Δύο συνταγές που θα αγαπήσεις για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
Ο σεφ Κωνσταντίνος Κωβαίος προτείνει 2 συνταγές για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, για να προσφέρουμε τα πιο απολαυστικά «δώρα» στους αγαπημένους μας.
- 13/02/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Λένε ότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη και μάλλον έχουν δίκιο, καθώς η διαδικασία του μαγειρέματος αποτελεί μια μυσταγωγία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις. Ο συνδυασμός των υλικών, των γεύσεων και των αρωμάτων κατά την προετοιμασία του φαγητού, είναι μια ξεχωριστή και μοναδική διεργασία, την οποία αξίζει να προσφέρεις ως «δώρο» για την ημέρα των Ερωτευμένων.
Ο σεφ Κωβαίος Κωνσταντίνος λοιπόν, προτείνει δύο συνταγές για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μέσα από το βιβλίο μαγειρικής Cooking@Home που υπογράφει ο ίδιος και στις σελίδες του οποίου, θα βρεις και άλλες εξίσου νόστιμες προτάσεις για κάθε περίσταση.
Τραγανά φυλλώδη λαχανικά με κόκκινα φρούτα και μπουκιές Camembert
Κάθε χρόνο στις 14 Φλεβάρη έχει καθιερωθεί η ημέρα των ερωτευμένων, κοινώς η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Μια ευκαιρία για προσφορά δώρων, λουλουδιών και φυσικά καλού και ποιοτικού φαγητού.
Υλικά
Για τη σαλάτα
• 50 γρ. φύλλα σπανάκι baby
• 50 γρ. νεαρά φύλλα από παντζάρι
• 6 φράουλες κομμένες στα 4
• 30 γρ. φραγκοστάφυλα
• λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
• 3-4 φύλλα δυόσμου
Για τις μπουκιές τυριού
• 1 κεφαλάκι τυρί camembert (200 γρ. περίπου) κομμένο στα 8
• 1 αυγό
• λίγο αλεύρι
• λίγη τριμμένη φρυγανιά ή panko
• 2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
• Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Για το ντρέσινγκ
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα ή 1 κ.γ. πέστο βασιλικού
• αλάτι – πιπέρι
• κρέμα βαλσάμικο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα φύλλα και τα αφήνουμε να σουρώσουν.
Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας το ελαιόλαδο με τα φύλλα βασιλικού κι αλάτι-πιπέρι κατά προτίμηση.
Ανακατεύουμε τα φρούτα με λίγη κρέμα βαλσάμικο και τα αφήνουμε μέχρι να σερβίρουμε.
Περνάμε το τυρί από λίγο αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από την φρυγανιά. Τηγανίζουμε το τυρί σε δυνατή φωτιά για 1’ από κάθε μεριά, αφαιρούμε και προσθέτουμε λίγο θυμάρι σε κάθε μπουκιά τυριού.
Ανακατεύουμε τα φύλλα με το ντρέσινγκ και τα φρούτα και σερβίρουμε σε μια σαλατιέρα. Γαρνίρουμε με το τυρί, φεσκοτριμμένο πιπέρι και κρέμα βαλσάμικο.
Η συμβουλή του σεφ
Δοκίμασε και άλλα τυριά τα οποία μπορούν να τηγανιστούν ή να ψηθούν, όπως ταλαγάνι, χαλούμι, μετσοβόνε, φορμαέλα
Μύδια αχνιστά με μουστάρδα,θυμάρι και λαχανικά
Τα μύδια και γενικά τα θαλασσινά, ως αφροδισιακές τροφές, έχουν την τιμητική τους σε ένα δείπνο για δύο. Η παρακάτω συνταγή, είναι αρκετά εύκολη και νόστιμη, καθώς τα μύδια μαγειρεύονται με την μουστάρδα και τα λαχανικά και αρωματίζονται από το θυμάρι.
Υλικά
• 1 κιλό μύδια
• 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
• 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 καρότο σε μικρά κυβάκια
• 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• 2 κ.σ. μουστάρδα
• 1 ποτήρι μικρό λευκό κρασί
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 300 ml ζωμό λαχανικών (αν χρειαστεί)
• 1 λεμόνι και 1 μοσχολέμονο (χυμό και ξύσμα)
• 5-6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
• πιπέρι και αλάτι κατά προτίμηση
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα μύδια και τα σουρώνουμε σε ένα τρυπητό.
Σε μια ανοικτή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά για 3-4’ μέχρι να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και τα μύδια, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα μύδια να αχνιστούν και να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα αποσύρουμε. Προσθέτουμε την μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά, αν χρειαστεί ζωμός προσθέτουμε λίγο, γιατί θα πρέπει στο τέλος να έχουμε μια δεμένη σάλτσα.
Μαγειρεύουμε για άλλα 2-3’ και στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια και το ξύσμα. Αρωματίζουμε με το φρέσκο θυμάρι και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε στο πιάτο και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αν θέλουμε έξτρα χυμό λεμονιού.
Η συμβουλή του σεφ
Λίγο ψιλοκομμένο κόκκινο τσίλι θα δώσει στο πιάτο μια πικάντικη ένταση, ισορροπώντας με την οξύτητα του πιάτου.
Σημεία διάθεσης
Μπορείς να προμηθευτείς το Cooking@Home από το eshop των εκδόσεων Φυλάτος ή τηλεφωνικά στο 2310 821622 καθώς και σε όλα τα online βιβλιοπωλεία (Public, Ianos, Βιβλιοτοπία κ.α.)