Επτά διαφορετικά πρωινά που αγαπάμε τώρα στην Αθήνα
Παραδοσιακές πίτες (από κοκορόπιτα μέχρι πίτα με τραχανά και γίδα!), λαδένια με παστράμι, ανθόγαλο με μέλι και καρύδια, eggs benedict με βασιλικό καβούρι, φρεσκοψημένα γεμιστά κρουασάν που ξεχειλίζουν, tofu scramble και french toast με καραμελωμένο παραδοσιακό τσουρέκι είναι μερικές από τις επιλογές για πρωινό σε αυτά τα επτά spots στο κέντρο της Αθήνας.
- 22/11/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Αν το καλοσκεφτείς, η Σταχτοπούτα όλων των γευμάτων είναι το πρωινό: συνήθως το αγνοούμε, ειδικά όσοι ξυπνάμε νωρίς. Κάτι τα νεύρα, κάτι ο περιορισμένος χρόνος μας, μας κάνουν να παραγνωρίσουμε την αξία του και να το αντικαταστήσουμε με μεγάλη ευκολία είτε με σκέτο καφέ, είτε παίρνοντας κάτι στο χέρι, αν είμαστε λιγότερο σκληροπυρηνικοί.
Ευτυχώς, τα μαγαζιά της Αθήνας έχουν αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να δώσουν στο πρωινό τη θέση που του αξίζει, μεταμορφώνοντας τη «Σταχτοπούτα» σε «Πριγκίπισσα» aka το πρώτο γεύμα της ημέρας σε μια γαστρονομική ιεροτελεστία.
Διαλέξαμε μερικά από τα πιο ιδιαίτερα πρωινά, εκείνα που στο μενού τους δεν θα βρεις μόνο αβγά και pancakes αλλά θα ανακαλύψεις πολύ περισσότερες προτάσεις για να ξεκινήσεις την ημέρα σου απολαυστικά. Πίτες (από κοκορόπιτα μέχρι πίτα με τραχανά και γίδα!), λαδένια με παστράμι, ανθόγαλο με μέλι και καρύδια, eggs benedict με βασιλικό καβούρι, φρεσκοψημένα γεμιστά κρουασάν που ξεχειλίζουν, tofu scramble και french toast με καραμελωμένο παραδοσιακό τσουρέκι είναι μερικές από τις πρωινές σου επιλογές σε αυτά τα επτά spots στο κέντρο της Αθήνας.
Τα Καθημερινά
Akra: Η νέα άφιξη
Το πολυσυζητημένο εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκη (Μούργα, Θεσσαλονίκη) και του pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη πέρα από το βραδινό μενού σερβίρει και πρωινό, εντελώς έξω από αυτά που έχουμε συνηθίσει, το οποίο μάλιστα αλλάζει και προσαρμόζεται απόλυτα στην εποχή. Εμείς δοκιμάσαμε μια πίτα με τραχανά και γίδα στην οποία είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε επάνω ένα μελάτο αβγό- προτιμήσαμε να την απολαύσουμε χωρίς αυτό για να μην μπερδέψουμε τις γεύσεις. Δεν προλάβαμε την περίφημη κοκορόπιτα και υποσχεθήκαμε να επιστρέψουμε, αλλά παραδοθήκαμε στην απλότητα του ζεστού προζυμένιου ψωμιού με αρσενικό Νάξου, μαρμελάδα και μέλι και σε μια λαδένια με παστράμι. Ο κατάλογος περιλαμβάνει, επίσης, μελάτα αβγά με ντομάτες ψημένες στη φωτιά, διάφορες ομελέτες ανάλογα με τα υλικά που έχουν βρει, γαλατόπιτα, κρουασάν κανέλας και πολύ καλό καφέ.
