Στις Πίτες της Σοφίας δοκιμάζουμε Πίτα-brunch και baoρλί σε ένα brunch μενού διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει
Το brunch στα νότια σήμεραΓιατί οι Πίτες της Σοφίας στο Παλαιό Φάληρο «επαναστατούν» στο brunch; Ανακαλύψαμε το Πίτα-brunch και το νέο baoρλί, ενώ δοκιμάσαμε για μια ακόμη φορά τις αγαπημένες μαμαδίστικες προτάσεις τους.
- 13/11/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου, την Αγίου Αλέξάνδρου, οι Πίτες της Σοφίας είναι εκείνο το μέρος που θα κάνεις την καθημερινή σου στάση για να δοκιμάσεις μια από τις χειροποίητες παραδοσιακές πίτες και να απολαύσεις το πρωϊνό σου (καφέ, χειροποίητες πίτες, γλυκά, ομελέτες, πεϊνιρλί).
Καθημερινά παίρνουν τη θέση τους στις βιτρίνες του μαγαζιού ταψιά γεμάτα ολόφρεσκες πίτες που ετοιμάζει η Ματίνα Δελητζά (κόρη της Σοφίας), με αυτό το υπέροχο, τραγανό φύλλο, που ακολουθεί τη συνταγή της μαμάς Σοφίας και υποδεικνύει πως η παράδοση είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA του καταστήματος.
Ωστόσο, οι Πίτες της Σοφίας στοχεύουν πλέον στο να παντρέψουν το παραδοσιακό με το μοντέρνο, το παλιό με το νέο, και μάλιστα σε ένα ξεχωριστό brunch menu, που φέρνει κάτι διαφορετικό στο Παλαιό Φάληρο: ένα brunch εκτός των συνηθισμένων.
«Πίτα-brunch»: Η παραδοσιακή πίτα σε νέα εποχή
Η μεγαλύτερη «καινοτομία» (έτσι νιώθουμε πως οφείλουμε να την αποκαλέσουμε) που συναντά κανείς στο brunch μενού στις Πίτες της Σοφίας είναι το Πίτα-brunch. Πρόκειται για ένα πιάτο που συνδυάζει την παράδοση της ελληνικής πίτας με τις γεύσεις και την αισθητική ενός πιο σύγχρονου brunch.
Εδώ μπορείς να επιλέξεις ένα κομμάτι πίτα από τις πολλές γεύσεις του μαγαζιού (σπανακόπιτα, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα, πρασόπιτα, κασερόπιτα, μανιταρόπιτα κ.α) και να το απολαύσεις με μοναδικό τρόπο: η πίτα σερβίρεται με μια στρώση τυριού φιλαδέλφεια, καλαμπόκι, φρέσκια ντομάτα και ένα τηγανητό αβγό από πάνω.
Κι αν η τυπική σύνθεση που προτείνει η Ματίνα δεν είναι αυτό που λαχταρούσες, υπάρχει η δυνατότητα να διαλέξεις τα υλικά της προτίμησής σου (αβοκάντο, κατίκι δομοκού, μετσοβόνε, μανιτάρια). Έτσι, το πίτα-brunch προσαρμόζεται στο γούστο του καθενός, διατηρώντας πάντα τη βάση της ελληνικής πίτας.
Baoρλί: Ένα πεϊνιρλί με άποψη
Αποφασισμένη να προτείνει κάτι διαφορετικό, η Ματίνα έφτιαξε το baoρλί. Το όνομα προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων “bao” και “πεϊνιρλί” και ουσιαστικά πρόκειται για μια «πειραγμένη» εκδοχή ενός αγαπημένου σνακ, όπου η παραδοσιακή ζύμη αντικαθίσταται από ένα αφράτο bao bun στον ατμό. Μία fusion ιδέα που φαίνεται πως τραβά την προσοχή όλων όσοι θέλουν να δοκιμάσουν κάτι νέο, αλλά ταυτόχρονα οικείο, που συνδυάζει το ελληνικό και το μοντέρνο στοιχείο.
Φτιαγμένο σε σχήμα πεϊνιρλί, το ανοιχτό bao bun γίνεται η βάση για ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως αυτή με philadelfia, παστουρμά, ντομάτα και ρεγκάτο ή αυτή με βουβαλίσιο καβουρμά, ντομάτα, gouda, γλυκοπατάτα, λουκάνικο και τηγανητά αβγά. Οι γλυκές προτάσεις περιλαμβάνουν baoρλί με φυστικοβούτυρο, κρέμα σοκολάτα και σεγιεντίνι αλλά και ένα πολύ ωραίο με κρέμα σοκολάτα, μπανάνα και χειροποίητη καραμέλα.
Παραδοσιακές συνταγές και μαμαδίστικα πιάτα, αλλιώς
Για τους λάτρεις των πληθωρικών brunch επιλογών προτείνουμε τη σπιτική μπατζίνα (πίτα χωρίς φύλλο που φτιάχνουν στην Καρδίτσα) με φέτα και ανθότυρο, η οποία «φορτώνεται» με τυρί κρέμα, φρέσκα μανιτάρια, φιλέτο γαλοπούλα, μπούτι Fouantre, σαλάτα ανάμεικτη, βινεγκρέτ μελιού και αβγό τηγανητό.
Το Βλάχικο από την άλλη, είναι μια ακόμη επιλογή που αξίζει να δοκιμάσεις. Πρόκειται για ένα χωριάτικο ζεστό ψωμί από κίτρινο αλεύρι Μετσόβου αργής ωρίμανσης με προζύμι, φιλέτο γαλοπούλας, καπνιστό τυρί μετσοβόνε, φιλαδέλφεια και 2 αβγά μάτια. Συνοδεύεται από ανάμεικτη σαλάτα και χειροποίητη σάλτσα βινεγκρέτ μελιού.
Το Μπελαλίδικο Τοστ της Μαμάς φέρνει μαζί του αναμνήσεις από το σπίτι. Φτιαγμένο με δύο φέτες χωριάτικου ψωμιού βουτηγμένου σε βούτυρο, γεμίζει με gouda, φρέσκια ντομάτα και καπνιστή γαλοπούλα. Ένα βραστό αβγό και μια σαλάτα ρόκας με βινεγκρέτ μελιού ολοκληρώνουν το πιάτο, κάνοντάς το ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας.
Δεν λείπουν ωστόσο και πολλές επιλογές σε ομελέτες (με λουκάνικο, παστουρμά, γαλοπούλα ή λαχανικά) για όσους αναζητούν κάτι πιο ελαφρύ και θρεπτικό. Από γλυκά πάντως, εμείς θα σου προτείνουμε την τάρτα λεμονιού με φρέσκια μαρέγκα, το κέικ σοκολάτας με κρέμα βανίλια, μπανάνες, μερέντα και μπουένο ή το κανταΐφι με πραλίνα φυστικιού και κρέμα σοκολάτας.
Extra tip #1: Εκτός από τον χώρο του, μπορείς να δοκιμάσεις τις προτάσεις από τις Πίτες της Σοφίας στο σπίτι ή το γραφείο μέσω delivery (wolt & efood).
Extra tip #2: Μπορείς να προμηθευτείς από το μαγαζί ένα κατεψυγμένο ταψί για να ψήσεις και να απολαύσεις τις πίτες στο σπίτι.