Περιβόλι στη Βάρη: Μαγευτικό brunch πλάι στα μποστάνια και τη λιμνούλα με τα νούφαρα
Το brunch στα νότια σήμεραΣτο Περιβόλι της Βάρης ζούμε τη μοναδική εμπειρία ενός farm-to-table brunch, απολαμβάνοντας αγνά πιάτα μέσα στη φύση, φτιαγμένα από φρέσκα προϊόντα του κτήματος, σε ένα σκηνικό που τιμά τη γη και την εποχικότητα.
- 12/11/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Πού αλλού μπορείς να απολαύσεις το πρωινό σου μέσα στην καρδιά ενός αγνού περιβολιού; Μέσα στη φύση, με τα πεύκα, τις ελιές, τα εσπεριδοειδή, τα μεθυστικά αρώματα από τα μεσογειακά μυρωδικά, με τα μποστάνια γεμάτα με λαχανικά της εποχής και μια λιμνούλα με νούφαρα και βατραχάκια, θα απολαύσεις to brunch όπως θα έπρεπε να είναι.
Φτιαγμένο με τα πιο νόστιμα αβγά ημέρας από τις κότες που θα δεις να απολαμβάνουν τον ήλιο μέσα στον μπαχτσέ, το πρωινό στο Περιβόλι στη Βάρη έχει μια γκάμα από γευστικά, χορταστικά, υγιεινά πιάτα: Καγιανάς με σάλτσα από τις καλοκαιρινές τους ντομάτες και φέτα Ευβοίας, ομελέτα με μυρωδικά και γραβιέρα, αβγά μάτια με πανσέτα και φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, χόρτα φρεσκομαζεμένα με αβγά, όπως τα σερβίρουν οι γιαγιάδες στα χωριά της Ηπείρου, αλλά και γλυκιές αβγόφετες, τηγανίτες μπανάνας από βρώμη, και γιαούρτι στραγγιστό με σπιτική granola και το δικό τους μέλι.
Το brunch στην μικρή όαση του Περιβολιού είναι μια πανδαισία όλες τις εποχές, αλλά το φθινόπωρο είναι σκέτη μαγεία. Με τα πεσμένα ξερά φύλλα, την ωραία απολαυστική σιωπή του καταπράσινου κτήματος, τη νωπή γη να μυρίζει χωριό, νιώθεις σαν να έχεις πάει κάπου πολύ μακριά κι ας βρίσκεσαι μονάχα σε απόσταση οκτώ λεπτών από το κέντρο της Γλυφάδας.
Περπατάς στα πέτρινα μονοπάτια και η ενέργεια που παίρνεις από την κατάφυτη γη είναι απίστευτη. Αυτό που κάποτε ήταν ένας ξερότοπος, τώρα είναι ένας επίγειος παράδεισος, αναγεννημένος με τις αρχές της Περμακουλτούρας (μιας καλλιεργητικής πρακτικής που βασίζεται στην εποχικότητα, το zero waste και το σεβασμό στους αληθινούς ρυθμούς της φύσης).
Αφού κάνεις τη βόλτα σου μέσα στο Περιβόλι και απολαύσεις την απόλυτη ηρεμία που κυριαρχεί, θα πάρεις brunch κάτω από την πέργκολα ή στο εσωτερικό του εστιατορίου με την ξυλόσομπα αναμμένη, βλέποντας από τις μεγάλες τζαμαρίες όλον αυτόν τον ζωντανό πράσινο καμβά ενός λειτουργικού κτήματος γεμάτο με λαχανικά, μυρωδικά και λουλούδια, με τον ζεστό καφέ ή τα παραδοσιακά βότανα του Περιβολιού να αχνίζουν στο φλιτζάνι.
Τα πάντα εδώ έχουν τους ρυθμούς ενός πραγματικού περιβολιού, που καρποφορεί χωρίς την παρέμβαση μηχανημάτων ή χημικών. Η αγνότητα είναι το βασικό στοιχείο του Περιβολιού στη Βάρη, κι αυτό θα το καταλάβεις όχι μονάχα στις γεύσεις, που εδώ είναι πιο πλούσιες, αλλά και παρακολουθώντας τις καθημερινές του λειτουργίες, αφού δεν αποκλείεται να πετύχεις την ώρα που τρως τον Μπάμπη ή τον Ντέιβιντ να συγκομίζουν μαρούλια, λάχανα και καρότα και να τα μεταφέρουν με καφάσια στην κουζίνα.
Όλη αυτή η μαγεία του Farm-To-Τable, εφαρμόζεται στο Περιβόλι στη Βάρη όχι ως μια ακόμα γαστρονομική τάση, αλλά ως καθημερινή πρακτική εδώ και δεκαπέντε χρόνια: τα λαχανικά φυτρώνουν λίγο πιο δίπλα από τα τραπέζια, ή μάλλον το αντίστροφο: τα τραπέζια στρώνονται λίγο πιο δίπλα από τα μποστάνια. Αυτή η στενή σχέση περιβολιού και εστιατορίου μόνο εδώ βιώνεται ζωντανά: στο δικό μας τραπέζι, εδώ που καθόμαστε με όσους αγαπάμε για να φάμε κάτι αγνό και θρεπτικό, ανοίγει και κλείνει ο κύκλος της τροφής. Κι αυτό είναι μια πραγματικά ανεκτίμητη εμπειρία.