Akra | Αμύντα 12, Παγκράτι, 210-7251116 | Το πρωινό σερβίρεται 10:00 -13:00
The Zillers Pastry Bar: Το εστιατορικό
Πρόκειται για το αδελφάκι του ομώνυμου μισελενάτου εστιατορίου, το οποίο είναι ένα νέας γενιάς ζαχαροπλαστείο ή αν προτιμάς ένα «εστιατόριο επιδορπίων». Τα πράγματα εδώ είναι στα χέρια του κορυφαίου chef pâtissier Γιώργου Πλατινού και της ομάδας του, ενώ ιδιοκτήτης του είναι ο Γιάννης Βλαχογιάννης. Τα γλυκά του ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας, ενώ η προθήκη με τα viennoiseries είναι χάρμα οφθαλμών. Αυτό που πρέπει να δοκιμάσεις εδώ είναι τα αφράτα μπριός, την cremeux με σοκολάτα-πορτοκάλι και σάλτσα από λιωμένο παγωτό σαφράν τα ολόφρεσκα choux και την τυρόπιτα με φέτα, ανθότυρο και μυζήθρα, η οποία φτιάχνεται με την πιο φρέσκια σφολιάτα που έχεις δοκιμάσει. Στα συν του και οι εκλεκτές επιλογές καφέ από την εταιρεία Fair.
The Zillers Pastry Bar | Παλαιολόγου Βενιζέλου 9, Αθήνα, τηλ. 210-32.41.651
Cycladic Café: Το καλλιτεχνικό
Μοιάζει με όαση στο κέντρο της πόλης, καθώς πρόκειται επί της ουσίας για έναν εσωτερικό κήπο πλημμυρισμένο με φως χάρη στο χαρακτηριστικό αέρινο στέγαστρο-γλυπτό του Στέλιου Κόη. Είναι ανοιχτό όλη την εβδομάδα από τις 10:00 το πρωί εκτός από τη Δευτέρα και εδώ θα ξεκινήσεις την ημέρα σου με κουλούρι σίκαλης με σολομό μαρινέ, cream cheese, γαλλική σαλάτα, κάπαρη, πίκλα αγγουριού και άνηθο, αγιορείτικο ψωμί με παστράμι μοσχάρι, γραβιέρα Νάξου, τομάτα, μαρούλι, και πικάντικη μαγιονέζα με άρωμα τρούφας, αλλά και κυκλαδίτικη φρουτάλια με κολοκύθι, μπρόκολο, πατάτα, καλαθάκι Λήμνου και μυρωδικά. Μην παραλείψεις τα φρεσκοψημένα cakes. Το μενού επιμελείται η Μπεγνής Catering.
Cycladic Café | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, τηλ. 210-72.28.321 (εσωτ. 129) | Για την είσοδο στο Cycladic Café δεν απαιτείται εισιτήριο | Καθημερινά, εκτός από Δευτέρες, από τις 10:00 το πρωί
Στάνη: Το παραδοσιακό
Αν κατηφορίζεις συχνά στην Ομόνοια, αποκλείεται να έχεις προσπεράσει τη Στάνη, το περίφημο παραδοσιακό γαλακτοπωλείο που έχει μεγαλώσει πολλές γενιές, καθώς μετρά 90 χρόνια ιστορίας. Είναι γνωστό για την κλασική σοκολατίνα, το παγωτό καϊμάκι, την πάστα αμυγδάλου, τις κρέμες και τα ρυζόγαλα, που τα παίρνεις στο σπίτι, αλλά εμείς σου προτείνουμε να έρθεις εδώ το πρωί, να κάτσεις και να απολαύσεις το άκρως δυναμωτικό ανθόγαλο με μέλι και καρύδια που θα σου φτιάξει την ημέρα. Αν αγαπάς το γιαούρτι, εδώ θα βρεις την αυθεντική πρόβεια εκδοχή του, ενώ καλή συντροφιά στον καφέ σου θα κάνουν οι λουκουμάδες.
