Η ζωή είναι αμαρτωλά ωραία στο Sin Burger Bar
Επισκεφθήκαμε το περίφημο μπεργκεράδικο του Παλαιού Φαλήρου και βρήκαμε (τουλάχιστον) πέντε λόγους για να το κάνεις σύντομα κι εσύ.
- 11/12/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Ολυμπία Ορνεράκη
Περπατώντας στην Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο, αποκλείεται να μην προσέξεις το Sin Burger Bar. Δεν είναι μόνο τα άπειρα λαμπιόνια του (που δεν στολίζουν το μαγαζί μόνο τα Χριστούγεννα αλλά ολόκληρο τον χρόνο), είναι επίσης ότι θα το δεις πάντα γεμάτο από κόσμο. Ο ζεστός χώρος, με τις ξύλινες «σχολικές» καρέκλες και την industrial αλλά ταυτόχρονα ατμοσφαιρική αισθητική, έχει γίνει εδώ και έξι χρόνια σημείο αναφοράς για τους Φαληριώτες. Τις καθημερινές έρχονται μετά το γραφείο για καλό φαγητό και ιδιαίτερα cocktails, τα Σαββατοκύριακα καταλήγουν στο family friendly Sin μετά τη βόλτα για ψώνια ή τον περίπατο στην παραλία και, όταν δεν έχουν διάθεση να βγουν έξω, παραγγέλνουν το αγαπημένο τους burger στο σπίτι. Όποιον ντόπιο κι αν ρωτήσεις, θα στο επιβεβαιώσει.
Ο Γιάννης Μαρσέλος (πληροφορικάριος που ποτέ δεν είχε σχέση με την εστίαση) έψαχνε καιρό για την ιδέα που θα κρατούσε τον ίδιο και τους φίλους του στο Παλαιό Φάληρο. «Στην αρχή ήθελα να κάνω ένα χοτ-ντογκάδικο. Ονειρευόμουν να ανοίξω ένα μαγαζί με hot dogs βερολινέζικα. Ψάχνοντας, όμως, συνειδητοποίησα ότι το hot dog πάει περισσότερο με νυχτερινή ζωή, κάτι που το Φάληρο δεν έχει. Τελικά, αφού το έψαξα πολύ, ταξίδεψα, έκανα μια πολύ καλή έρευνα και πήρα ιδέες, αποφάσισα να κάνω burgers. Ήταν κάτι που επίσης έλειπε από την περιοχή και κάτι που, σαν Φαληριώτης, θα ήθελα να έχω κοντά στο σπίτι μου».
Ήταν Ιούνιος του 2013 όταν το Sin Burger Bar άνοιξε τελικά τις πόρτες του. «Ανοίξαμε στην καρδιά της κρίσης αλλά -για έναν περίεργο λόγο- αυτό δεν μας επηρέασε καθόλου. Πήγαμε καλά σχεδόν από την πρώτη μέρα» θυμάται ο Γιάννης. Έκτοτε, τα burgers στο Φάληρο είναι συνώνυμα της αμαρτίας.
Εμείς φάγαμε εκεί ένα απόγευμα Κυριακής και επιβεβαιώσαμε αυτό που είχαμε γράψει και στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του: Ότι τα burgers του (και όχι μόνο) είναι τόσο νόστιμα και χορταστικά που μπορούν να βγάλουν νοκ άουτ ακόμα και τους πιο μερακλήδες καλοφαγάδες.
Τι δοκιμάσαμε:
-Τη σαλάτα Χαλουμι, με µαρούλι, λόλα, ρόκα, χαλούµι, καρύδια, αποξηραµένα σύκα, κανέλα, σουσάµι και vinaigrette μήλου. Δροσιστική και ελαφριά, είναι ίσως από τα λίγα πιάτα του Sin που μπορείς να φας χωρίς να χρειάζεται μετά να εξομολογηθείς.
-Τις Sin Potatoes με cheddar και bacon και τα BBQ chicken wings. Κλασικές αξίες που δεν πρόκειται να απογοητεύσουν κανέναν στην παρέα. Αν, παρ’ όλα αυτά, ψάχνεις για vegan ή vegetarian επιλογές σε ορεκτικά, μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε γεμιστά μανιτάρια, ψητά λαχανικά ή τα πικάντικα Jalapenos που συνοδεύονται από τυρί cheddar. Επίσης, να ξέρεις ότι ένα βουνό από υπέροχες, κομμένες στο χέρι και καλοτηγανισμένες πατάτες συνοδεύουν και τα burgers, οπότε κάνε σωστή διαχείριση στα πρώτα πιάτα.
-Το California Burger. Με μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά, cheddar, guacamole, iceberg και tomato relish (μια ελαφρώς spicy μαρμελάδα ντομάτας που πραγματικά απογειώνει το burger). Το συγκεκριμένο πιάτο ήταν μάλιστα στον κατάλογο του Sin από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του. «Θα έλεγα πως με την ιδέα αυτού του burger ξεκίνησα. Το έτρωγα στην Αγγλία και ήθελα οπωσδήποτε να το έχω στον κατάλογο. Έκτοτε, ενώ ανανεώνουμε το μενού συχνά και γενικώς δεν φοβόμαστε να αφαιρέσουμε ακόμα και πιάτα που πάνε καλά, το California δεν έχει αλλάξει» λέει ο Γιάννης. Πράγματι, έγινε εύκολα και το δικό μας αγαπημένο.
