Dakota: Η καλά κρυμμένη μπιραρία στο Ελληνικό που αξίζει να ανακαλύψεις
Ένα αεροσκάφος καταμεσής μιας πλακόστρωτης αυλής, μια ατμοσφαιρική σάλα, ένα παραδοσιακό ζυθοποιείο από το οποίο φτάνουν αμέσως στο τραπέζι σου παγωμένες μπίρες, ιδιαίτερα πιάτα, πιστοί θαμώνες. Αυτή είναι η Dakota, η μπιραρία του Ελληνικού που αποτελεί ένα κρυμμένο «διαμάντι» δίπλα μας.
- 15/12/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Η μπίρα είναι για πολλούς το ποτό -ή και το «νερό»- του καλοκαιριού, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το γεύμα μετά το μπάνιο στη θάλασσα, όπου θέλεις να έρχεται απαραιτήτως παγωμένη, για να την απολαύσεις παρέα με τα λαχταριστά μεζεδάκια της εποχής. Οι πραγματικοί λάτρεις του ζύθου ωστόσο, ξέρουν πώς να συνδυάζουν την μπίρα με κάθε εποχή του χρόνου. Τώρα τον χειμώνα, για παράδειγμα, σκέφτεσαι πιο ιδανικό σκηνικό από μία ζεστή και ατμοσφαιρική pub, που σε μεταφέρει έστω και νοερά σε κάποια βόρεια Ευρωπαϊκή πόλη και όπου επικρατεί η παρεΐστικη διάθεση, τα νόστιμα finger foods, γέλια και, φυσικά, ατέλειωτη μπίρα;
Στο Ελληνικό, λίγα μέτρα κάτω από το μετρό και όμως σχεδόν κρυφή αφού βρίσκεται σε σημείο «εκτός πιάτσας», η Dakota Beer Pub είναι μια πραγματικά ψαγμένη μπιραρία που όσοι την έχουν επισκεφθεί έστω και μία φορά έχουν γίνει πιστοί θαμώνες και, αν θέλεις τη γνώμη μας, καθόλου άδικα.
Περνώντας απ’ έξω θα δεις μια ταμπέλα με ένα βέλος που σου δείχνει την κατεύθυνση, όμως πραγματικά τίποτα δεν προμηνύει τον «θησαυρό» που θα ανακαλύψεις φτάνοντας μπροστά στην είσοδο. Το πρώτο που θα σου τραβήξει το βλέμμα είναι το αεροπλάνο που βρίσκεται καταμεσής της άνετης, πλακόστρωτης αυλής. Ναι, καλά διάβασες, μιλάμε για κανονικό αεροπλάνο, μια Dakota για την ακρίβεια, στην οποία οφείλει και το όνομά της η μπιραρία. Το αεροσκάφος που βρισκόταν κάποτε στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού συναρμολογήθηκε από τους ανθρώπους του καταστήματος και τοποθετήθηκε μέσα στον χώρο του, εντυπωσιάζοντας όποιον το βλέπει. Το καλύτερο; Το αεροσκάφος είναι επισκέψιμο και μπορείς να μπεις μέσα και να τραβήξεις τις απαραίτητες λήψεις, σαν να είσαι σε μουσείο.
Και αν η αυλή με το αεροπλάνο είναι το ιδανικό σκηνικό για τις καλοκαιρινές σου εξόδους, αυτή την εποχή η δράση μεταφέρεται μέσα, στην μεγάλη σάλα της Dakota Beer Pub, με τα χαρακτηριστικά ξύλινα τραπεζοκαθίσματα που κάθε σωστή μπιραρία οφείλει να έχει, αλλά και το δικό της… ζυθοποιείο. Όπως και να το δεις δηλαδή, αυτή η pub είναι μία αποκάλυψη.
Το ζυθοποιείο λοιπόν, βρίσκεται επίσης στον χώρο, παράγοντας μπίρες που φτάνουν στο τραπέζι σου φρέσκες και παγωμένες. Με σύγχρονο εξοπλισμό και δοκιμασμένες τσέχικες συνταγές του παρελθόντος, ετοιμάζονται δυο craft μπίρες -μία ξανθιά και μία μαύρη. Τις ετοιμάζουν κάθε τρεις μήνες και παραμένουν ζωντανές και φρέσκες στους χάλκινες δεξαμενές. Όπως αναφέρουν, η μικρή παραγωγή είναι σημαντική για εκείνους, γιατί δεν τους ενδιαφέρει η μαζική κατανάλωση, αλλά η ποιότητα στη γεύση. Αυτό σημαίνει βέβαια, ότι στη Dakota δεν θα βρεις έναν μακρύ κατάλογο με αμέτρητες ετικέτες, αντιθέτως θα πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στις δύο δικές τους, αλλά πίστεψέ με η πλούσια γεύση τους θα σε ικανοποιήσει με το παραπάνω.
Σημείωσε ότι μπορείς να ξεναγηθείς στο ζυθοποιείο και να μιλήσεις με τους ανθρώπους της Dakota για τεχνικές παραγωγής και όλα τα μυστικά της καλής μπίρας. Όπως καταλαβαίνεις, η επίσκεψή σου εκεί συνιστά μια ολόκληρη εμπειρία.
Φυσικά, ποτέ η μπίρα δεν τραβιέται χωρίς παρέα, και δεν εννοούμε τους φίλους σου. Η μοναδικότητα της Dakota μεταφράζεται και στα πιάτα που σερβίρει. Σε έναν «σφιχτό» κατάλογο, βρίσκεις μεταξύ άλλων επιλογές που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα στις περισσότερες μπιραρίες, όπως το «Cheboureki» που αποτελεί τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού και best seller πιάτο. Πρόκειται για μπουρεκάκια με σπιτική ζύμη και γέμιση κιμά που θα αποτελέσουν το τέλειο συνοδευτικό για τη μπίρα σου. Πολύ ωραία και ιδιαίτερα και τα Azov Ravioli ή αλλιώς χειροποίητα ραβιόλι γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά που σερβίρονται ζεστά – ζεστά, γεμάτα θαλπωρή, μέσα σε πήλινο.
Βέβαια από τον κατάλογο δεν λείπουν και πιο κλασικά πιάτα, όπως το burger που ετοιμάζουν με ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, κρεμμύδι, ντομάτα, τυρί και πίκλες και το συνοδεύουν με τηγανητές πατάτες, ενώ επειδή μπιραρία χωρίς «ποικιλία» δεν γίνεται, να σου πούμε ότι στη Dakota θα τη βρεις με διάφορα ψητά κρεατικά και τσέχικα λουκάνικα, που θα χάσεις το μέτρημα.