Στάνη | Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Αθήνα, τηλ: 210-52.33.637
Holy Llama: To εναλλακτικό
Έχουν περάσει δύο χρόνια και κάτι από τότε που άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα, αλλά δεν έχει χάσει τίποτα από το hype του. Το Holy Llama έχει καθιερωθεί ως το απόλυτο vegan στέκι του κέντρου και μάλιστα απευθύνεται και σε όσους δεν έχουν εντάξει αυτού του είδους τη διατροφή στην καθημερινότητά τους. Αν αγαπάς τις αλμυρές γεύσεις καλή επιλογή είναι το Holy Bowl, με tofu scramble, σπιτικό tempeh bacon, ψητά ντοματίνια, baby πατάτες, μανιτάρια σωτέ και χόρτα εποχής, αλλά και το Avocado Meal, με οκτάσπορο ψωμί ολικής, χειροποίητη αβοκαντέζα, μιξ μανιταριών, ντοματίνια, χειροποίητη μοτσαρέλα από κάσιους, σπασμένο αμύγδαλο και πράσινη εποχική σαλάτα με τρίχρωμη κινόα και φύτρες. Το δυνατό χαρτί όμως Holy Llama είναι οι γλυκές προτάσεις του – εμείς ξεχωρίζουμε τα γεμιστά κρουασάν του και το cruffin σε μορφή κύβου, τα οποία απολαμβάνουμε με φανταστικό καφέ της εταιρείας Cafeistas. Δοκίμασε επίσης το σοκολατένιο τους babka και θα μας θυμηθείς!
Νίκης 23, Σύνταγμα, Τηλ: 210-33.18.913 | Ωράριο: καθημερινές: 08:00 – 17:00, Σαββατοκύριακα: 09:00 – 17:00
Του Σαββατοκύριακου
Athénée: Το κοσμοπολίτικο
To Athénée για ακόμη μια χρονιά ακόμη επιμένει στον θεσμό των guest pastry chefs στις χαλαρές Κυριακές του χειμώνα. Ήδη βρίσκεται εκεί ο βραβευμένος pastry chef Αντώνης Σελέκος και η ομάδα του, παρασκευάζοντας γλυκά ειδικά φτιαγμένα για την περίσταση. Από τις 12 και μετά μπορείς να απολαύσεις τις δημιουργίες του, αλλά και πιάτα που έχουν φανατικούς θαυμαστές. Μην φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα eggs benedict με βασιλικό καβούρι και πέρλες από χαβιάρι sevruga και το bagel με καπνιστό σολομό και κρέμα τυριού. Κι αν σκέφτεσαι από τώρα τα δώρα που θα κάνεις τώρα στις γιορτές κράτα στο μυαλό σου ότι από τις 18 Δεκεμβρίου θα μπορείς να προμηθευτείς από εδώ το Signature Panettone and Spread που δημιουργήθηκε ειδικά για το Athénée σε μια ειδικά σχεδιασμένη πολυτελή συσκευασία.
Athénée | Βουκουρεστίου 9, Αθήνα, τηλ.: 210-32.51.430 | Sunday Brunch by Antonis Selekos από τις 5 Νοεμβρίου έως τις 26 Νοεμβρίου
New Hotel: Η ελληνική στροφή
Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε απλά για πρωινό, αλλά για brunch και μάλιστα από αυτούς που έφεραν πρώτα τη συγκεκριμένη τάση στην Ελλάδα. Αυτή τη σεζόν όμως τα πράγματα είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα, καθώς ο ο executive chef Μπάμπης Κουντούρης επιμένει ελληνικά. Πέρα από τα κλασικά pancakes και τα χορταστικά smoothies ο κατάλογος περιλαμβάνει επιπλέον French toast με καραμελωμένο παραδοσιακό τσουρέκι, λουκουμάδες με παγωτό βανίλια και μαριναρισμένες σταφίδες σε κονιάκ, παραδοσιακή πίτα ημέρας, αβγά καγιανά με σύγκλινο και φέτα Καλαβρύτων, προζυμένια ψωμιά και πολλά άλλα πιάτα βασισμένα σε ντόπια υλικά και παραδοσιακές τεχνικές.
NEW Hotel, Φιλελλήνων 16 & Ναυάρχου Νικοδήμου 1 (είσοδος από Ναυάρχου Νικοδήμου), Τηλ 210 3273170, 6946379500 | Σάββατο και Κυριακή, 12.00 – 17.00