Στο Paul της Γλυφάδας το brunch έχει γαλλική φινέτσα και κορυφαία ποιότητα
Το brunch στα νότια σήμεραΕμείς λατρέψαμε το βάσκικο cheesecake, εσύ σίγουρα θα βρεις πολλά ακόμη για να κολλήσεις: Το bistrot της πλατείας Εσπερίδων, που έχει γίνει συνώνυμο των φρέσκων αρτοποιημάτων και των λαχταριστών γλυκών, αξίζει να είναι η επόμενη στάση σου για brunch.
- 19/12/2024
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Ξεκίνησε από την οδό Πάνεπιστημίου στο κέντρο, όμως από το 2010 έχει -χωρίς υπερβολές- γίνει τοπόσημο της Γλυφάδας. Το PAUL είναι συνώνυμο των γαλλικών bistrot και των «boulangerie-patisserie» με εξαιρετική τεχνογνωσία στη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία, και για τους νότιους -και όχι μόνο- έχει αναδειχθεί σε ιδανικό σημείο συνάντησης για brunch που συνδυάζει απλότητα και πολυτέλεια.
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο γαλλικό brand που ξεκίνησε το 1889 και πλέον έχει καταστήματα σε περισσότερες από 50 χώρες, σε όλες τις ηπείρους του κόσμου. Κάθε κατάστημα περνάει ιδιαίτερα αυστηρά quality checks ώστε τα προϊόντα του να ανταποκρίνονται στη διαχρονικά υψηλή ποιότητα για την οποία φημίζεται. Όλη η φιλοσοφία του PAUL βασίζεται στην ποιότητα των υλικών. Παράλληλα, έχει αναλάβει μια δέσμευση βιωσιμότητας απαγορεύοντας τεχνητά χρώματα και γεύσεις, και προσφέροντας καφέ με την σφραγίδα του «Rainforest Alliance».
Το αρτοποιείο βρίσκεται στη Γλυφάδα, όπου παρασκευάζονται καθημερινά μια μεγάλη ποικιλία από ψωμιά, κρουασάν και άλλες ιδιαίτερες ζύμες με γαλλικά άλευρα, ενώ το ζαχαροπλαστείο βρίσκεται στην Κηφισιά από όπου έρχονται τα εντυπωσιακά γλυκά που γεμίζουν τις βιτρίνες και μας προ(σ)καλούν να τα δοκιμάσουμε. Στόχος του PAUL είναι να διατηρεί τη γαλλική φιλοσοφία προσαρμοσμένη στα ελληνικά πρότυπα, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία από ειδικά επιμελημένα προϊόντα.
Θα διαλέξεις ανάμεσα σε ατομικά γλυκά ή «entrements» (γλυκά σε οικογενειακό μέγεθος), εποχιακές τάρτες που αλλάζουν κάθε μέρα ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά, εκλέρ, flan, το διαφορετικό mille feuille napoleon με δυο μόνο τραγανά φύλλα και κρέμα πατισερί με βατόμουρα ή -το αγαπημένο μας που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις- basque cheesecake «κόλαση» που φτιάχνεται με ιδιαίτερη συνταγή. Φυσικά δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε τα πολύχρωμα γαλλικά macarons που είναι από μόνα τους ένας βασικός λόγος για να επισκεφτείς το PAUL.
Για να βιώσεις λίγο πιο έντονα και απολαυστικά τη γαλλική αύρα του PAUL, δεν έχεις παρά να απολαύσεις ένα από τα φημισμένα κρουασάν βουτύρου με τον «γαλλικό τρόπο», δηλαδή με τη συνοδεία μιας κούπας από την αυθεντική, παχύρευστη ζεστή σοκολάτα υψηλής ποιότητας στην οποία θα βουτήξεις το κρουασάν σου για μια μπουκιά με γεύση σαν όνειρο και υφή σαν αφράτο συννεφάκι.
