένα τεράστιο ταψί, είναι το «καλό ταξίδι» από τη θεία μου που μας τύλιγε και δυο-τρία κομμάτια για το δρόμο. Είναι η ανάμνηση της μητέρας μου που τα απογεύματα έφτιαχνε ένα ταψάκι πρασόπιτα με φέτα, έτσι για τη λιγούρα» θυμάται η Ματίνα και συνεχίζει «για αυτό και για μένα αυτή η δουλειά είναι σημαντική, γιατί είναι οι αναμνήσεις με στιγμές με τους δικούς μου ανθρώπους. Βάζω αγάπη σε αυτό που κάνω και νομίζω ότι ο κόσμος το εκτιμάει αυτό». Όσο μιλάμε με τη Ματίνα στα γύρω τραπέζια ο καφές συνοδεύεται με την απαραίτητη πίτα, όσο είναι ακόμα νωρίς, όσο όμως η ώρα περνάει τη θέση του καφέ παίρνει το ρακόμελο.
Στις βιτρίνες φιγουράρουν ταψιά με ολόφρεσκες πίτες όλες τους με τραγανό χειροποίητο φύλλο συνταγή της κυρίας Σοφίας. Στο τραπέζι μας φτάνει το πρώτο πιάτο, ένα γενναίο κομμάτι κοτόπιτα με κρατσανιστό φύλλο και υπέροχη γέμιση από κοτόπουλο, πιπεριές και τυράκι που φαγώθηκε στο άψε σβήσε. Το δεύτερο πιάτο είχε μια κασερόπιτα με ρεγκάτο και τομάτα που ήταν μια αποκάλυψη. Για το τέλος κρατήσαμε να δοκιμάσουμε τη γαλατόπιτα πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη, με αυτή την αέρινη κρέμα, με την υπέροχη βανιλάτη γεύση που μπορείς να τη φας άνετα και μόνη της να έρχεται σε μια ωραία αντίθεση με το τραγανό φύλλο.
Κλείνοντας οχτώ χρόνια επιτυχημένης πορείας συνδυάζοντας τις παραδοσιακές μαμαδίστικες πίτες με το σήμερα «Οι πίτες της Σοφίας» συνεχίζουν και εμπλουτίζουν το μενού τους. Εκτός από πίτες σερβίρουν πλέον και brunch. Θα βρείτε αυγά τηγανιτά, ομελέτες φούρνου, χειροποίητα πεϊνιρλί, σαλάτες καθώς και γλυκά με κρύες κρέμες, σοκολάτα ή βανίλια πάνω σε χειροποίητα μπισκότα που συνοδεύονται από φρούτα εποχής ή κάποιο ξηρό καρπό της επιλογής σας λουσμένες με σοκολάτα γάλακτος ή χειροποίητη καραμέλα που φτιάχνονται τη στιγμή που τα ζητάτε με πολύ αγάπη και μεράκι.
Σημείωσε πως κάνουν και delivery, ενώ μπορείς να πάρεις και κατεψυγμένες πιτούλες σε ταψάκια και να τις ψήνεις όποτε εσύ επιθυμείς.