-Το Truffle Burger. Με μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά, cheddar, bacon , καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτα, iceberg, duxelle mushrooms και truflle mayo. Η συγκεκριμένη πρόταση του ταλαντούχου σεφ Παναγιώτη Κουτρούπη έχει φανατικούς οπαδούς – και όχι άδικα. Το μυστικό -εκτός από το πεντανόστιμο μπιφτέκι- κρύβεται στη μαγιονέζα τρούφας. Αν είσαι aficionado, θα το λατρέψεις.
– Για γλυκό, το κολασμένο Brookies. Μια μίξη από brownies και cookies που ψήνεται σε πήλινο τη στιγμή της παραγγελίας και σερβίρεται με σως καραμέλας και σοκολάτας αλλά και παγωτό βανίλια. Ακόμα και αυτή η επική περιγραφή, μάλλον το αδικεί. Προτείνεται (όπως και όλα τα γλυκά του Sin) για δύο άτομα.
Εναλλακτικά, υπάρχει το cheesecake (με χειροποίητη μαρμελάδα φράουλας ή σως καραμέλας) και το Sin Oreo (τούρτα με καραμέλα και μπισκότα oreo). Οι μυημένοι παραγγέλνουν και το κλασικό brownie που βρίσκεται πια μόνο στον κατάλογο του delivery αλλά θα έρθει στο τραπέζι σου φρεσκοψημένο αν ξέρεις να το ζητήσεις.
Πάντως, εκτός από τα μπιφτέκια με μοσχαρίσιο κιμά (κλασικό ή Black Angus), στο Sin θα βρεις πολλές ακόμα επιλογές: Με μπιφτέκι γαλοπούλας, με κοτόπουλο πανέ, ακόμα και με ψάρι, ενώ για τους vegetarians η απόλυτη πρόταση είναι το Veggie Burger, με μανιτάρια, κολοκύθια σχάρας, καπνιστό μετσοβόνε, ντομάτα, iceberg και truffle mayo.
Γενικώς, μπορείς να παίξεις με τα διαθέσιμα υλικά και να φτιάξεις μόνος σου το burger των ονείρων σου. «Η βασική ιδέα από την οποία ξεκίνησε το Sin ήταν το κομμάτι του Build Up. Να χτίσεις δηλαδή το burger μόνος σου. Ήθελα να είναι λίγο σαν να μαγειρεύεις από το τραπέζι σου» εξηγεί ο Γιάννης. «Μάλιστα, τα πρώτα χρόνια είχαμε λίγες έτοιμες προτάσεις και είχαμε δώσει περισσότερη έμφαση στο Build Up. Στην πορεία, συνειδητοποιήσαμε ότι ενώ υπάρχει κόσμος που τρελαίνεται για αυτήν την ελευθερία, υπήρχαν και πολλοί πελάτες που μπερδεύονταν και ήθελαν μια έτοιμη πρόταση. Για παράδειγμα, μας ρωτούσαν “με τι να συνδυάσω το chutney μήλου ή το tomato relish;”».
Έτσι, οι προτάσεις αποτελούν σήμερα σημαντικό κομμάτι της κάρτας, ωστόσο το να χτίσεις μόνος σου το burger σου παραμένει για τον Γιάννη Μαρσέλο η πρώτη επιλογή. Θα διαλέξεις το ψωμάκι (λευκό, brioche ή πολύσπορο) και το μπιφτέκι που προτιμάς (small, large, double large ή γαλοπούλας) και στη συνέχεια θα προσθέσεις τη σως και τα έξτρα υλικά (διάφορα τυριά, αβγό μάτι, μπέικον, onion rings, μανιτάρια σωτέ, πιπεριές jalapenos είναι μερικές μόνο από τις επιλογές). Ο ίδιος ετοίμασε για εμάς δύο επιπλέον προτάσεις. Μία με camembert, ντοματινια και ρόκα και μία με τηγανητό αβγό, μπέικον, ντομάτα, κρεμμύδι και τυρί cheddar. Δεν είχαμε χώρο για να φάμε κι άλλο, αλλά τουλάχιστον τα φωτογραφίσαμε.
Extra tip: Το Sin δεν φημίζεται μόνο για τα burgers του αλλά και για τα εξαιρετικά του cocktails. Αν ψάχνεις για κάτι γλυκό και ελαφρύ, δοκίμασε οπωσδήποτε αυτό με το aperol (περιέχει επίσης λικέρ και grapefruit soda).
Extra tip #2: Ο family friendly χαρακτήρας που λέγαμε πιο πάνω δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στον ζεστό χώρο, αλλά και στον κατάλογο, όπου θα βρεις ακόμα και mini παιδικό μενού.
Extra tip #3: Την Παραμονή των Χριστουγέννων το Sin Burger Bar μεταμορφώνεται σε club, ετοιμάζει ένα ειδικό εορταστικό μενού και μας περιμένει για πάρτι μέχρι το πρωί!