Το brunch εδώ σερβίρεται μέχρι το απόγευμα και μπορείς να το απολαύσεις όλο το χρόνο στο φωτεινό του αίθριο. Μινιμαλισμός, λευκά πιάτα με την χαρακτηριστική μαύρη επιφραγή «PAUL» που αποπνέουν ήσυχη πολυτέλεια, όλα είναι σχεδιασμένα με προσοχή ώστε μόλις καθίσεις σε ένα από τα χαρακτηριστικά μαρμάρινα τραπέζια με το χρυσό τελείωμα και τις μαύρες «bistrot» καρέκλες, να πατήσεις μια παύση στην καθημερινότητά σου και να μεταφερθείς σε έναν κόσμο εκλεπτυσμένο, που κινείται με άλλους, πιο «ανθρώπινους» ρυθμούς.
Στο PAUL η απλότητα είναι επιλογή. Έτσι, δε θα βρεις πιάτα με υπερβολές ή ασυνήθιστους εντυπωσιασμούς αλλά κλασικές αγαπημένες γεύσεις στην καλύτερη εκδοχή τους, που σε κερδίζουν μέσα από την ποιότητά τους. Το «Savoury Brunch» είναι η εκδοχή του PAUL για το αγαπημένο και πολύ χορταστικό «English breakfast» με λουκάνικο, τραγανό hash brown, μπέικον και scrambled eggs σε φρυγανισμένο ψωμί campagne που δίνει μια άλλη, πλούσια και μεστή γεύση στο πιάτο. Βέβαια αν αναζητάς κάτι πιο ραφιναρισμένο, θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα τα αβγά benedict με καπνιστό σολομό Νορβηγίας, αβοκάντο, spread λευκού τυριού και αριστοτεχνικά φτιαγμένη σως hollandaise.
Παρά την απλότητά τους τα πιάτα είναι προσεγμένα στην κάθε τους λεπτομέρεια δημιουργώντας ένα «aesthetically pleasing» αποτέλεσμα γεμάτο γεύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σαλάτα «Fermière» με μαριναρισμένο αργοψημένο κοτόπουλο, τυρί emmental, μήλο, καρότο, σταφίδες, καρύδια, flute croutons και vinaigrette, μια πλούσια και υγιεινή επιλογή, ή το γεμάτο γεύση «Tartine» με προσούτο, τυρί camembert, παρμεζάνα και μαγιονέζα με αγγουράκι τουρσί.
Φυσικά, από το μενού ενός αληθινού γαλλικού μπιστρό δεν θα μπορούσε να λείπει η παραδοσιακή «Quiche lorraine» που φτιάχνεται με φύλλο σφολιάτας, μπέικον, τυρί emmental, αβγό και κρέμα γάλακτος, ούτε βέβαια οι φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες που συνοδεύουν το «Club PAUL» με προσούτο, αβοκάντο, φιλέτο κοτόπουλο, emmental mix και ντομάτα, ένα από τα κορυφαία πιάτα του brunch menu, και όχι αδίκως.
Αν προτιμάς τις πιο γλυκές γέυσεις, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος, όχι μόνο για τα αμέτρητα γλυκά και αρτοποιήματα που περιμένουν στις βιτρίνες του PAUL, αλλά και για το αυθεντικό «French toast» με αφράτο brioche, φρέσκα berries, τυρί mascarpone και σως καραμέλας που θα σε πείσουν ότι το PAUL σερβίρει το απόλυτο γαλλικό brunch. Αν, μάλιστα, είσαι σε cheat day, αξίζει να αφήσεις τον καφέ και να δοκιμάσεις την εντυπωσιακή ζεστή σοκολάτα «Viennois» με σαντιγή.
Τελικά, το PAUL δεν είναι απλώς το ιδανικό σημείο στο κέντρο της Γλυφάδας για μια πραγματικά νόστιμη στάση ή συνάντηση με τους φίλους, αλλά το ιδανικό μέρος για να «κακομάθεις» τον εαυτό σου.